Poate fi dificil să descoperi ce pâine este de cea mai bună calitate, atât timp cât nu se observă schimbări evidente la suprafață. Pentru a o alege pe cea mai bună, poți ține cont de câteva sfaturi, ca data viitoare când o cumperi să fii bine informată.
La ce să fii atentă când alegi pâinea
Mai întâi, analizează locul de unde intenționezi să faci cumpărături. Aspectul acestuia îți poate indica multe despre calitatea pâinii, potrivit specialiștilor Eat This, Not That.
Alege un magazin alimentar cunoscut, cu mulți clienți, pentru a te asigura că vinde mereu marfă proaspătă. Ordinea și curățenia din interiorul acestuia reprezintă buni indicatori pentru a afla dacă produsele sunt păstrate în stare bună.
Caută cele mai sănătoase rețete de pâine
Există zeci de rețete de pâine, iar unele conțin mai mulți nutrienți decât restul. Anumite tipuri sunt în mod natural bogate în fibre, vitamine și minerale. Alte tipuri sunt preparate din cereale rafinate și conțin vitamine și minerale adăugate.
Printre cele mai sănătoase rețete de pâine sunt cele care conțin: cereale germinate, grâu, ovăz, in sau secară germinată. De asemenea, o parte dintre acestea sunt preparate fără gluten.
Citește eticheta ambalajului pâinii
Dacă nu mai știi la ce să fii atentă când alegi pâinea, culoarea benzii sau a etichetei de plastic poate fi un alt aspect important. Acestea pot menționa data la care a fost produsă. Sistemul nu este universal, ceea ce înseamnă că unii furnizori pot aplica diferite semnificații culorilor.
Chiar dacă nu ești sigură ce înseamnă culorile de pe ambalaje, poate fi util să citești etichetele. Poți descoperi informații noi despre produs.
Verifică ingredientele pâinii
Pe lângă prospețimea pâinii, ar fi recomandat să alegi pâinea cu cea mai scurtă listă de ingrediente. Ar trebui să fie menționate numai apa și făina. Sarea poate fi doar un ingredient util în plus.
Este indicat să eviți conservanții și aditivii folosiți pentru a prelungi valabilitatea. De asemenea, ai grijă să nu conțină mult zahăr sau lapte. Caută ingrediente naturale și mai puțin rafinate.
Pentru pâine, este nevoie de cantități mici de aditivi. Aceștia nu ar trebui să depășească 3% din compoziție. De obicei, brutarii îi cumpără sub forma unui amestec, la care adaugă apă și drojdie, spun specialiștii Choice.
Evită excesul de conservanți
Specialiștii deseori indică la ce să fii atentă când alegi pâinea. Ei atrag atenția asupra emulsificatorilor și a altor amelioratori. Aceștia sunt acceptați la scară largă ca fiind siguri, însă conservanții reprezintă o categorie mai controversată. Dacă sunt consumați în exces pot duce la o serie de simptome neplăcute, de la migrenă și oboseală până la erupții cutanate, tulburări gastro-intestinale și depresie.
Observă crusta
La ce să fii atentă când alegi pâinea: aspectul crustei. Crusta ar trebui să fie tare, groasă, foarte închisă la culoare și aproape arsă. Aceasta se formează prin caramelizare în timpul coacerii. O crustă mult prea albă și moale poate sugera că miezul pâinii s-ar putea să nu fie suficient de copt. Așa afli cât de coaptă este pâinea.
De asemenea, este indicat să eviți pâinea cu o parte din crustă mult prea arsă. Sunt șanse ca arsura să fi pătruns mai adânc.
Ia în considerare mărimea și forma pâinii
Când te mai întrebi la ce să fii atentă când alegi pâinea, ia în considerare mărimea și forma acesteia. Sunt alți doi factori care afectează prospețimea pâinii. Cu cât pâinea are o dimensiune mai mare, cu atât va rămâne mai mult timp proaspătă.
De exemplu, o baghetă are o formă lungă și subțire. Aceasta va rămâne proaspătă pentru o zi sau două. Iar un miche franțuzesc, o pâine mare și rotundă, se va păstra în jur de patru sau cinci zile.
Pentru a menține prospețimea pâinii, mulți experți recomandă să o congelezi. Poate fi o alegere mai bună să folosești congelatorul, în locul frigiderului, deoarece înghețarea poate grăbi învechirea pâinii.
Poți înveli strâns pâinea netăiată, în folie de plastic și o poți păstra congelată până când o consumi. Pâinea se va dezgheța la temperatura camerei în decurs de 1-2 ore. Se poate umezi cu un prosop curat umed sau cu apă dintr-o sticlă cu pulverizator. După aceea, se poate reîncălzi într-un cuptor.