Reclamă

Langoși simpli. Rețetă tradițională ungurească

Dacă vrei să-ți surprinzi familia cu un preparat delicios la micul dejun sau cu o gustare inedită, încearcă rețeta tradițională ungurească de langoși simpli.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 28 iunie 2022, 6:03

Nu ai cum să nu adori langoșii. Cu siguranță ți-i prepara mama sau bunica sau îi găseai în gogoșeria de la colț de stradă, în drum spre școală. Sunt asemănători cu gogoșile, dar sunt mai mari, pufoși pe margini și crocanți spre interior.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rețeta pentru aluat este foarte ușoară și se prepară din cele mai simple ingrediente. Nu necesită decât apă, făină, drojdie, sare și puțin zahăr. Este mai simplă și decât rețeta pentru aluat de pâine, pentru că nu necesită grăsime. În schimb, langoșii se prăjesc în baie de ulei fierbinte ca și gogoșile clasice.

Pot fi serviți simpli la mic dejun, alături de un pahar cu iaurt. Pot fi serviți și reci, unși cu un strat de smântână și presărați cu cașcaval răzuit. Rețeta clasică ungurească prevede și puțin usturoi făcut mujdei și amestecat cu smântâna. Iar dacă îi dorești ca desert, presari puțin zahăr pudră peste ei.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu rețeta de langoși ungurești.

Reclamă

Langoși simpli – Ingrediente

Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru a prepara această gustare delicioasă din bucătăria ungurească.

Îți oferim lista de ingrediente pentru rețeta clasică, atât pentru aluat, cât și pentru servit.

Pentru aluat:

  • 750 gr de făina tip 000
  • 450 ml de apă caldă
  • 30 gr de drojdie proaspătă sau 7 gr drojdie uscată
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de zahăr
  • aproximativ 500 ml de ulei de floarea soarelui, pentru prăjit.
Reclamă

Pentru servit:

  • smântână
  • cașcaval răzuit
  • opțional, 2-3 căței de usturoi.

Rețetă de langoși simpli – Mod de preparare

Pentru prepararea aluatului de langoși este necesar să folosești făină de calitate. Făina tip 000 este una dintre opțiuni, dar și făina tip 450 este bună.

Începe cu pregătirea drojdiei. Pune drojdia sfărâmată într-un bol și adaugă zahărul peste ea. Amestecă-le cu o spatulă până când acestea se lichefiază. Apoi adaugă 2-3 linguri de apă caldă și o linguriță de făină. Omogenizează bine amestecul de ingrediente și lasă-l la temperatura camerei pentru 10 minute pentru a se activa drojdia.

Între timp, trece făina prin sită într-un bol încăpător. Amestecă făina cu sarea, apoi creează o adâncitură la mijloc. Pune acolo drojdia activată. Toarnă câte puțină apă caldă și amestecă intens ingredientele din vas până când obții un aluat compact. Aluatul pentru langoși va avea o consistență ușor mai moale decât aluatul pentru gogoșile clasice. Acoperă aluatul cu un ștergar și lasă-l la dospit pentru aproximativ o oră.

Cum modelezi și coci langoși simpli

După dospirea completă a aluatului, pune un ceaun sau o tigaie adâncă pe flacăra aragazului. Adaugă uleiul și lasă-l să se înfierbânte. Cu mâinile unse cu ulei rupe bucăți mici din aluat și modelează-le sub formă de bile pe masa unsă cu ulei. Aplatizează-le pentru a obține foi rotunde și subțiri de aluat cu diametrul de 20-22 cm. Scufundă-le pe rând în uleiul încins.

Vezi mai multe imagini din timpul preparării langoșilor în GALERIA FOTO!

Langoși în ceaun cu ulei pentru coacere
Langoșii sunt pufoși spre margini și ușor crocanți spre interior / Shutterstock

Lasă langoșii să se rumenească pe prima parte până când devin aurii, apoi întoarce-i și rumenește-i frumos și pe a doua parte. Scoate langoșii rumeniți pe prosoape de hârtie pentru a absorbi surplusul de ulei. Apoi, îi poți transfera pe platouri de servire.

Sunt delicioși și serviți simpli, dar îți recomandăm să încerci varianta cu smântână și cașcaval răzuit. Nu vei regreta!

Îi poți servi și ca desert presărați cu zahăr, iar dacă ești fană gogoși pufoase și aromate, poți încerca și această rețetă cu rezultat garantat.

Langoș cu smântână și cașcaval răzuit
Langoșii tradiționali ungurești se servesc cu smântână și cașcaval răzuit / Shutterstock
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
3
O femeie frumoasă care stă în pat și citește mesaje încercând să-și urmărească fostul partener
Horoscop
Zodii care își urmăresc fostul partener. Nativii care nu pot trece cu ușurință peste o despărțire
Există unele zodii care își urmăresc fostul partener. Acești nativi caută orice motiv pentru a vedea ce face persoana de care s-au despărțit. Ei trec mai greu peste momentul despărțirii și nu pot accepta...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
5
O femeie frumoasă care își aplică anticearcăn în timp ce se uită în oglindă
Frumusețe
Când se aplică anticearcănul. Ordinea corectă a produselor de machiaj
Dacă nu ești pasionată de beauty sau ești la început de drum, atunci poate fi copleșitor să începi să te machiezi singură. Cu atât de multă informație este greu să alegi pe cea care...
PARTENERI
×