Reclamă

Langoși simpli. Rețetă tradițională ungurească

Dacă vrei să-ți surprinzi familia cu un preparat delicios la micul dejun sau cu o gustare inedită, încearcă rețeta tradițională ungurească de langoși simpli.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 28 iunie 2022, 6:03

Nu ai cum să nu adori langoșii. Cu siguranță ți-i prepara mama sau bunica sau îi găseai în gogoșeria de la colț de stradă, în drum spre școală. Sunt asemănători cu gogoșile, dar sunt mai mari, pufoși pe margini și crocanți spre interior.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rețeta pentru aluat este foarte ușoară și se prepară din cele mai simple ingrediente. Nu necesită decât apă, făină, drojdie, sare și puțin zahăr. Este mai simplă și decât rețeta pentru aluat de pâine, pentru că nu necesită grăsime. În schimb, langoșii se prăjesc în baie de ulei fierbinte ca și gogoșile clasice.

Pot fi serviți simpli la mic dejun, alături de un pahar cu iaurt. Pot fi serviți și reci, unși cu un strat de smântână și presărați cu cașcaval răzuit. Rețeta clasică ungurească prevede și puțin usturoi făcut mujdei și amestecat cu smântâna. Iar dacă îi dorești ca desert, presari puțin zahăr pudră peste ei.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu rețeta de langoși ungurești.

Reclamă

Langoși simpli – Ingrediente

Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru a prepara această gustare delicioasă din bucătăria ungurească.

Îți oferim lista de ingrediente pentru rețeta clasică, atât pentru aluat, cât și pentru servit.

Pentru aluat:

  • 750 gr de făina tip 000
  • 450 ml de apă caldă
  • 30 gr de drojdie proaspătă sau 7 gr drojdie uscată
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de zahăr
  • aproximativ 500 ml de ulei de floarea soarelui, pentru prăjit.
Reclamă

Pentru servit:

  • smântână
  • cașcaval răzuit
  • opțional, 2-3 căței de usturoi.

Rețetă de langoși simpli – Mod de preparare

Pentru prepararea aluatului de langoși este necesar să folosești făină de calitate. Făina tip 000 este una dintre opțiuni, dar și făina tip 450 este bună.

Începe cu pregătirea drojdiei. Pune drojdia sfărâmată într-un bol și adaugă zahărul peste ea. Amestecă-le cu o spatulă până când acestea se lichefiază. Apoi adaugă 2-3 linguri de apă caldă și o linguriță de făină. Omogenizează bine amestecul de ingrediente și lasă-l la temperatura camerei pentru 10 minute pentru a se activa drojdia.

Între timp, trece făina prin sită într-un bol încăpător. Amestecă făina cu sarea, apoi creează o adâncitură la mijloc. Pune acolo drojdia activată. Toarnă câte puțină apă caldă și amestecă intens ingredientele din vas până când obții un aluat compact. Aluatul pentru langoși va avea o consistență ușor mai moale decât aluatul pentru gogoșile clasice. Acoperă aluatul cu un ștergar și lasă-l la dospit pentru aproximativ o oră.

Cum modelezi și coci langoși simpli

După dospirea completă a aluatului, pune un ceaun sau o tigaie adâncă pe flacăra aragazului. Adaugă uleiul și lasă-l să se înfierbânte. Cu mâinile unse cu ulei rupe bucăți mici din aluat și modelează-le sub formă de bile pe masa unsă cu ulei. Aplatizează-le pentru a obține foi rotunde și subțiri de aluat cu diametrul de 20-22 cm. Scufundă-le pe rând în uleiul încins.

Vezi mai multe imagini din timpul preparării langoșilor în GALERIA FOTO!

Langoși în ceaun cu ulei pentru coacere
Langoșii sunt pufoși spre margini și ușor crocanți spre interior / Shutterstock

Lasă langoșii să se rumenească pe prima parte până când devin aurii, apoi întoarce-i și rumenește-i frumos și pe a doua parte. Scoate langoșii rumeniți pe prosoape de hârtie pentru a absorbi surplusul de ulei. Apoi, îi poți transfera pe platouri de servire.

Sunt delicioși și serviți simpli, dar îți recomandăm să încerci varianta cu smântână și cașcaval răzuit. Nu vei regreta!

Îi poți servi și ca desert presărați cu zahăr, iar dacă ești fană gogoși pufoase și aromate, poți încerca și această rețetă cu rezultat garantat.

Langoș cu smântână și cașcaval răzuit
Langoșii tradiționali ungurești se servesc cu smântână și cașcaval răzuit / Shutterstock
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Pastă de sardine în bol și în linguriță, alături de crackers și pătrunjel verde
Rețete
Pastă de sardine. Rețetă de gustare rapidă și hrănitoare
Dacă nu mai știi ce să prepari pentru un platou cu gustări rapide și hrănitoare, poți încerca rețeta de pastă de sardine. Este una dintre acele rețete despre care se spune că sunt, pe...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 30 septembrie – 6 octombrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Două evenimente astrale aduc schimbări și noi începuturi pentru nativii din zodiac. Este vorba este Luna Nouă și Eclipsa de Lună care vor fi nelipsite. Citește horoscopul săptămânii 30 septembrie – 6 octombrie 2024...
3
Două porții de alivancă moldovenească
Rețete
Alivancă moldovenească. Rețetă de prăjitură cu mălai
Rețeta de alivancă moldovenească este rețeta unui desert tradițional românesc, cu rădăcini adânci în zona Moldovei. Prăjitura este foarte populară și apreciată pentru simplitatea și gustul său autentic. Este un fel de prăjitură cu...
4
Biscuiți din fulgi de ovăz
Sănătate
Cel mai hrănitor aliment pentru mic dejun, potrivit specialiștilor. E recomandat să-l consumi și tu
Cu multitudinea de informații despre nutriție pe care o regăsim peste tot, cu siguranță și tu te-ai întrebat care e cel mai hrănitor aliment pentru mic dejun, potrivit specialiștilor. Răspunsul este simplu și are...
5
Cremă de fistic în bol de sticlă și pe felie de pâine, alături de un borcan cu fistic
Rețete
Cremă de fistic făcută în casă. Rețetă simplă și ușoară
Dacă adori fisticul, rețeta de cremă de fistic te va cuceri atât din punct de vedere al gustului, cât și al texturii și culorii apetisante. Se prepară simplu și ușor din ingrediente puține și...
PARTENERI
×