Un pachet de mix cu legume poate salva timpul pe care îl aloci gătitului în mod normal. Deși pot părea o alternativă nesănătoasă pentru organism acestea sunt de fapt pline de enzime. Sunt congelate imediat ce sunt culese, ajutând astfel păstrarea aromelor și culorilor naturale.
Cum se gătesc corect legumele congelate
Lisa Shepherd, nutriționistă și cercetătoare culinară, sugerează să pregătim legumele congelate în cel mai eficient mod. Majoritatea acestor produse congelate „se blanchează” prima dată, acest lucru înseamnă că legumele vor fi fierte timp de câteva minute pentru a le da o textură și o culoare care să le pună în evidență.
Specialiștii recomandă evitarea acestei tehnici culinare, deoarece afectează produsele și le scad valoarea nutritivă.
Important de reținut este momentul când se adaugă mixul de legume alături de alte produse pe care le gătești. Avantajul de a se găti rapid poate dăuna în final mâncării dacă legumele se adaugă mult prea repede.
Greșeli frecvente pe care le faci atunci când gătești legumele congelate
Decongelarea legumelor este un proces de lungă durată și care nu este întotdeauna necessar. Spre deosebire de carnea cogengelată, care este mult mai mare, legumele se pot găti în timp ce sunt deja cogelate. Tot ce trebuie să faci este sa optimizezi temperatura până ajunge la aproximativ 60 de grade. Savoarea va fi astfel păstrată și chiar sporită.
Legumele congelate nu se gătesc la cuptorul cu microunde
Pentru a evita înmuierea legumelor și pierderea consistenței pe parcursul gătitului, nu se recomandă decongelarea lor la cuptorul cu microunde. Cea mai potrivită metodă culinară ar fi ca legumele să fie sotate, pentru a-și păstra gustul și aromele.
Dacă totuși timpul trece și masa nu este gata, se poate recurge la soluția cuptorului cu microunde. Dar se va folosi numai în cazuri de urgență și urmând câțiva pași simpli:
- Pentru legumele mai dure va fi nevoie de un timp aproximativ de 4-6 minute la microunde. Conținutul pachetelor congelate se va pune într-un bol de gătit, fără apă, pentru a se evita înmuierea lor. Brittany Linn, un dietetician înregistrat, recomandă testarea acestor metode de a găti produsele mai întâi pentru 60 de secunde. Se va crește apoi timpul până la obținerea consistenței dorite.
- Dacă preferați legumele mai moi, se poate adăuga puțină apă în bolul de gătit în care le veți pune. Astfel, vor căpăta o textură crocantă. Încălziți-le apoi la cuptorul cu microunde câte 60 de secunde.
Depozitarea pe termen lung a produselor congelate poate afecta calitatea lor
Deși poate părea o idee bună să cumperi mai multe pachete de legume congelate odată, pe termen lung produsele pot fi afectate. Păstrarea la congelator se realizează pe un timp limitat, ori legumele se gătesc imediat după cumpărare. În caz contrar, pot suferi un fenomen de oxidare din cauza expunerii prea mult timp la aer.
Accesibilitate la o varietate de legume
Un alt avantaj al mixurilor de produse congelate este și gama largă de tipuri de legume din care se poate alege. Pe langă clasicele pachete de broccoli, morcovi si mazăre, ai libertatea să guști și asparagus, varză, ciuperci, păstăi, fasole fava și năut.
Clarence Birdseye, producătorul care a introdus aceste produse pe piața în 1920, a creat adevărate alternative culinare prin aceste legume congelate.
În cazul în care nu ai inspirație pentru cina din seara asta, legumele congelate se pot prepara sub o varietate de rețete. Fie că alegi să gătești o supă cremă sau una normală, fie că le folosești ca garnitură lângă un alt produs, cel mai important detaliu este să nu amesteci legumele proaspete cu cele congelate. Diferența de textură va fi ușor de remarcat, iar gustul nu va fi cel dorit. Cea mai preferată ustensilă de gătit pentru legumele congelate este tigaia.
Poftă bună!