Legumele congelate: greșeli frecvente pe care le faci atunci când le gătești

Un stil de viață echilibrat se bazează pe o dietă care include fructe și legume naturale și proaspete. De cele mai multe ori, însă, programul aglomerat și oboseala de peste zi nu mai lasă energie și pentru pregătirea unei cine cu două feluri. Dacă nu ai idee ce să pregătești familiei pentru masa de seară, legumele congelate ar putea fi un preparat gustos. Iar prețul avantajos constituie un prim argument de luat în calcul.

Publicat: 2 februarie 2021, 17:58
Actualizat: 11 februarie 2021, 18:51
Legumele congelate nu se gătesc la cuptorul cu microunde / Shutterstock

Un pachet de mix cu legume poate salva timpul pe care îl aloci gătitului în mod normal. Deși pot părea o alternativă nesănătoasă pentru organism acestea sunt de fapt pline de enzime. Sunt congelate imediat ce sunt culese, ajutând astfel păstrarea aromelor și culorilor naturale. 

Cum se gătesc corect legumele congelate

Lisa Shepherd, nutriționistă și cercetătoare culinară, sugerează să pregătim legumele congelate în cel mai eficient mod. Majoritatea acestor produse congelate „se blanchează” prima dată, acest lucru înseamnă că legumele vor fi fierte timp de câteva minute pentru a le da o textură și o culoare care să le pună în evidență.

Specialiștii recomandă evitarea acestei tehnici culinare, deoarece afectează produsele și le scad valoarea nutritivă.

Important de reținut este momentul când se adaugă mixul de legume alături de alte produse pe care le gătești. Avantajul de a se găti rapid poate dăuna în final mâncării dacă legumele se adaugă mult prea repede.

Greșeli frecvente pe care le faci atunci când gătești legumele congelate

Decongelarea legumelor este un proces de lungă durată și care nu este întotdeauna necessar. Spre deosebire de carnea cogengelată, care este mult mai mare, legumele se pot găti în timp ce sunt deja cogelate. Tot ce trebuie să faci este sa optimizezi temperatura până ajunge la aproximativ 60 de grade. Savoarea va fi astfel păstrată și chiar sporită.

Legumele congelate nu se gătesc la cuptorul cu microunde

Pentru a evita înmuierea legumelor și pierderea consistenței pe parcursul gătitului, nu se recomandă decongelarea lor la cuptorul cu microunde. Cea mai potrivită metodă culinară ar fi ca legumele să fie sotate, pentru a-și păstra gustul și aromele. 

Dacă totuși timpul trece și masa nu este gata, se poate recurge la soluția cuptorului cu microunde. Dar se va folosi numai în cazuri de urgență și urmând câțiva pași simpli:

  1. Pentru legumele mai dure va fi nevoie de un timp aproximativ de 4-6 minute la microunde. Conținutul pachetelor congelate se va pune într-un bol de gătit, fără apă, pentru a se evita înmuierea lor. Brittany Linn, un dietetician înregistrat, recomandă testarea acestor metode de a găti produsele mai întâi pentru 60 de secunde. Se va crește apoi timpul până la obținerea consistenței dorite.
  2. Dacă preferați legumele mai moi, se poate adăuga puțină apă în bolul de gătit în care le veți pune. Astfel, vor căpăta o textură crocantă. Încălziți-le apoi la cuptorul cu microunde câte 60 de secunde.

Depozitarea pe termen lung a produselor congelate poate afecta calitatea lor

Deși poate părea o idee bună să cumperi mai multe pachete de legume congelate odată, pe termen lung produsele pot fi afectate. Păstrarea la congelator se realizează pe un timp limitat, ori legumele se gătesc imediat după cumpărare. În caz contrar, pot suferi un fenomen de oxidare din cauza expunerii prea mult timp la aer.

Accesibilitate la o varietate de legume

Un alt avantaj al mixurilor de produse congelate este și gama largă de tipuri de legume din care se poate alege. Pe langă clasicele pachete de broccoli, morcovi si mazăre, ai libertatea să guști și asparagus, varză, ciuperci, păstăi, fasole fava și năut.

Clarence Birdseye, producătorul care a introdus aceste produse pe piața în 1920, a creat adevărate alternative culinare prin aceste legume congelate.

În cazul în care nu ai inspirație pentru cina din seara asta, legumele congelate se pot prepara sub o varietate de rețete. Fie că alegi să gătești o supă cremă sau una normală, fie că le folosești ca garnitură lângă un alt produs, cel mai important detaliu este să nu amesteci legumele proaspete cu cele congelate. Diferența de textură va fi ușor de remarcat, iar gustul nu va fi cel dorit. Cea mai preferată ustensilă de gătit pentru legumele congelate este tigaia.

Poftă bună!

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Rețete
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutare de rețete culinare tradiționale pentru masa de Paște, îți oferim drept inspirație și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi. Este simplă, rapidă și ușoară. Friptura de miel...
2
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
3
Horoscop
3 zodii au noroc în dragoste până pe 7 mai 2024. Luna aceasta promite sentimente intense
Luna mai 2024 ne aduce atât de mult noroc în dragoste încât s-ar putea să fim fericiți toată luna. Anumiți nativi sunt îndrăgostiți și pot ajunge să facă pasul cel mare. Ai mai jos...
4
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Divertisment
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată prin care aceasta a trecut. Blonda, în vârstă de 40 de ani, a încercat...
PARTENERI