Menta este cea mai populară plantă aromată, folosita atât in medicină, cât și în cosmetică, aromaterapie, dar și în bucătărie.
Datorită aromei inconfundabile, menta are proprietăți dezinfectante, cicatrizante și sedative. În medicină este utilizată pentru remedierea unor probleme digestive, ale aparatului respirator, ficatului sau vezicii biliare.
Ceaiul de mentă este consumat atât pentru gust, cât și pentru a susține sănătatea organismului. Acesta are rol de a întări sistemul imunitar, de a îmbunătăți digestia și de a ameliora durerile.
Menta are în conținutul ei taninuri, flavonoizi, dar și uleiuri volatile. În industria alimentară este utilizată pe post de condiment.
Descoperă aici o rețetă de supă cremă de mazăre cu mentă, plină de savoare și culoare, iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pentru cel mai aromat lichior de casă.
Lichior de mentă – Ingrediente
- 100 gr crenguțe proaspete de mentă
- 300 ml vodcă 40%
- 300 ml apă
- 150 gr zahăr.
Rețeta lichiorului de mentă – Mod de preparare
Mai întâi, vei pregăti un borcan de sticlă de aproximativ 3 litri. Spală bine borcanul, clătește-l la fel de bine și sterilizează-l. Nu sări peste pasul de sterilizare deoarece este foarte important pentru conservarea în condiții perfecte a preparatelor.
Apoi, te vei ocupa de pregătirea mentei. Optează pentru crenguțe tinere de mentă deoarece sunt mai sănătoase și mai aromate. Pentru prepararea lichiorului, vei folosi atât frunzele, cât și tulpinile.
Spală bine crenguțele de mentă și lasă-le la scurs într-o sită. După ce nu mai au pe ele nicio picătură de apă, toacă-le cât mai mărunt pe un tocător de lemn.
Cum prepari lichior de mentă
După ce ai tocat crenguțele de mentă mărunt, pune-le în recipientul unui blender și mai mărunțește-le cu ajutorul acestuia pentru a profita de tot sucul plantei. Apoi, pune menta mărunțită în borcanul de sticlă pregătit.
Toarnă vodca peste tocătura de mentă și închide borcanul cu capacul din dotare. Pune borcanul la rece, în frigider, pentru 10-15 zile. Menta va avea suficient timp să se macereze și să-și degaje toată aroma în alcool. Lichidul rezultat va avea o aromă puternică și o culoare pe măsură.
După macerarea mentei, vei pregăti siropul.
Fierbe apa cu zahărul într-o cratiță așezată la foc mediu, până când siropul devine consistent. Nu trebuie să fie gros ca pentru dulceață, dar nici foarte fluid.
După fierbere, lasă siropul să se răcească mai întâi la temperatura camerei. Apoi, pune-l în frigider pentru 30-40 de minute.
Scurge maceratul de mentă printr-o sită deasă. Poți folosi și un tifon curat și stoarce bine tifonul cu ingredientele în interior, pentru a nu pierde niciun strop de lichid. Apoi, amestecă lichidul rezultat cu siropul de la frigider.
Toarnă deliciosul lichior de mentă bine filtrat în sticle. Închide sticlele ermetic cu capacele din dotare și transferă-le la loc răcoros și ferit de lumină. Este delicios, mai ales servit rece, cu 2-3 cuburi de gheață.
Și pentru că deja s-au copt caisele, îți oferim pentru testare și rețeta de lichior de caise sau caisată.