Lipsa somnului crește riscul apariției demenței

Potrivit ultimelor studii, persoanele de vârstă mijlocie care dorm șase ore pe noapte, sau chiar mai puțin, ar putea avea șanse mai mari să dezvolte demență. De ce lipsa somnului crește riscul apariției demenței.

Publicat: 23 aprilie 2021, 13:26
Demența ar afecta una din 14 persoane de peste 65 de ani / Shutterstock

Noile descoperiri au arătat că persoanele cu vârste între 50-70 de ani care dorm doar câteva ore pe noapte, în mod regulat, au un risc de 30% mai mare de apariție a demenței. Cercetările nu demonstrează că lipsa somnului duce la apariția demenței, ci că poate contribui la aceasta.

Lipsa somnului crește riscul apariției demenței

Nu s-a cercetat dacă creșterea numărului de ore dormite pe perioada nopții ar reduce riscul de demență. Însă una dintre ipoteze este că demența apare din cauză lipsei somnului care ar diminua procesul de eliminare a deșeurilor toxice din creier.

„Descoperirile arată că durata somnului ar putea fi un factor de risc al demenței”, a declarat dr. Séverine Sabia, autor al studiului efectuat de Universitatea din Paris.

„Nu pot spune că durata somnului este o cauză a demenței, dar ar putea contribui la dezvoltarea acesteia”, a adăugat Sabia.

Cercetătorii au analizat datele unui sondaj al unui studiu numit Whitehall II, din cadrul instituției University College London. Studiul a fost inițiat în 1985 și a vizat sănătatea și stilul de viață a peste 10.000 de voluntari englezi. Echipa de cercetători francezi a analizat 8.000 de participanți la studiu care au raportat modele lor de somn.

Pe parcursul a 25 de ani, 521 dintre participanți au dezvoltat demență. Mulți dintre aceștia au fot diagnosticați la finele anilor 1970. În cazul respondenților care dormeau mai puțin de șase ore pe noapte, atunci când aveau 50-60 de ani, creștea cu 30% riscul de a dezvolta demență; spre deosebire de cei care dormeau în mod repetat câte șapte ore pe noapte.

Aceste constatări au avut loc după ce o echipă de cercetători de nivel internațional a raportat că somnul întrerupt ar putea dubla riscul de a muri din cauza unor boli de inimă, în cazul femeilor.

Descoperirile arată că durata somnului ar putea fi un factor de risc al demenței / Shutterstock

Importanța somnului

Fumatul, alcoolul și obezitatea sunt și ele factori de risc al demenței. Iar șansele de a dezvolta această boală cresc odată cu vârsta. Demența ar afecta una din 14 persoane de peste 65 de ani. Riscul de a dezvolta Alzheimer sau demență vasculară se dublează la fiecare cinci ani, la persoanele care au peste 65 de ani. Acest studiu ne poate ajuta să producem schimbări considerabile pentru a preveni demența.

„Trebuie să luăm măsurile necesare pentru a ne îmbunătăți somnul, să evităm alcoolul în exces și cofeina și să descoperim o rutină care funcționează pentru noi”, spune dr. Liz Coulthard, lector specializat în neurologia demenței, la Universitatea din Bristol.

„Primele semne ale bolii Alzheimer apar în creier cu 20 de ani înainte ca aceasta să fie detectabilă. Ar putea fi posibil ca un somn scurt să fie un semn timpuriu”, afirmă Robert Howard, profesor de psihiatrie la University College London, citat de The Guardian.

Dacă vrei să ai o noapte liniștită citește sfaturile specialiștilor despre ce nu trebuie să faci înainte de somn. Descoperim tot mai mult cât de important este somnul pentru sănătatea corpului și minții noastre. De aceea trebuie să îi acordăm locul cuvenit în „noapte”.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI