Retinolul este un derivat al vitaminei A care acționează împotriva liniilor fine, texturii neuniforme, petelor și acneei tenului. Este considerat de către specialiștii în frumusețe standardul de aur în repararea pielii deteriorate, îmbătrânite și predispuse la acnee. Iată cum îl poți introduce în rutina ta zilnică de îngrijire a feței.
Lucruri pe care trebuie să le știi despre retinol
Atât retinolul, cât și retinoizii sunt derivați ai vitaminei A, dar unii retinoizi sunt disponibili numai pe bază de prescripție medicală. Retinolul este foarte solubil și poate penetra pielea până în straturile cele mai profunde. Acesta are rolul de a accelera refacerea celulară și de a stimula producția de colagen.
Retinolul ajută pielea să elimine celulele moarte și stimulează apariția de celule noi. Se absoarbe ușor în piele, poate atenua vizibil liniile fine și poate uniformiza petele pigmentare. Tenul tău va fi radiant și sănătos.
Specialiștii în îngrijirea pielii te sfătuiesc, la fel ca în cazul utilizării oricărui produs nou, să efectuezi un test pe piele înainte să folosești retinolul pentru prima dată. Aplică pe gât o cantitate mică de produs și așteaptă 24 de ore să vezi dacă pe pielea ta apar sau nu efecte adverse.
Printre principalele lucruri pe care trebuie să le știi despre retinol este faptul că acționează prin creșterea rotației celulare. Aceasta elimină celulele moarte ale pielii și sebumul care blochează porii. Deoarece acțiunea lor aduce temporar pielea moartă și sebumul la suprafața pielii, pe ten pot apărea erupții.
Erupția poate dura până la o lună, iar ulterior vei vedea beneficiile utilizării tratamentului cu retinol sau retinoizi.
Ce este purgingul pielii
Simptomele erupției cauzate de utilizarea retinolului presupun apariția de puncte negre, puncte albe sau chiar piele uscată. Spre deosebire de o erupție obișnuită, petele care ies la suprafață în timpul tratamentului cu retinol vor fi uniforme.
Erupția petelor și imperfecțiunilor pe piele are loc de obicei în primele două-trei săptămâni de utilizare a produselor cu retinol. Practic, impuritățile și sebumul acumulate în timp în piele sunt aduse la suprafață simultan prin intermediul acțiunii produsului.
Un ciclu celular complet al pielii durează 28 de zile. Astfel, purgingul va începe să se remită odată ce ciclul este complet. În cazul în care erupțiile durează mai mult de șase săptămâni, este nevoie să mergi la un control dermatologic.
Oricât de frustrant ar fi, nu te îngrijora. Erupțiile sunt de fapt un semn că tratamentul cu retinol funcționează. „Înainte ca noile celule sănătoase ale pielii să poată ajunge la suprafață, excesul de sebum și celulele moarte ale pielii se ridică mai întâi la suprafață.”, spune medicul dermatolog Hadley King.
Cum să introduci produsele cu retinol în rutina de îngrijire a pielii
Fii consecventă cu rutina ta, până când erupțiile vor dispărea și pielea ta va fi netedă și fină. Este important să introduci retinolul progresiv în rutina ta de seară. Specialiștii recomandă să începi prin aplicarea unei cantități mici de produs. Ulterior, poți crește doza treptat pe măsură ce pielea ta se adaptează.
Pentru început, poți aplica produsul cu retinol o dată pe săptămână. După prima săptămână, poți crește frecvența la două-trei aplicări pentru următoarele 14 zile. Nu uita să folosești cremă hidratantă după ce aplici produse cu retinol. Aceasta te poate ajuta să calmezi iritația pielii și să o hidratezi în profunzime.
De asemenea, la fel de importantă este utilizarea cremei cu factor de protecție solară în timpul tratamentului cu retinol. Deoarece este un exfoliant, retinolul sensibilizează pielea. Acțiunea razelor UV poate determina apariția de pete hiperpigmentare pe tenul tău. Cea mai sigură metodă prin care poți scăpa de petele pigmentare este folosirea zilnică a unui produs cu SPF, cu un factor minim de protecție 30.