Specialiștii în nutriție ne recomandă cu încredere consumul de linte, în special în sezonul rece și în perioadele de post. Lintea are un conținut bogat în fibre, proteine, minerale, dar și vitamine. Preparatele pe bază de linte sunt foarte hrănitoare și oferă sațietate pentru perioade de timp îndelungate.
Lintea este unul dintre alimentele mult adorate în rețetele vegetariene. Este foarte des întâlnită și în dietele recomandate pentru controlul greutății. Are un conținut caloric redus, dar bogat în proteine.
Un mare avantaj al rețetelor cu linte este acela că se prepară rapid. Boabele de linte fierb mult mai rapid decât alte leguminoase și nu necesită înmuiere.
Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu o mâncare de post delicioasă și hrănitoare.
Mâncare cu linte de post – Ingrediente
- 300 gr de linte roșie
- 1 bucată ceapă medie
- 1 morcov mare
- 3 roșii mari
- 2-3 căței de usturoi
- 2-3 linguri de ulei
- sare și piper
- frunze de busuioc
- pătrunjel verde
- puțin rozmarin (opțional)
- apă cât să fiarbă lintea acoperită.
Rețetă cu linte de post – Mod de preparare
Primul lucru cu care trebuie să începi este aducerea ingredientelor pe masa de lucru, dar și a ustensilelor necesare. Printre ustensile de care ai nevoie se numără o oală, o cratiță, un tocător, un curățător de legume și un cuțit. Fiind o rețetă rapidă, este indicat să ai totul la îndemână pentru a nu pierde timp căutându-le prin cămară, în timp ce mâncarea se află pe aragaz.
Când ai toate ingredientele pe masa de lucru, spală lintea și pune-o într-o oală încăpătoare. Pune apă rece peste linte, cât să o acoperi bine, apoi pune oala la foc de intensitate medie.
Lasă lintea să fiarbă la foc mic aproximativ 20 de minute. Când apa începe să fiarbă, adaugă și un sfert de linguriță cu sare. În timp ce lintea fierbe, ocupă-te de celelalte ingrediente. Curăță ceapa, morcovul și usturoiul și toacă-le mărunt. Decojește roșiile și toacă-le în cuburi mici.
Într-o cratiță așezată la foc mediu pune uleiul la încins. Adaugă ceapa și amestec-o 1-2 minute. Adaugă usturoiul, apoi morcovul și mai amestecă ingredientele în uleiul încins pentru alte două minute. Adaugă apoi roșiile, o crenguță de rozmarin și câteva frunze de busuioc. Fierbe sosul de roșii până când se reduce consistent și asezonează-l cu sare și piper, după gust. Adaugă lintea scursă și mai completează cu puțin din apa în care a fiert lintea. Adaugă apă cât să fie ingredientele ușor acoperite.
Acoperă cratița cu un capac și continuă fierberea mâncării cu linte de post pentru aproximativ 15-20 de minute. Spre finalul procesului fierbere, mai adaugă 2-3 frunze de busuioc mărunțite și mai potrivește-i gustul cu sare și piper, dacă mai necesită. După stingerea focului, presară și frunzele de pătrunjel verde, spălate și tocate mărunt.
Servește delicioasa mâncare cu linte de post alături de o salată de legume sau de murături. Este delicioasă chiar și cu ardei iute, dacă adori gustul picant. Poți adăuga chiar și puțin suc de lămâie pentru a completa gustul dulce al boabelor de linte.
Spor și poftă bună!