Combinația dintre orez și ștevie se folosește, îndeosebi, la rețetele de ciorbă. Însă, în varianta de mâncare scăzută, gustul ingredientelor este potențat datorită texturii consistente. În același mod poți prepara și urzici cu orez sau spanac cu orez. Toate variantele sunt delicioase și merită încercate deoarece au gusturi diferite și aparte.
Ștevia merită inclusă în alimentație, mai ales primăvara, pentru că are un conținut ridicat de antioxidanți. Aceștia împiedică oxidarea celulelor organismului, fortifică sistemul imunitar și previn apariția infecțiilor.
Consumul regulat de ștevie ajută la curățarea colonului și reglarea tranzitului intestinal. Pentru că are un conținut ridicat de vitamina C, ștevia este și un antiinflamator si antibacterian natural. Chiar și vitamina A se găsește din belșug în ștevie, ceea ce contribuie la îmbunătățirea vederii.
Dacă aceste proprietăți te-au convins să introduci ștevia în alimentația ta, îți oferim mai jos una dintre rețetele delicioase în care s-o introduci.
Mâncare de ștevie cu orez – Ingrediente
- 500 gr frunze de ștevie
- 1 legătură de ceapă verde
- 2 căței de usturoi
- 2-3 linguri de ulei
- 200 gr orez
- 200 gr pastă de roșii
- 1 ardei roșu, opțional
- sare și piper după gust
- 1 legătură de pătrunjel verde.
Rețeta mâncării de ștevie cu orez – Mod de preparare
Rețeta acestui preparat delicios și plin de sănătate se prepară simplu și într-un timp scurt. Vei petrece mai mult timp în bucătărie pregătind frunzele de ștevie.
Clătește frunzele de ștevie una câte una, cu apă rece, apoi separă-le de pe lujer, doar dacă acesta este mai matur. Dacă frunzele sunt tinere, folosește și tulpinile de la ele. Acestea oferă o aromă plăcută mâncării.
După ce ai pregătit frunzele de ștevie, opărește-le în apă clocotită, pentru 2-3 minute. Apoi, scurge-le și lasă-le într-o sită până când pregătești și celelalte ingrediente.
Curăță ceapa verde de primele foi, îndepărtează-i capătul cu pământ și clătește-o cu apă rece. Las-o și pe aceasta la scurs într-o sită. Mai curăță și usturoiul, ardeiul roșu și clătește orezul în două ape reci. Apoi, poți aprinde aragazul pentru a prepara mâncarea. Descoperă și o rețetă de ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean.
Cum prepari mâncare de ștevie cu orez
Pune uleiul într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului. Toacă ceapa mărunt și adaug-o în uleiul încins. Presară puțină sare peste ea și amestec-o prin ulei pentru a se căli uniform. Toacă și un cățel de usturoi și adaugă-l peste ceapă.
Scurge bine frunzele de ștevie, toacă-le mărunt și adaugă-le în cratița cu ceapă. Amestecă-le bine cu ceapa, pentru a se întrepătrunde aromele. Lasă-le 1-2 minute, apoi adaugă pasta de roșii și orezul. Completează cu apă fierbinte, în proporție de 3/1 față de orez.
Lasă mâncarea să fiarbă semi-acoperită, până când orezul se hidratează și absoarbe tot lichidul. Opțional, adaugă și un ardei roșu, tocat mărunt. Potrivește gustul preparatului cu sare și piper.
După ce ai stins focul, adaugă și pătrunjel verde, tocat mărunt.
Servește delicioasa mâncare de ștevie cu orez caldă, simplă, cu pâine sau cu mămăligă. Este delicioasă în toate variantele.
Dacă dorești și alte rețete cu verdețuri de primăvară, mai poți încerca și rețeta de urzici muntenești. Este o mâncare de urzici frecate cu mălai, pentru un plus de consistență.