Reclamă

Mâncare de urzici frecate cu mălai. Urzici muntenești

Dacă nu mai ai idee cum să mai prepari urzicile pentru a fi gustoase și sățioase, încearcă rețeta de urzici muntenești. Este o mâncare de urzici frecate cu mălai, pentru un plus de consistență.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 20 martie 2024, 5:43

Rețeta urzicilor preparate în acest mod face parte dintre rețetele vechi, transmise din generație în generație, în zona de sud a țării. Cine a copilărit la bunici în Muntenia și Oltenia, cu siguranță este familiarizat cu o astfel de mâncare. Mâncarea se servește cu mămăligă, chiar dacă are în conținutul ei și mălai. Poate fi servită și simplă, cu ouă ochiuri, precum mâncarea de spanac.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Nu ezita să incluzi cât mai des urzicile în alimentația ta, acum la trecerea de la sezonul rece la cel cald. Sunt pline de vitamine și antioxidanți și au rol de detoxificare a organismului. Descoperă aici un articol complet despre beneficiile consumului de urzici.

Pentru a profita de aceste beneficii, prepară și rețeta de urzici muntenești, pe care o descoperi detaliată mai jos.

Mâncare de urzici frecate cu mălai – Ingrediente

  • 1 kg urzici
  • 2 litri de apă pentru opărit
  • 150 gr mălai
  • 2-3 linguri ulei de floarea soarelui
  • 1 legătură de ceapă verde
  • 2 căței de usturoi sau 2 fire de usturoi verde
  • 1-2 linguri de făină
  • sare, după gust
  • 1 legătură de leuștean verde sau pătrunjel
  • 500 ml apă.
Reclamă

Rețeta de urzici muntenești – Mod de preparare

Rețeta urzicilor muntenești este simplă, ușoară și conține ingrediente puține. Însă, necesită o atenție deosebită curățarea urzicilor de impurități. Pentru acest lucru, este necesar să folosești mănuși, pentru a nu te irita de la țepii frunzelor.

Curăță urzicile de pe tulpini și îndepărtează impuritățile vizibile. Apoi, clătește urzicile în mai multe ape, până când ultima apă iese foarte limpede.

Pune 2 litri de apă la fiert și când apa începe să clocotească, scufundă urzicile în ea. Apasă-le cu o spumieră pentru a pătrunde toate în apa clocotită și lasă-le să se opărească timp de 5-6 minute. Apoi, scurge bine urzicile.

Reclamă

Cum prepari mâncare de urzici frecate cu mălai

După ce sunt bine scurse, pune din nou urzicile la fiert într-un litru de apă. Se spune că apa în care au fost opărite urzicile este toxică, deci nu o vei mai folosi pe aceea. Fierbe urzicile pentru aproximativ 20-30 de minute, până când sunt bine înmuiate. Apoi, scurge-le din nou, dar păstrează apa în care au fiert.

Lasă urzicile fierte să se răcească, apoi toacă-le mărunt și adaugă mălaiul peste ele. Freacă bine urzicile cu mălai, folosind o spatulă. Descoperă și o rețetă de budincă de urzici cu ouă și usturoi.

Pune o cratiță cu uleiul la încins și adaugă ceapa tocată mărunt. Lasă ceapa să se călească ușor, apoi adaugă urzicile frecate cu mălai. Amestecă-le cu ceapa și toarnă câte puțin din apa fiartă, pe măsură ce mălaiul începe să se hidrateze. Amestecă intens în timp ce torni apa, pentru că mălaiul își mărește rapid volumul. Dacă mai necesită, mai adaugă apă fierbinte.

Consistența urzicilor frecate cu mălai va avea textură ușor fluidă, pentru că se va mai îngroșa în timp ce se răcesc. Potrivește gustul urzicilor cu sare.

Amestecă într-un bol 1-2 linguri de făină cu 4-5 linguri de apă și toarnă amestecul peste urzicile cu mălai din cratiță. Amestecă intens pentru omogenizare.

Colaj de poze cu pașii de preparare ai mâncării de urzici
Mălaiul oferă consistență și sățietate mâncării de urzici / Rețetepentrutoategusturie.ro

Făina este necesară pentru a oferi și un plus de cremozitate mâncării. Înainte de a stinge focul, adaugă leușteanul tocat și usturoiul trecut prin presă sau răzuit.

Cratiță cu mâncare de urzici frecate cu mălai
Pe lângă mălai, în mâncarea de urzici se adaugă și puțină făină / Shutterstock

Servește delicioasa mâncare de urzic frecate cu mălai caldă, simplă, cu mămăligă, pâine sau doar cu ouă ochiuri. Și dacă ți-am deschis apetitul de mâncăruri cu urzici, mai poți încerca și rețeta de piure de urzici cremos și delicios.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×