Rețeta urzicilor preparate în acest mod face parte dintre rețetele vechi, transmise din generație în generație, în zona de sud a țării. Cine a copilărit la bunici în Muntenia și Oltenia, cu siguranță este familiarizat cu o astfel de mâncare. Mâncarea se servește cu mămăligă, chiar dacă are în conținutul ei și mălai. Poate fi servită și simplă, cu ouă ochiuri, precum mâncarea de spanac.
Nu ezita să incluzi cât mai des urzicile în alimentația ta, acum la trecerea de la sezonul rece la cel cald. Sunt pline de vitamine și antioxidanți și au rol de detoxificare a organismului. Descoperă aici un articol complet despre beneficiile consumului de urzici.
Pentru a profita de aceste beneficii, prepară și rețeta de urzici muntenești, pe care o descoperi detaliată mai jos.
Mâncare de urzici frecate cu mălai – Ingrediente
- 1 kg urzici
- 2 litri de apă pentru opărit
- 150 gr mălai
- 2-3 linguri ulei de floarea soarelui
- 1 legătură de ceapă verde
- 2 căței de usturoi sau 2 fire de usturoi verde
- 1-2 linguri de făină
- sare, după gust
- 1 legătură de leuștean verde sau pătrunjel
- 500 ml apă.
Rețeta de urzici muntenești – Mod de preparare
Rețeta urzicilor muntenești este simplă, ușoară și conține ingrediente puține. Însă, necesită o atenție deosebită curățarea urzicilor de impurități. Pentru acest lucru, este necesar să folosești mănuși, pentru a nu te irita de la țepii frunzelor.
Curăță urzicile de pe tulpini și îndepărtează impuritățile vizibile. Apoi, clătește urzicile în mai multe ape, până când ultima apă iese foarte limpede.
Pune 2 litri de apă la fiert și când apa începe să clocotească, scufundă urzicile în ea. Apasă-le cu o spumieră pentru a pătrunde toate în apa clocotită și lasă-le să se opărească timp de 5-6 minute. Apoi, scurge bine urzicile.