Home // Lifestyle // Rețete // Melcișori cu urzici și usturoi sau alte verdețuri de primăvară
Melcișori cu urzici și usturoi sau alte verdețuri de primăvară
Pentru una dintre gustările zilei îți propunem să încerci o rețetă de melcișori cu urzici și usturoi sau alte verdețuri de primăvară. Este gustoasă și foarte hrănitoare.
Semințele de susan oferă un plus de aspect melcișorilor, dar și gust crocant /Shutterstock
Urzicile sunt printre cele mai populare verdețuri de primăvară ce merită incluse în alimentația ta. Sunt primele care apar și sunt pline de benefice pentru organism. Au un conținut bogat în vitamina A, B2, C, K, acid acetic, acid formic și săruri minerale. . Le găsești pe piață de la începutul primăverii și până pe la jumătatea verii.
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
După urzici apar și celelalte verdețuri gustoase și pline de vitamine: spanacul, ștevia și loboda. Pe toate le poți include ca umplutură pentru melcișorii din rețeta actuală. Le poți include separat sau le poți combina după gust. Mai jos îți oferim varianta rețetei cu urzici pe care o poți adapta și cu celelalte verdețuri, după propriul gust.
Melcișori cu urzici și usturoi – Ingrediente
Pentru baza rulourilor ai nevoie de un aluat dospit, care necesită ingrediente cunoscute. Iar pentru umplutură, pe lângă urzici și usturoi, mai ai nevoie de alte câteva ingrediente ce oferă gust și consistență.
Primul pas pentru prepararea rețetei constă în pregătirea aluatului. Acesta necesită frământare și dospire, ca oricare alt aluat cu drojdie. Iar în intervalul de timp cât aluatul se dospește poți te ocupi de ingredientele pentru umplutură.
Cum prepari aluatul pentru melcișori cu urzici și usturoi
Adună pe masa de lucru toate ingredientele, pentru a le avea la îndemână când începi procesul de frământare a aluatului. Trece făina prin sită într-un bol, iar în alt bol, sfărâmă drojdia și amestec-o cu zahărul până când se lichefiază. Adaugă și puțin lapte cald, dar și o linguriță de făină. La mijlocul făinii din bol creează o adâncitură și pune compoziția de drojdie. Acoperă bolul cu o folie de prospețime și lasă drojdia să se activeze timp de 10-12 minute.
Topește untul într-un bol la microunde sau pe baie de aburi și lasă-l să se tempereze. Apoi amestecă-l cu oul și cu o linguriță de sare.
Adaugă untul cu oul peste maiaua de drojdie din bolul cu făină. Toarnă câte puțin din laptele cald, în timp ce amesteci toate ingredientele din bol. Apoi frământă aluatul până când devine ușor ferm și nelipicios. Acoperă-l cu un ștergar și lasă-l la dospit pentru 40-45 de minute.
Cum pregătești umplutura de urzici
Folosește mănuși pentru a curăța urzicile de impurități, apoi spală bine urzicile în 3-4 ape reci. Scurge-le și opărește-le pentru 1 minut în apă clocotită. Lasă-le din nou la scurs într-o sită, iar când se mai temperează toacă-le mărunt.
Curăță și spală ceapa și usturoiul verde și toacă-le mărunt. Topește untul într-o tigaie unsă și cu puțin ulei și călește în el ceapa și usturoiul. Presară sare și puțin piper, apoi adaugă urzicile tocate. Amestecă urzicile cu ceapa și usturoiul din tigaie timp de un minut, apoi lasă-le la răcit.
Cum formezi și coci melcișori cu urzici și usturoi
Înainte de a forma melcișorii pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Răstoarnă aluatul pe masa presărată cu făină și împarte-l în 7-8 bucăți aproximativ egale. Întinde pe rând bucățile de aluat în câte o foaie dreptunghiulară, cu ajutorul sucitorului. Unge fiecare foaie de aluat cu compoziția de urzici. Presară câte puțină mozzarella răzuită, apoi rulează. Pornind de la un capăt al ruloului format, adu-l sub formă de melcișor sau de spirală. Așază melcișorii astfel formați într-o tavă cu hârtie de copt, la distanța de 2-3 cm între ei. Unge-i cu ou bătut și presară peste ei semințe de susan alb și de susan negru.
Introdu tava în cuptor și coace delicioșii melcișori din aluat cu urzici și usturoi pentru 35 de minute, la 180 de grade Celsius. Poți savura melcișorii atât calzi cât și reci și pot constitui baza unei gustări din pauza de masă de la birou.