Reclamă

Melcișori cu urzici și usturoi sau alte verdețuri de primăvară

Pentru una dintre gustările zilei îți propunem să încerci o rețetă de melcișori cu urzici și usturoi sau alte verdețuri de primăvară. Este gustoasă și foarte hrănitoare.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 19 mai 2023, 7:20 / Actualizat: 19 mai 2023, 11:49

Urzicile sunt printre cele mai populare verdețuri de primăvară ce merită incluse în alimentația ta. Sunt primele care apar și sunt pline de benefice pentru organism. Au un conținut bogat în vitamina A, B2, C, K, acid acetic, acid formic și săruri minerale. . Le găsești pe piață de la începutul primăverii și până pe la jumătatea verii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

După urzici apar și celelalte verdețuri gustoase și pline de vitamine: spanacul, ștevia și loboda. Pe toate le poți include ca umplutură pentru melcișorii din rețeta actuală. Le poți include separat sau le poți combina după gust. Mai jos îți oferim varianta rețetei cu urzici pe care o poți adapta și cu celelalte verdețuri, după propriul gust.

Melcișori cu urzici și usturoi – Ingrediente

Pentru baza rulourilor ai nevoie de un aluat dospit, care necesită ingrediente cunoscute. Iar pentru umplutură, pe lângă urzici și usturoi, mai ai nevoie de alte câteva ingrediente ce oferă gust și consistență.

Pentru aluat:

  • 550 gr făină;
  • 15 gr drojdie proaspătă;
  • 1 ou;
  • 50 gr unt;
  • 1 linguriță de zahăr;
  • 1 vârf de linguriță cu sare;
  • 200 ml lapte;
  • 1 ou pentru uns aluatul;
  • semințe de susan alb și negru pentru decor.
Reclamă

Pentru umplutura de urzici:

  • 500 gr urzici proaspete;
  • 1500 ml de apă;
  • 15 gr unt;
  • 1 linguriță ulei;
  • 1 legătură de ceapă verde;
  • 1 legătură de usturoi verde;
  • sare după gust;
  • 50 gr mozzarella răzuită.

Melcișori cu urzici și usturoi – Mod de preparare

Reclamă

Primul pas pentru prepararea rețetei constă în pregătirea aluatului. Acesta necesită frământare și dospire, ca oricare alt aluat cu drojdie. Iar în intervalul de timp cât aluatul se dospește poți te ocupi de ingredientele pentru umplutură.

Cum prepari aluatul pentru melcișori cu urzici și usturoi

Adună pe masa de lucru toate ingredientele, pentru a le avea la îndemână când începi procesul de frământare a aluatului. Trece făina prin sită într-un bol, iar în alt bol, sfărâmă drojdia și amestec-o cu zahărul până când se lichefiază. Adaugă și puțin lapte cald, dar și o linguriță de făină. La mijlocul făinii din bol creează o adâncitură și pune compoziția de drojdie.  Acoperă bolul cu o folie de prospețime și lasă drojdia să se activeze timp de 10-12 minute.

Topește untul într-un bol la microunde sau pe baie de aburi și lasă-l să se tempereze. Apoi amestecă-l cu oul și cu o linguriță de sare.

Adaugă untul cu oul peste maiaua de drojdie din bolul cu făină. Toarnă câte puțin din laptele cald, în timp ce amesteci toate ingredientele din bol. Apoi frământă aluatul până când devine ușor ferm și nelipicios. Acoperă-l cu un ștergar și lasă-l la dospit pentru 40-45 de minute.

Cum pregătești umplutura de urzici

Folosește mănuși pentru a curăța urzicile de impurități, apoi spală bine urzicile în 3-4 ape reci. Scurge-le și opărește-le pentru 1 minut în apă clocotită. Lasă-le din nou la scurs într-o sită, iar când se mai temperează toacă-le mărunt.

Curăță și spală ceapa și usturoiul verde și toacă-le mărunt. Topește untul într-o tigaie unsă și cu puțin ulei  și călește în el ceapa și usturoiul. Presară sare și puțin piper, apoi adaugă urzicile tocate. Amestecă urzicile cu ceapa și usturoiul din tigaie timp de un minut, apoi lasă-le la răcit.

Descoperă și o rețetă de piure de urzici cremos și delicios.

Cum formezi și coci melcișori cu urzici și usturoi

Înainte de a forma melcișorii pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Răstoarnă aluatul pe masa presărată cu făină și împarte-l în 7-8 bucăți aproximativ egale. Întinde pe rând bucățile de aluat în câte o foaie dreptunghiulară, cu ajutorul sucitorului. Unge fiecare foaie de aluat cu compoziția de urzici. Presară câte puțină mozzarella răzuită, apoi rulează. Pornind de la un capăt al ruloului format, adu-l sub formă de melcișor sau de spirală. Așază melcișorii astfel formați într-o tavă cu hârtie de copt, la distanța de 2-3 cm între ei. Unge-i cu ou bătut și presară peste ei semințe de susan alb și de susan negru.

Introdu tava în cuptor și coace delicioșii melcișori din aluat cu urzici și usturoi pentru 35 de minute, la 180 de grade Celsius. Poți savura melcișorii atât calzi cât și reci și pot constitui baza unei gustări din pauza de masă de la birou.

Trei melcișori cu umplutură de urzici întregi și unul secționat, alături de un bol cu semințe de susan negru, un borcan cu piper roșu și tacâmuri pentru servire
Melcișorii sunt delicioși atât calzi cât și reci/ Shutterstock

Tot pentru gustări delicioase și consistente îți recomandăm să prepari și rețeta de cornuri din aluat cu cartofi, umplute cu brânză.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×