Reclamă

Mâncăruri tradiționale de Paște din întreaga lume

Paștele se sărbătorește pe întreg globul prin tot felul de preparate gustoase și unice. De la supe aromate, la deserturi cremoase, fiecare țară are specificul său. Am selectat o listă a celor mai interesante mâncăruri tradiționale de Paște, din întreaga lume.

Publicat: 1 mai 2021, 7:12 / Actualizat: 11 aprilie 2022, 12:44
Familia și prietenii, la masa festivă de Paște, ciocnind ouă colorate
Finalul postului Paștelui, o perioadă lungă de restricții, se sărbătorește în întreaga lume printr-o selecție de preparate fine / Shutterstock

Finalul postului Paștelui, o perioadă lungă de restricții, se sărbătorește în întreaga lume printr-o selecție de preparate fine.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mâncăruri tradiționale de Paște, din întreaga lume

În România se mănâncă cozonac sau pască, în vreme ce în Marea Britanie tort Simnel, iar în Spania hornazo. Să facem un tur al celor mai apetisante degustări pascale.

Italia – Torta pasqualina

Sau mai bine zis plăcintă cu spanac și brânză ricotta. În mod tradițional, această plăcintă era compusă din 33 de straturi ce reprezentau vârsta la care Iisus a fost crucificat. Între timp, s-a renunțat la acest lucru, dar plăcinta a rămas la fel de apreciată.

Reclamă

Mexic – Capirotada

Capirotada este numele unei budinci de pâine. Aceasta se mănâncă de obicei în Vinerea Mare. Rețetele pentru capirotada variază de la o regiune la alta, însă în principiu aceasta este făcută din bolillo (o pâine de tipul baghetei franțuzești), înmuiată în sirop de zahăr cu apă, și condimente: bețișoare de scorțișoară și cuișoare. La final se pot adăuga tot felul de nuci și fructe uscate. Capirotada simbolizează crucificarea lui Iisus. Bețele de scorțișoară reprezintă crucea, cuișoarele cuiele cu care a fost răstignit, iar pâinea trupul lui Hristos.

Reclamă

Marea Britanie – Tort Simnel

Tortul Simnel se mănâncă pe teritoriul britanic de sute de ani, în duminica Învierii. Este vorba de o prăjitură cu fructe, acoperită cu un strat de marțipan. Cele 12 bile de marțipan așezate pe suprafața tortului îi simbolizează pe cei 12 apostoli.

Spania – Hornazo

Acest preparat este mâncat în a doua zi de Paște. Umplutura plăcintei este diferită de la o regiune la alta și conține în special un tip de șuncă sau chorizo și ouă, potrivit publicațiilor internaționale.

Germania – Supă de hasmuțachi

Hasmuțachi este un fel de verdeață asemănătoare pătrunjelului. În mod tipic, germanii degustă supa de hasmuțachi în Joia Mare, motiv pentru care această zi mai este numită Joia Verde, sau în cea de-a doua zi de Paște.

Ecuador – Fanesca

Fanesca este o supă consistentă care conține cereale, fasole, cod sărat și uscat. Ingredientele diferă de la o casă la alta, putând varia între fasole, dovlecei, porumb, orez, usturoi, ceapă, mazăre și lapte. Tradițional supa este făcută din 12 soiuri diferite de fasole pentru a-i reprezenta pe apostoli, în vreme ce codul îl simbolizează pe Iisus, informează Insider.com.

Slovenia și Croația – Pinca

Pinca este un fel cozonac care se mănâncă în Slovenia și Croația. Pinca are semnul crucii. Și în alte culturi întâlnim pâinici pascale ce au semnul crucii, de exemplu, în Marea Britanie, de Paște, se mănâncă „hot cross bun”.

Finlanda – Mämmi

Pregătirea pentru această rețetă începe cu câteva zile în avans, deoarece înainte de a fi mâncată, aceasta trebuie ținută la frigider 3-4 zile. Mämmi conține apă, melasă, malț de secară și coajă de portocale amare.

Rusia – Pashka

Pashka este un desert rus tradițional din brânză de vaci, cremă de brânză, ouă, miere, fructe uscate și migdale. Acesta poate fi consumat simplu sau cu pâine neagră. Adeseori este decorat cu fructe uscate și cu acronimul „XB”, ce semnifică „Hristos a înviat”.

Cipru – Flaounes

Flaounes sunt niște produse de patiserie cu brânză și fructe uscate. Preparea acestora este extrem de minuțioasă, așa că toți membrii familiei, cu mic cu mare, se adună în bucătărie pentru a petrece timp de calitate.

În România, unul dintre preparatele specifice cele mai apreciate este drobul de miel. Noi vă împărtășim rețeta bunicii.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Zendaya surprinsă într-o fotografie portret pe covorul roșu de la Met Gala 2025
Divertisment
Covorul roșu de la Met Gala 2025. Vedetele care au furat toate privirile cu ținutele lor
Pe covorul roșu de la Met Gala 2025 s-a respecat codul vestimentar și în acest an. Evenimentul a transformat treptele Muzeului Metropolitan de Artă din New York într-un spectacol de eleganță și creativitate, celebrând...
2
trei dintre membrii familiei britanice la un eveniment special pe un fundal deschis
Familia Regală
Prințul Louis a atras atenția la celebrarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei. Grimasele adorabile ale micuțului, din nou în prim-plan
Prințul Louis a atras atenția la celebrarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei desfășurată pe 5 mai 2025. Alături de părinții săi, Prințul William și Prințesa Kate, precum și de frații săi,...
3
O femeie frumoasă într-o rochie albastră și cu baloane în timp ce stă pe o pajiște
Horoscop
Trei zodii care devin mai frumoase odată cu vârsta, potrivit astrologilor
Acestea sunt cele trei zodii care devin mai frumoase odată cu vârsta, potrivit astrologilor. Unele semne zodiacale înaintează în vârstă cu multă grație, dar și cu mult farmec. Acești nativi au o frumusețe naturală...
4
actriță care zâmbește și se uită în fața camerei pe un fundal deschis
Divertisment
Cameron Diaz surprinde cu un look fără machiaj la 52 de ani. Actrița a luat cina cu soțul ei, Benji Madden
Actrița din „Back in action” a reușit să întoarcă privirile și de această dată, însă dintr-un motiv diferit. Cameron Diaz surprinde cu un look fără machiaj la 52 de ani. A luat cina cu...
5
Porții de plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri
Rețete
Plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri. Rețetă plină de savoare autentică
Această plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri este genul de preparat care aduce aminte de mesele simple și bogate din satele românești. Ingredientele sunt puține, dar alese cu grijă, iar gustul este deplin. Este...
PARTENERI
×