Finalul postului Paștelui, o perioadă lungă de restricții, se sărbătorește în întreaga lume printr-o selecție de preparate fine.
Mâncăruri tradiționale de Paște, din întreaga lume
În România se mănâncă cozonac sau pască, în vreme ce în Marea Britanie tort Simnel, iar în Spania hornazo. Să facem un tur al celor mai apetisante degustări pascale.
Italia – Torta pasqualina
Sau mai bine zis plăcintă cu spanac și brânză ricotta. În mod tradițional, această plăcintă era compusă din 33 de straturi ce reprezentau vârsta la care Iisus a fost crucificat. Între timp, s-a renunțat la acest lucru, dar plăcinta a rămas la fel de apreciată.
Mexic – Capirotada
Capirotada este numele unei budinci de pâine. Aceasta se mănâncă de obicei în Vinerea Mare. Rețetele pentru capirotada variază de la o regiune la alta, însă în principiu aceasta este făcută din bolillo (o pâine de tipul baghetei franțuzești), înmuiată în sirop de zahăr cu apă, și condimente: bețișoare de scorțișoară și cuișoare. La final se pot adăuga tot felul de nuci și fructe uscate. Capirotada simbolizează crucificarea lui Iisus. Bețele de scorțișoară reprezintă crucea, cuișoarele cuiele cu care a fost răstignit, iar pâinea trupul lui Hristos.
Marea Britanie – Tort Simnel
Tortul Simnel se mănâncă pe teritoriul britanic de sute de ani, în duminica Învierii. Este vorba de o prăjitură cu fructe, acoperită cu un strat de marțipan. Cele 12 bile de marțipan așezate pe suprafața tortului îi simbolizează pe cei 12 apostoli.
Spania – Hornazo
Acest preparat este mâncat în a doua zi de Paște. Umplutura plăcintei este diferită de la o regiune la alta și conține în special un tip de șuncă sau chorizo și ouă, potrivit publicațiilor internaționale.
Germania – Supă de hasmuțachi
Hasmuțachi este un fel de verdeață asemănătoare pătrunjelului. În mod tipic, germanii degustă supa de hasmuțachi în Joia Mare, motiv pentru care această zi mai este numită Joia Verde, sau în cea de-a doua zi de Paște.
Ecuador – Fanesca
Fanesca este o supă consistentă care conține cereale, fasole, cod sărat și uscat. Ingredientele diferă de la o casă la alta, putând varia între fasole, dovlecei, porumb, orez, usturoi, ceapă, mazăre și lapte. Tradițional supa este făcută din 12 soiuri diferite de fasole pentru a-i reprezenta pe apostoli, în vreme ce codul îl simbolizează pe Iisus, informează Insider.com.
Slovenia și Croația – Pinca
Pinca este un fel cozonac care se mănâncă în Slovenia și Croația. Pinca are semnul crucii. Și în alte culturi întâlnim pâinici pascale ce au semnul crucii, de exemplu, în Marea Britanie, de Paște, se mănâncă „hot cross bun”.
Finlanda – Mämmi
Pregătirea pentru această rețetă începe cu câteva zile în avans, deoarece înainte de a fi mâncată, aceasta trebuie ținută la frigider 3-4 zile. Mämmi conține apă, melasă, malț de secară și coajă de portocale amare.
Rusia – Pashka
Pashka este un desert rus tradițional din brânză de vaci, cremă de brânză, ouă, miere, fructe uscate și migdale. Acesta poate fi consumat simplu sau cu pâine neagră. Adeseori este decorat cu fructe uscate și cu acronimul „XB”, ce semnifică „Hristos a înviat”.
Cipru – Flaounes
Flaounes sunt niște produse de patiserie cu brânză și fructe uscate. Preparea acestora este extrem de minuțioasă, așa că toți membrii familiei, cu mic cu mare, se adună în bucătărie pentru a petrece timp de calitate.
În România, unul dintre preparatele specifice cele mai apreciate este drobul de miel. Noi vă împărtășim rețeta bunicii.