Rețeta aluatului pentru melcișori se prepară foarte simplu, din ingrediente puține și mereu la îndemână. Este rețeta celui mai simplu aluat fraged, care se unge cu ulei și se presară cu scorțișoară din belșug. Este inspirată după rețeta celebrelor rulouri cu scorțișoară, din bucătăria americană, care se prepară, de obicei, pentru mesele sărbătorilor de iarnă.
Descoperă aici și celebra rețetă de cinnamon rolls, mult adorată în bucătăria americană și englezească. O poți prepara și tu de Crăciun sau pentru masa de Revelion.
Pentru a prepara melcișorii în varianta de post, îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii de urmat.
Melcișori cu scorțișoară – Ingrediente
Pentru a prepara deliciosul desert de post, ai nevoie de câteva ingrediente simple pentru aluat fraged și de alte câteva ingrediente pentru umplutura lui.
Pentru aluat:
- 350 gr făină
- 50 gr zahăr brun
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 100 ml apă minerală
- 1 linguriță praf de copt
- 1 vârf de linguriță bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
- 1 linguriță cu scorțișoară.
Pentru umplutură:
- 2 linguri de ulei de floarea soarelui
- 1 linguriță de făină
- 2 lingurițe de scorțișoară
- 50 gr zahăr brun.
Melcișori cu scorțișoară – Mod de preparare
Pentru reușita aluatului fraged, adună toate ingredientele pe masa din bucătărie și lasă-le timp de 15-20 de minute la temperatura camerei. Acest detaliu este important pentru a te asigura că vei obține un aluat ușor de întins după frământare.
Cum prepari aluatul pentru melcișori
Trece făina prin sită, amestecată cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu și pudra de scorțișoară. Apoi, adaugă un praf de sare și zahărul brun. Amestecă ingredientele din bol, în timp ce torni treptat peste ele uleiul și apa minerală. Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios. Dacă este ușor moale, mai adăuga 1-2 linguri de făină. În cazul în care este foarte ferm, mai poți adăuga 1-2 linguri de apă rece.
După ce ai obținut textura perfectă pentru aluat, împachetează-l în folie de prospețime și pune-l la frigider pentru 30 de minute.
Cum formezi și coci melcișori cu scorțișoară
După ce aluatul s-a odihnit la rece, scoate-l pe masa de lucru presărată cu făină. Înainte de a-l modela, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Cu ajutorul sucitorului de aluaturi, întinde aluatul fraged într-o foaie subțire.
Amestecă într-un bol, uleiul cu o linguriță de făină. Unge cu acest amestec toată suprafața foii de aluat. Amestecă scorțișoara cu zahărul brun și presără acest amestec peste foaia de aluat. Apoi, rulează aluatul, pe lungime.
Cu un cuțit cu lama subțire și ascuțită, secționează ruloul obținut în felii rotunde 1-1,5 cm grosime.
Așază melcișorii obținuți în tava mare a cuptorului, unsă cu ulei sau tapetată cu hârtie de copt. Introdu tava în cuptor și coace delicioșii melcișori cu scorțișoară pentru 15-20 de minute, la 180 de grade Celsius.
Lasă-i să se răcească, apoi îi poți decora cu zahăr sau îi poți lăsa simpli. Sunt delicioși în ambele variante.
Tot din aceeași categorie de deserturi de post, descoperă și rețeta de rulouri cu stafide și scorțișoară.