Mutabal este o variantă orientală a salatei de vinete, foarte populară în zona levantină (Irak, Israel, Iordania, Liban etc). Este foarte consistentă și hrănitoare, cu o textură cremoasă datorita pastei de susan (tahini) și a iaurtului. Are gust ușor picant datorită usturoiului adăugat și este servită cu bucăți de lipii. Opțional, se decorează cu semințe și pudră de rodie, pentru un plus de culoare și savoare.
Pornind de la rețetele clasice de salată de vinete, acestea au fost adaptate de-a lungul timpului, în funcție de gust, de ingredientele specifice diferitelor zone ale lumii, dar și sezonului.
Cea mai des preparată, indiferent de sezon, este rețeta de salată de vinete cu maioneză. Îți propunem să testezi și savurezi rețeta de mutabal.
Urmărește mai jos lista complete de ingredient și pașii necesari pentru a prepara și tu o salată gustoasă și cremoasă, perfecta pentru zilele de toamnă.
Salată de vinete cu tahini – Ingrediente
- 1 kg de vinete coapte și tocate
- 150-200 gr pastă de susan (tahini)
- 150 gr iaurt gras
- 150 ml ulei de măsline extravirgin
- 4-5 căței de usturoi
- sucul de la o lămâie
- sare și piper
- semințe și pudră de rodie (pentru decor)
Rețeta Mutabal – Mod de preparare
Ca la orice rețetă de salată cu vinete, este recomandat să începi cu coacerea vinetelor. Vinetele se pot coace pe grătar sau la cuptor. După ce sunt coapte, pentru a le curăța rapid și bine, acoperă vinetele cu o folie de prospețime. Vinetele se înăbușă sub folie, iar coaja se va desface mai rapid de pe miez.
După curățare, pune vinetele la scurs într-o sită și lasă-le acolo până se răcesc. Mai amestecă-le din când în când, pentru a se scurge bine.
Curăță usturoiul și toacă-l mărunt. Poți să-l treci prin presa specială sau să-l dai pe răzătoare.
Pune iaurtul într-o sită deasă, la scurs. Astfel va deveni mai cremos.
Când vinetele sunt bine scurse și bine răcite, pune-le pe tocător și toacă-le mărunt cu dispozitivul special, confecționat din lemn. Nu este recomandat să folosești cuțitul în acest proces pentru ca vinetele să nu oxideze.
Când ai toate aceste ingrediente pregătite, poți începe prepararea salatei mutabal.
Amestecă vinetele tocate cu pasta de susan și usturoiul. Adaugă uleiul de măsline, sucul de lămâie, proaspăt stors. Omogenizează bine amestecul și adaugă sare și piper, după gust. La final, încorporează iaurtul, omogenizează bine salata și pune-o la rece pentru cel puțin 30 de minute.
Servește salata mutabal decorată cu semințe de rodii, pentru un plus de gust și culoare. O poți decora și cu verdeață: mentă, pătrunjel verde, busuioc etc.
Cum faci tahini de casă
Dacă nu ai găsit pasta de susan la supermarket, îți spunem că o poți prepara și în casă. Pentru aceasta ai nevoie de aproximativ 150 gr semințe de susan, 100 ml ulei de floarea soarelui și sare după gust. Opțional, poți pune și puțin ulei de susan, dacă dispui de acesta.
Pune semințele de susan într-o tigaie antiaderentă, la foc mic. Amestecă constant semințele pentru a le rumeni uniform. Nu le rumeni în exces pentru că devin amare.
Lasă semințele să se răcească bine, apoi transferă-le în recipientul unui blender. Pune un praf de sare și uleiul și procesează ingredientele până când obții o pastă omogenă și cremoasă.
Spor și poftă bună!