Cu un gust dulce și o aromă intensă, acest nectar păstrează multe dintre beneficiile prunelor proaspete, fiind ideal de consumat pe tot parcursul anului.
Prunele sunt bogate în vitamine și antioxidanți, iar transformarea lor într-un nectar dulce și răcoritor păstrează multe dintre beneficiile lor nutriționale. Poți prepara nectarul din absolut orice tip de prune. Dacă dorești un gust mai plăcut, poți folosi mai multe tipuri de prune. În funcție de acestea, vei obține gust, aromă, dar și culoare.
Pe lângă această delicioasă băutură din prune, îți mai recomandăm să prepari și rețeta de marmeladă. Este tot un mod delicios de a conserva aroma prunelor pentru mai târziu.
În rândurile de mai jos îți oferim rețeta detaliată a delicioasei băuturi din prune.
Nectar de prune – Ingrediente
- 2 kg prune bine coapte
- 500 g zahăr sau în funcție de dulceața prunelor
- 1 litru apă plată
- 1 lingură cu suc de lămâie.
Rețeta nectarului de prune – Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea rețetei de nectar constă în pregătirea prunelor.
Spală bine prunele sub un jet de apă rece și șterge-le pentru a înlătura pelicula de brumă care persistă pe ele.
Apoi secționează prunele în jumătate și scoate sâmburii. Dacă prunele sunt foarte mari, poți să le tai în sferturi. Descoperă și o variantă a rețetei cu caise.
Cum prepari nectar de prune
Într-o oală mare, adaugă prunele secționate și apa.
Fierbe prunele la foc mediu, amestecând ocazional, până când devin foarte moi și încep să se descompună (aproximativ 20-30 de minute).
Folosește un blender vertical sau un robot de bucătărie pentru a pasa prunele fierte până obții o consistență omogenă. Dacă preferi un nectar mai fin, poți trece piureul de prune printr-o sită fină pentru a elimina pulpa mai grosieră și coaja inestetică.
Pune piureul de prune înapoi în oală și adaugă zahărul. Fierbe-l la foc mic, amestecând constant, până când zahărul se dizolvă complet și nectarul ajunge la consistența dorită (aproximativ 10-15 minute). Adaugă sucul de lămâie și amestecă bine. Sucul de lămâie adăugat la final nu doar că intensifică aroma, dar ajută și la păstrarea culorii vibrante a nectarului.
Toarnă nectarul fierbinte în sticle sau borcane sterilizate. Închide-le ermetic și acoperă-le cu o pătură mai groasă. Lasă-le sub pătură până la răcirea completă. Apoi le poți depozita în cămară.
Poți servi deliciosul nectar de prune rece, abia scos din frigider, pentru o băutură răcoritoare. Poți turna nectarul peste cuburi de gheață pentru o răcorire suplimentară. Mai poți folosi nectarul de prune și ca bază pentru diverse cocktail-uri. În sezonul rece, poți încălzi ușor nectarul și îl savurezi ca pe un ceai fructat.
Și dacă mai dorești și alte rețete prin care să conservi aroma prunelor pentru iarnă, mai poți prepara și rețeta de dulceață de prune. Este o rețetă veche, așa cum o prepara bunica, în care prunele rămân întregi pe tot parcursul păstrării.