Dulceața este ideală pentru răsfățul de la micul dejun, dar și pentru a glazura cu ea clătitele, papanașii sau alte deserturi delicioase. O poți prepara din diferite tipuri de prune, cu condiția să nu fie foarte coapte și nici foarte mari. Dacă gustul gemului de prune poate fi dulce, ușor acrișor sau ușor amărui, gustul dulceții va fi mai dulce, de unde și denumirea de dulceață.
Poți aromatiza dulceața cu scorțișoară, cu vanilie sau o poți lăsa simplă, doar cu aroma prunelor. O poți prepara și din prune jumătăți, dar va fi mai interesantă din prune întregi, chiar dacă vei petrece mai mult timp pentru a îndepărta sâmburii.
Tot din colecția de rețete de la bunica, mai avem pentru tine și o rețetă de dulceață de caise întregi. Pentru a prepara dulceața din prune, îți oferim mai jos rețeta detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Dulceață de prune – Ingrediente
- 1 kg de prune nu foarte coapte
- 850 gr de zahăr
- 150 ml de apă
- sucul de la o lămâie.
Rețeta dulceții de prune – Mod de preparare
Începe cu sortarea prunelor și îndepărtarea codițelor. Cele mai potrivite prune pentru dulceață sunt cele cu formă mai alungită și coaja de culoare închisă. Acestea au pulpa mai fermă și se vor menține întregi atât în timpul preparării, cât și ulterior.
Spală bine prunele și șterge-le cu prosoape de hârtie, pentru a îndepărta stratul alb ca de brumă de pe ele. Pentru a îndepărta sâmburii din prune, ia câte o prună în mână și ține-o cât mai strâns. Cu un băț pentru frigărui sau cu o scobitoare împinge sâmburele afară, de la partea unde a fost codița către vârful prunei. Chiar dacă vei petrece mai mult timp îndepărtând sâmburii din prune, te vei bucura la final de o dulceață cu aspect apetisant.
Descoperă și o rețetă de compot de prune întregi, pentru iarnă.
Cum prepari dulceață de prune după rețeta bunicii
După ce ai îndepărtat toți sâmburii din prune, poți prepara siropul pentru dulceață.
Pune apa într-o cratiță și adaugă zahărul. Așază cratița pe flacăra aragazului și amestecă zahărul cu apa până când acesta se topește. Mai fierbe siropul pentru 7-8 minute, apoi stinge focul și adaugă prunele. Amestecă prunele ușor în sirop, apoi lasă-le să se răcească. Acoperă cratița și las-o la rece până a doua zi.
În acest interval de timp, prunele vor lăsa un plus de sirop în cratiță. A doua zi, pune cratița din nou pe flacăra aragazului și adu dulceața la punctul de fierbere. Scoate prunele cu o spumieră în alt vas și stoarce sucul de lămâie peste ele.
Pune din nou siropul la fiert și lasă-l să capete consistență. Apoi adaugă prunele și mai fierbe dulceața pentru maxim 10 minute.
Pune delicioasa dulceață de prune fierbinte în borcane sterilizate și închide-le bine cu capacele aferente. Acoperă-le cu o pătură și lasă-le acolo până la răcirea completă.
Dacă mai dorești și alte rețete de dulceață, poți încerca rețeta de dulceață de struguri fără sâmburi.