Nucile umplute fac parte din lista deserturilor mult adorate în copilărie, fiind nelipsite de la mesele festive. Erau preparate pentru platourile de Sărbători sau pentru diferite evenimente în familie. Rețeta clasică de nuci umplute presupune un aluat fraged și o umplutură care să conțină miez de nucă măcinat. Însă, ca oricare altă rețetă de desert, și rețeta nucilor a fost adaptată preferințelor celor care le-au preparat.
Poți prepara nuci din diferite tipuri de aluat, cu diferite umpluturi. Important este să ai forme de copt speciale pentru crustele de nuci.
Descoperă aici o rețetă de nuci cu cremă caramel de post. Mai jos, vezi rețeta nucilor cu cacao și cremă de vanilie, detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Nuci cu cacao în aluat – Ingrediente
Pentru prepararea acestor fursecuri sub formă de nuci, ai nevoie de ingrediente pentru aluat și de ingrediente pentru cremă.
Pentru aluat:
- 3 ouă
- 100 gr de zahăr
- 250 gr unt cu peste 80% grăsime
- 580 gr de făină
- 40 gr pudră de cacao
- 10 gr praf de copt
- un praf de sare
- 1 păstaie de vanilie.
Pentru cremă de vanilie:
- 3 gălbenușuri
- 175 gr de zahăr
- 400 ml de lapte
- 100 gr de unt cu peste 80% grăsime
- 40 gr de făină sau 20 gr de amidon
- un praf de sare
- 1 păstaie de vanilie
- 100 gr de nuci măcinate
- zahăr pudră pentru decor.
Nuci cu cacao în aluat – Mod de preparare
Mai întâi, vei prepara aluatul pentru cojile de nuci. Acesta necesită un timp de amestecare a ingredientelor și o scurtă frământare, dar și timp de odihnă la rece, apoi poți modela și coace cojile de nuci.
Cum prepari aluatul pentru cojile de nuci cu cacao
Într-un bol de frământare adaugă untul moale, zahărul și vanilia. Amestecă energic ingredientele până când obții o compoziție cremoasă. Încorporează în compoziția de unt ouăle, adăugându-le pe rând și omogenizând după fiecare.
În alt bol, amestecă făina cu pudra de cacao, praful de copt și sarea. Trece acest amestec de ingrediente prin sită și încorporează-l treptat în compoziția de unt cu ouă. Apoi, frământă puțin aluatul, atât cât să devină compact și nelipicios. Dă formă sferică aluatului, împachetează-l în folie de prospețime și pune-l la frigider pentru aproximativ o oră.
Între timp, ocupă-te de prepararea cremei, care necesită fierbere și răcire.
Cum prepari crema de vanilie pentru nuci cu cacao în aluat
Adaugă 300 ml de lapte într-o cratiță așezată pe flacăra aragazului și lasă-l la fiert. Amestecă 100 ml de lapte cu făina sau cu amidonul până la omogenizare.
Într-o altă cratiță, amestecă gălbenușurile cu sarea, vanilia și zahărul, până zahărul se dizolvă, iar compoziția se deschide la culoare. Adaugă peste acestea amestecul de făină sau amidon cu lapte și omogenizează compoziția. Peste această compoziție adaugă în fir subțire laptele fierbinte, în timp ce amesteci energic.
Așază cratița pe flacăra aragazului și fierbe crema de vanilie, amestecând continuu în ea, până când începe să clocotească pe margini. Transferă cratița pe un suport de răcire și adaugă untul tăiat în cuburi și nuca măcinată în cremă. Amestecă intens până când untul se topește și crema devine omogenă. Acoperă crema la contact cu o folie de prospețime și las-o să se răcească. Între timp, poți coace cojile pentru nuci.
Cum coci cojile de nuci cu cacao în aluat și le umpli cu cremă
Scoate aluatul de la rece și formează din el mici biluțe, cât să ocupe 1/4 din adâncimea formelor de copt. Modelează-le pe toate de la început și acoperă-le cu folie de prospețime.
Adaugă în formele de copt câte biluțe încap și coace-le în funcție de forma folosită. Există forme pentru cojile de nuci care se încălzesc pe flacăra aragazului, dar există și forme electrice sau de cuptor.
După coacerea și răcirea cojilor de nuci, umple-le cu crema de vanilie răcită. Lipește-le două câte două și așază-le pe platouri. Le poți lăsa simple sau le poți decora cu zahăr pudră.
Tot pentru un platou cu fursecuri festive mai poți prepara și rețeta de cornete cu cremă de lămâie și aluat foietaj de casă.