Aluatul pentru nuci se prepară din ingrediente simple și foarte accesibile. Dacă nu le ai deja în cămară, le găsești în orice magazin alimentar de cartier. Este un aluat fraged de post, care conține făină, ulei, apă și sare. În plus, mai conține și agenți de creștere și frăgezire, precum bicarbonatul de sodiu.
Nici crema caramel de post nu necesită ingrediente complexe. Se prepară la fel de simplu ca și aluatul și este absolut delicioasă. Nici n-ai crede că este de post.
Încearcă și tu rețeta acestui desert, delicios și simplu, urmând pașii necesari detaliați mai jos.
Nuci cu cremă caramel de post – Ingrediente
Împarte de la început lista de ingrediente în funcție de elementele care compun rețeta. Ai nevoie de ingrediente pentru aluat și pentru cremă.
Pentru aluat fraged de post:
- 250 ml apă minerală
- 200 ml ulei
- 50 gr zahăr
- 30 gr zahăr vanilinat
- 550-600 gr făină
- 2 lingurițe esență de vanilie
- 1 linguriță praf de copt
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 1 linguriță oțet.
Pentru crema caramel de post:
- 200 gr zahăr
- 150 gr făină
- 1 litru de apă
- 200 gr unt de arahide
- 1 vârf de cuțit cu sare.
Nuci cu cremă caramel de post – Mod de preparare
Vei începe cu prepararea aluatului fraged pentru cojile de nuci. Adună pe masa de lucru toate ingredientele și ustensilele pe care le folosești. Fiind un aluat fraged, nu este necesar ca ingredientele să se relaxeze la temperatura camerei, precum la aluatul dospit. Tot ce ai de făcut înainte de a începe amestecarea ingredientelor este să treci făina prin sită.
Cum prepari aluatul pentru nuci de post
Amestecă într-un bol uleiul, apa minerală, esența, zahărul și sarea, până când ingredientele solide se dizolvă complet. Într-un pahar amestecă bicarbonatul de sodiu cu oțetul și adaugă-l în amestecul de mai sus. Apoi, încorporează treptat făina amestecată cu praful de copt.
Omogenizează aluatul și frământă-l puțin, până când devine compact și nelipicios. Împachetează-l în folie de prospețime și lasă-l la relaxat timp de 20-30 de minute. Apoi, împarte-l în bucăți și modelează-le sub formă de biluțe, cât să umple cam 2/3 din alveolele formelor de copt.
Coace cojile de nuci pentru 1-2 minute pe fiecare parte, în forma de copt încălzită. Descoperă și o rețetă de fursecuri de post, în diferite forme.
Cum prepari umplutura pentru nuci cu cremă caramel de post
Adaugă o lingură de apă într-o crăticioară și unge-i bine baza. Adaugă zahărul și așază crăticioara pe flacăra aragazului. Amestecă continuu zahărul, în timp ce se topește, iar când este complet dizolvat, adaugă făina și amestecă energic pentru a se omogeniza rapid.
Adaugă câte puțin din apa fierbinte, amestecând intens pentru omogenizare. Fierbe crema până când făina este bine hidratată. Stinge focul și adaugă untul de arahide.
Acoperă crema caramel de post cu o folie de prospețime și las-o să se răcească. Apoi, umple cu ea cojile de nuci și lipește-le câte două.
Așază delicioasele nuci cu cremă caramel de post pe platouri și decorează-le cu zahăr pudră. Depozitează-le în cutii cu capace sau în recipiente de sticlă cu capace și le poți păstra la loc răcoros până la 2-3 săptămâni.
Tot din categoria fursecurilor de post mai poți încerca și rețeta de cornulețe de post umplute cu rahat de fructe.