Un nou studiu a dovedit recent că o dietă bogată în fibre te poate ajuta să te ferești de demență. Din păcate, cazurile de demență s-au înmulțit considerabil în ultimii ani. Din fericire, specialiștii vin cu vești bune. Ei spun care sunt primele semne ale acestei boli și ce poți face pentru a o preveni.
Obiceiul alimentar care poate preveni demența
În studiul publicat în jurnalul Nutritional Neuroscience, cercetătorii au luat în calcul 3 700 de japonezi. Aceștia au avut vârste cuprinse între 40 și 64 de ani. Studiul a adunat rezultatele pe o perioadă de 20 de ani. Participanții au raportat consumul de fibre din ultimele 24 de ani în mod constant, scrie eatthis.com.
Cercetătorii au remarcat că 670 de cazuri de demență invalidantă s-au dezvoltat în perioada de urmărire. Cei ale căror diete au conținut mai multe fibre au fost mai puțin predispuși să dezvolte această afecțiune.
Această legătură inversă între consumul de fibre și demența debilitantă a fost deosebit de puternică pentru fibrele solubile. Adică, consumul mai multor fibre solubile (în loc de fibre insolubile) poate fi deosebit de util și te poate ajuta să te protejezi de demență. Aceasta e o afecțiune cu efecte devastatoare atât pentru persoana care o are, dar și pentru cei din jur.
Iată și o listă cu alimente care pot afecta memoria și concentrarea.
Ce spun specialiștii despre legătura dintre fibre și demență
„Am avut o arie bogată de cercetări, asta este sigur”, a spus Vicki Shanta Retelny, autorul Total Body Diet For Dummies și gazda podcastului Nourishing Notes.
„În ultimii ani, dietele bazate pe fibre alimentare au fost în prim-plan. Ele sunt un jucător puternic în sănătatea generală, mai ales când vine vorba de sănătatea cognitivă. S-a demonstrat că diversificarea alimentelor vegetale bogate în fibre din dietă, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale, leguminoasele (fasole, mazărea și lintea), precum și nucile și semințele, joacă un rol în sănătatea microbiomului, care poate afecta sănătatea creierului”, a mai adăugat Vicki Shanta Retelny.
Acest studiu s-a concentrat pe adulții din Japonia și nu a testat cauzalitatea. De fapt, oamenii care au consumat mai multe fibre au fost mai puțin predispuși să dezvolte demență. Acest lucru nu a fost neapărat datorită consumului de fibre, cu siguranță au fost și alți factori care nu au condus la această afecțiune.
Cu toate acestea, ar trebui să te asiguri că ai o cantitate suficientă de fibre în dieta zilnică. Acești nutrieți te pot ajuta să ai o digestie corectă, să crești nivelul de energie din corp, să îmbunătățești nivelul colesterolului, dar pot ajuta și la un aspect plăcut și sănătos al pielii.
„Ai grijă să incluzi multe alimente cu fibre în dieta de zi cu zi”, a sugerat Retelny. „Conform Ghidurilor dietetice pentru americani, un adult mediu ar trebui să aibă o proporție de 14 grame de fibre la 1.000 de calorii, sau cu alte cuvinte 25-38 de grame pe zi”.