Nu ai nevoie de foarte mult efort pentru a obține rapid energie după ce consumi o băutură cu cofeină sau câteva alimente sănătoase bogate în zahăr. Potrivit Centrului pentru Controlul și prevenirea Bolilor, 80 % dintre adulți consumă o sursă de cofeină zilnic.
Obiceiul la care e indicat să renunți dacă îți dorești să ai mai multă energie
Un sondaj realizat de RestoreZ din 2020 a arătat că 2.000 de americani au raportat că 42 % dintre persoane se simt fără energie până la prânz.
Cele mai multe motive pentru această lipsă de energie au avut legătură cu alegerile stilului de viață. Dacă restrictionezi carbohidrații și nu mănânci suficiente calorii pentru a pierde în greutate, atunci s-ar putea să te simți lipsită de energie la un moment dat.
Obiceiul la care ar trebui să renunți dacă îți dorești să ai mai multă energie are legătură cu nopțile nedormite,dar și cu lipsa hranei și a apei. Somnul, hrana și apa constituie nevoie de bază ale organismului uman.
Conform Academiei Americane de Medicină a Somnului, majoritatea adulților au nevoie de șapte sau mai multe ore de somn în fiecare noapte. Cu toate acestea, Academia raportează că 1 din 3 adulți nu reușesc să doarmă suficient pe noapte.
Lipsa somnului nu este ceva de sărbătorit. Lipsa acestuia te poate afecta în mod semnificativ. Lipsa somnului are un impact negativ asupra sănătății, a stării de spirit, dar și a funcțiilor creierului. Totodată, lipsa somnului a fost asociată cu un nivel scăzut de energie.
Ce impact are lipsa somnului asupra organismului tău
Potrivit MedlinePlus, oboseala poate apărea din cauza somnului precar, ceea ce ar putea însemna o mulțime de lucruri legate atât de cantitatea, cât și de calitatea odihnei pe care reușești să o primești.
Conform unui studiu din 2023, somnul ajută corpul să-și păstreze energia pe o perioadă mai lungă de timp. Somnul restabilește nivelul de energie prin repararea și completarea proceselor celulare care se epuizează pe timpul zilei, cum ar fi creșterea și repararea țesuturilor musculare.
Dacă unul dintre scopurile principale ale somnului este conservarea și restabilirea energiei, nu este de mirare de ce este nevoie să fii odihnit pentru a avea mai multă energie. Hormonii tăi pot fluctua și în funcție de rutina ta de somn.
Potrivit unui alt studiu din 2023, privarea cronică de somn poate crește nivelul cortizolului, hormonul stresului. Nivelurile ridicate de cortizol sunt legate de depresie, anxietate și stres. Studiul mai menționează că somnul slab ar putea reduce nivelul de testosteron. Testosteronul îmbunătățește funcționarea a doi mesageri cimici din creieri – serotonina și a hormonului de creștere.
Cum poți obține un somn odihnitor
Nu este nimic în neregulă cu o ceașcă de cafea consumată dimineață, însă excesul de cofeină ți-ar putea afecta calitatea somnului. Reducerea consumului de cofeină cu șase ore înainte de somn te poate ajuta să ai o rutină mai bună de somn.
Alege cu mare atenție ora la care alegi să servești cafeaua. Studiile arată că poți avea un somn odihnitor dacă te hidratezi corespunzător. Apa reprezintă 75 % din creierul tău, iar cercetările sugerează că există o legătură directă între hidratare și funcția cognitivă. Lipsa somnului contribuie la deshidratare, spun specialiștii pentru EatingWell.
Totodată, cei mai mulți specialiști îți recomandă să îți stabilești o rutniă de somn. Încearcă să limitezi accesul la ecran cu câteva ore înainte de ora de culcare. Totodată, cei mai mulți specialiști recomandă să îți aerisești camera cu câteva minute înainte de culcare. Aerul rece te va ajuta să ai un somn mult mai liniștit și mai odihnitor.