Dacă te întrebi ce poți face pentru a depăși pragul de 70 sau de 80 de ani, dar nu îți place ideea de a-ți schimba drastic stilul de viață și dieta, află că nu este atât de greu. Pentru a fi fericiți și împliniți, ingrediente cheie ale longevității, avem nevoie de relații sănătoase și constructive, de o minte sănătoasă, de ajustări minime în rutina alimentară și, poate cel mai important, de un scop în viață.
Aceste sunt câteva dintre obiceiurile sănătoase ale oamenilor longevivi:
Au un scop în viață
A avea un motiv pentru care să te trezești dimineața este corelat cu o viață lungă și sănătoasă. „Scopul este legat de fericire, iar fericirea este asociată cu o sănătate mai bună”, spune doctorul Richard Honaker pentru Well and Good.
Legătura dintre minte, sănătate și scop este puternică.
„Indiferent dacă obiectivul tău este să învingi bolile cardiovasculare sau cancerul sau chiar să trăiești o viață lungă și sănătoasă, studiu după studiu a observat o asociere între un scop în viață și rezultate pozitive asupra sănătății – un efect independent de vârstă, sex , educație sau rasă”, spune John Day, autorul cărții „Planul pentru Longevitate”.
Trebuie să ai un motiv să te ridici din pat în fiecare dimineață. Ceva care te împinge și te motivează. Căci fără scop este aproape imposibil să urmezi comportamentele și stilul de viață care să conducă la o viață lungă și sănătoasă.
John Day
Gestionează stresul
Stresul cronic are efecte nocive asupra sănătății, motiv pentru care gestionarea stresului este unul dintre pilonii principali pentru o viață lungă și sănătoasă.
„Dacă privești stresul ca pe ceva care te face mai puternic, atunci poate fi un lucru bun. Dacă privești stresul ca fiind ceva distructiv, probabil că este.”, este de părere John Day.
Nu mănâncă la ore târzii și nu se satură
Experții au observat că cele mai longevive persoane se ridică de la masă înainte de a atinge senzația de sațietate. Farfuria nu trebuie să fie goală pentru a considera că ai terminat de mâncat. Totodată, aceștia au observat că cele mai longevive persoane servesc cea mai copioasă masă a zilei după-amiaza târziu sau seara devreme.
Cercetările științifice au arătat că mâncatul la ore târzii în noapte este corelată cu creșterea nesănătoasă în greutate.
Au o alimentație sănătoasă
Alimentele procesate și zahărul adăugat nu s-au dovedit niciodată benefice pentru sănătate. Eliminarea lor reprezintă 90% dintr-o dietă sănătoasă.
John Day
Persoanele care trăiesc mult au în principal o alimentație bazată pe plante și consumă carne doar de câteva ori pe lună sau la ocazii speciale.
Trăiesc în comunități
Simțul familiei și al comunității este important pentru o viață lungă. „Multe studii au demonstrat rate mai scăzute de hipertensiune, obezitate, diabet și cancer la persoanele care au mulți prieteni și relații pline de iubire în viața lor”, spune doctorul Richard Honaker.