În urma mai multor discuții și consultări, Uniunea Europeană a decis că ora de vară și ora de iarnă vor fi eliminate din 2025. Până atunci, românii se pregătesc să dea ceasurile cu o oră înapoi. Conform reglementărilor în vigoare, ora oficială se va întoarce înapoi, astfel că ora 03:00 va deveni ora 04:00.
Ora de iarnă 2024
Trecem la ora de iarnă în mod oficial pe data de 26 spre 27 octombrie. Acest lucru înseamnă că fiecare dintre noi va avea o oră suplimentară de somn în acea noapte.
Zilele vor deveni mult mai scurte, întrucât răsăritul va avea loc mai devreme, iar apusul Soarelui se va întâmpla mai repede.
Schimbarea orei a avut loc an de an, iar acest lucru s-a întâmplat tocmai pentru ca oamenii să-și adapteze activitățile la ciclul natural al luminii solare.
Mai multe studii au demonstrat faptul că schimbarea orei are un impact major asupra sănătății organismului nostru.
Cele mai multe persoane au de suferit din cauza trecerii de la ora de vară la cea de iarnă. Organismul are nevoie de câteva săptămâni pentru a se putea adapta la toate aceste schimbări, spun cei de la Healthline. Sistemul de schimbare al orei a fost implementat în 1932, până atunci ora schimbându-se în prima duminică din luna aprilie și prima duminică din luna octombrie.
Primii care ar fi introdus ora de vară au fost germanii. Țările din Uniunea Europeană au votat dacă vor rămâne la ora de vară sua la cea de iarnă. Au avut loc mai multe modificări de la schimbarea orei de iarnă din 2023.
Când s-a propus eliminarea sistemului de schimbare a orei
În anul 2018, Uniunea Europeană a propus eliminarea schimbării orei, iar în 2019 s-a ajuns la un consens. Cu toate acestea, statele membre nu au reușit să implementeze măsurile în mod unifor, scrie Observator.
Așadar, începând cu anul 2025, statele membre vor alege între a păstra ora de vară sau ora de iarnă în mod permanent.
În prezent, România urmează să decidă care dintre cele două va deveni ora oficială pe termen lung. Trecerea la ora de iarnă înseamnă, teoretic, că vom câștiga o oră de somn în noaptea schimbării.
Totuși, schimbarea vine cu zile mai scurte, ceea ce poate afecta activitățile de după-amiază, dar și dispoziția generală a oamenilor.
În plus, adaptarea la ritmul circadian poate fi dificilă la început. Specialiștii recomandă trecerea treptată la noul program. Este important să menținem un program regulat de somn pentru a nu ne pune organismul în pericol.
Totodată, specialiștii recomandă expunerea la lumina naturală în perioada de după schimbarea orei. Este important să petreci cât mai mult timp în aer liber pe timpul zilei pentru a sprijini buna funcționare a ritmului circadian și pentru a combate stările de oboseală, recomandă specialiștii.