Ora de iarnă 2024. Ce trebuie să știm și cum ne afectează această schimbare

Urmează să trecem la ora de iarnă 2024. Schimbarea va avea loc în noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024. Acesta va fi momentul în care România va trece în mod oficial la noua iarnă, ceea ce înseamnă că ceasurile vor fi date cu o oră înapoi. Este ultima schimbare a corei conform reglementărilor făcute de Uniunea Europeană.

Beatrice Ioana
Publicat: 12 octombrie 2024, 6:41
Urmează să trecem la ora de iarnă 2024. Schimbarea va avea loc în noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024 / Shutterstock

În urma mai multor discuții și consultări, Uniunea Europeană a decis că ora de vară și ora de iarnă vor fi eliminate din 2025. Până atunci, românii se pregătesc să dea ceasurile cu o oră înapoi. Conform reglementărilor în vigoare, ora oficială se va întoarce înapoi, astfel că ora 03:00 va deveni ora 04:00.

Ora de iarnă 2024

Trecem la ora de iarnă în mod oficial pe data de 26 spre 27 octombrie. Acest lucru înseamnă că fiecare dintre noi va avea o oră suplimentară de somn în acea noapte.

Zilele vor deveni mult mai scurte, întrucât răsăritul va avea loc mai devreme, iar apusul Soarelui se va întâmpla mai repede.

Schimbarea orei a avut loc an de an, iar acest lucru s-a întâmplat tocmai pentru ca oamenii să-și adapteze activitățile la ciclul natural al luminii solare.

Mai multe studii au demonstrat faptul că schimbarea orei are un impact major asupra sănătății organismului nostru.

Cele mai multe persoane au de suferit din cauza trecerii de la ora de vară la cea de iarnă. Organismul are nevoie de câteva săptămâni pentru a se putea adapta la toate aceste schimbări, spun cei de la Healthline. Sistemul de schimbare al orei a fost implementat în 1932, până atunci ora schimbându-se în prima duminică din luna aprilie și prima duminică din luna octombrie.

Primii care ar fi introdus ora de vară au fost germanii. Țările din Uniunea Europeană au votat dacă vor rămâne la ora de vară sua la cea de iarnă. Au avut loc mai multe modificări de la schimbarea orei de iarnă din 2023.

Când s-a propus eliminarea sistemului de schimbare a orei

În anul 2018, Uniunea Europeană a propus eliminarea schimbării orei, iar în 2019 s-a ajuns la un consens. Cu toate acestea, statele membre nu au reușit să implementeze măsurile în mod unifor, scrie Observator.

Așadar, începând cu anul 2025, statele membre vor alege între a păstra ora de vară sau ora de iarnă în mod permanent.

În prezent, România urmează să decidă care dintre cele două va deveni ora oficială pe termen lung. Trecerea la ora de iarnă înseamnă, teoretic, că vom câștiga o oră de somn în noaptea schimbării.

Totuși, schimbarea vine cu zile mai scurte, ceea ce poate afecta activitățile de după-amiază, dar și dispoziția generală a oamenilor.

În plus, adaptarea la ritmul circadian poate fi dificilă la început. Specialiștii recomandă trecerea treptată la noul program. Este important să menținem un program regulat de somn pentru a nu ne pune organismul în pericol.

Totodată, specialiștii recomandă expunerea la lumina naturală în perioada de după schimbarea orei. Este important să petreci cât mai mult timp în aer liber pe timpul zilei pentru a sprijini buna funcționare a ritmului circadian și pentru a combate stările de oboseală, recomandă specialiștii.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Divertisment
Cum s-au îmbrăcat vedetele pentru covorul roșu American Music Awards 2024. Aniversarea cu numărul 50 a fost un adevărat spectacol
Desfășurate în Los Angeles, premiile anuale sărbătoresc impactul semnificativ al muzicii asupra culturii pop. Vezi cum s-au îmbrăcat vedetele pentru covorul roșu American Music Awards 2024. Mariah Carey, cântăreața britanică Raye și grupul de...
2
Horoscop
Două semne zodiacale încheie un capitol important în octombrie 2024. Cine sunt nativii care lasă trecutul în spate
Două semne zodiacale încheie un capitol important în octombrie 2024. Acești nativi lasă trecutul în spate și privesc cu mult mai mult optimism asupra viitorului. Este o perioadă minunată pentru zodiile care își doresc...
3
Rețete
Sufleu de brânză dulce. Rețeta unui desert fin, pufos și aromat
Dacă ești în căutarea unui desert delicios și aromat, dar simplu și ușor de preparat, încearcă rețeta de sufleu de brânză dulce. Te vei bucura de un desert fin, pufos și aromat, cu o...
4
Rețete
Dulceață de gutui rase, cu gust aromat și textură cremoasă
S-au copt gutuile, vrei să le conservi aroma pentru mai târziu și ești în căutare de rețete savuroase? Încearcă să prepari dulceață de gutui rase, o delicioasă rețetă tradițională românească, specifică toamnei, când gutuile...
5
Sănătate
Cele mai bune alternative la pâine. Îți pot îmbunătăți sănătatea
Pâinea este un produs alimentar de bază în meniul zilnic al unui om. Cu toate acestea, cum preocupările pentru sănătate sunt din ce în ce mai multe, ai mai jos cele mai bune alternative...
PARTENERI