Bucătăria vietnameză este asemănătoare cu bucătăria chinezească, ingredientele de bază fiind orezul şi legumele. Pachețelele de primăvară sunt de fapt rulouri din foi de hârtie de orez umplute cu crudităţi, verdeţuri, carne sau creveți. Se servesc reci și se prepară extrem de rapid, în maxim 20 de minute și foarte simplu. Chiar dacă nu găsim pe piața românească toate condimentele vietnameze, rețeta se poate adapta cu condimentele preferate.
Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu celor dragi așa deliciu culinar din bucătăria vietnameză.
Pachețele de primăvară vietnameze – Ingrediente
Pe lângă ingredientele pentru pachețelele de primăvară din bucătăria vietnameză, mai ai nevoie și de câteva ingrediente simple, pentru a prepara un sos delicios.
Ingrediente pentru pachețele:
- 8 foi de hârtie de orez
- 200 gr de vermicelli de orez( tăiței de orez)
- 1 bol de verdeţuri: spanac, rucola, mentă, coriandru, busuioc, etc.
- 2 morcovi
- 2 castraveți
- 1/2 varză roșie
- 10-12 creveţi gătiți
- 10-12 fire de arpagic sau chives
Ingrediente pentru sos:
- sucul de la 1 lime
- 1 lingură de zahăr
- 1 lingură sos de pește
- 2 linguri de apă
- 1/2 linguriţă de pastă de ardei iute
- 1/2 linguriță pastă de usturoi
Pachețele de primăvară vietnameze – Preparare
Începe cu pregătirea ingredientelor pentru pachețele.
Pune un vas cu apă la fiert și adaugă pastele vermicelli, când apa atinge punctul de fierbere. Lasă-le să fiarbă 3 minute după care le scurgi bine şi le tai în dimensiuni de maxim 10 cm. Spală bine toate verdețurile și taie-le în fâșii apoi amestecă-le bine între ele. Taie legumele sub formă de bastonașe subțiri, sau se dau pe răzătoarea mare. Apoi amestecă legumele cu verdeața.
Cum se asamblează pachețelele de primăvară
Umezește un ștergar de bucătărie și așază pe el prima foaie subțire de orez. Las-o să se hidrateze ușor de la ștergarul umed. Apoi aşază peste ea 1-2 linguri din amestecul de verdeţuri și legume şi două sau trei jumătăţi de crevete, cu partea roz în jos. Poți prepara creveții cu usturoi, înainte de a-i adăuga în pachețele. Umezește marginile foii cu puțină apă, pentru a se lipi când va fi împachetată. Rulează foaia de orez și împacheteaz-o ca pe sarmalele tradiţionale. Nu uita să adaugi în pachețel și un fir de arpagic.
Procedează în același mod cu fiecare pachețel de primăvară în parte și așază-le pe un platou.
Cum se prepară sosul pentru pachețele de primăvară vietnameze
Pachețelele de primăvară sun mai gustoase dacă sunt trecute printr-un sos delicios. Pentru a prepara sosul dulce-acrişor este necesar să amesteci toate ingredientele din lista de mai sus. Adaugă și apă, atât cât să obții un sos omogen. Poți pregăti chiar și un sos de roșii după propriul gust.
Pachețelele de primăvară se vor servi imediat după ce au fost preparate, pentru a beneficia de prospețimea lor.
Spor și poftă bună!