Este un desert tradițional franțuzesc, foarte rafinat și elegant, care cucerește atât papilele gustative, cât și privirile. Pentru a savura gustul absolut delicios al perei, este important să folosești condimentele perfecte și un vin roșu de calitate. Poți utiliza un vin roșu sec, pe care să îl completezi cu zahăr. Sau poți folosi și un vin demi-dulce, în care îți recomandăm să adaugi o cantitate mai mică de zahăr.
Cât despre pere, optează pentru cele mai ferme, pentru a nu se înmuia foarte mult atunci când le fierbi în vin.
În plus, pentru a te sigura că rețeta va fi una reușită, va trebui să folosești o oală cu pereții mai înalți și diametrul mai mic. Astfel, nu va fi necesar să utilizezi o cantitate mare de vin pentru ca perele să fie acoperite în timpul fierberii.
Descoperă și adevărul despre gătitul cu vin și trucuri utile în bucătărie.
Dacă dorești și tu să prepari desertul franțuzesc cu pere și vin, urmărește în continuare lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas.
Pară poșată în vin roșu, cu înghețată de vanilie – Ingrediente
Ai nevoie de câteva ingrediente pentru a prepara para sau perele poșate. Iar în cazul în care dorești să prepari și înghețata în casă, îți oferim lista de ingrediente și modul de pregătire al acesteia.
Pentru perele poșate:
- 4 pere
- 1 l vin roșu sec
- 150 gr zahăr
- 2 batoane de scorțișoară
- 2 bucăți de anason stelat
- coaja de la o portocală.
Pentru înghețata de vanilie:
- 5 gălbenușuri de ouă medii
- 500 ml lapte
- 250 gr zahăr
- sucul de la 1/2 lămâie
- 1-2 păstăi de vanilie
- 300 ml smântână pentru frișcă
- 1 praf de sare.
Pară poșată în vin roșu, cu înghețată de vanilie – Mod de preparare
Pentru că înghețata este un desert mai complex, care necesită un timp de amestecare a ingredientelor, iar apoi un timp îndelungat de congelare, este recomandat să o prepari cu o zi înainte sau măcar cu 4-5 ore. În cazul în care deții un aparat de făcut înghețată, problema timpului este rezolvată.
Dacă vrei să te bucuri de o înghețată de casă cu gust delicios și textură cremoasă, fără ace de gheață inestetice, optează pentru ingrediente de calitate. Nu utiliza lapte degresat, iar smântâna pentru frișcă trebuie să aibă peste 30% grăsime.
Pentru ca aroma de vanilie să fie intensă, folosește păstăi de vanilie sau extract de vanilie și nu esență sau zahăr vanilat. Descoperă aici rețeta completă pentru înghețată de vanilie.
Cum prepari pară poșată în vin roșu
După ce ai ales perele cu miezul ferm, decojește-le, dar nu le îndepărta codițele. Decupează o porțiune mică de la baza perelor, astfel încât aceasta să fie plată, iar perele să poată fi așezate vertical, fără a se lăsa în părți.
Pune vinul în oala cu pereți înalți și diametrul mai mic. Așază oala pe flacăra aragazului și adaugă în vin toate mirodeniile din listă și zahărul. Amestecă până când se dizolvă zahărul, apoi adaugă perele.
Fierbe perele în vinul aromatizat pentru 20-25 de minute sau până când acestea se pătrund și miezul lor se colorează frumos.
Scoate perele pe un platou și mai fierbe sosul de vin până când se reduce consistent. Îl vei folosi pentru a glazura perele cu el în timpul servirii.
Pentru a servi pară poșată în vin roșu, cu înghețată de vanilie, poți secționa para în jumătăți pentru un aspect spectaculos. O așezi vertical pe platou și o mai glazurezi cu sos de vin. Așezi alături o cupă de înghețată.
Iar dacă dorești să ieși puțin din prezentarea clasică, poți așeza para într-un coșuleț din aluat foietaj sau aluat fraged, iar înghețata o așezi alături.
Poți secționa para în felii rotunde, pe care le așezi frumos pe platoul cu sos de vin și o cupă de înghețată alături.
Dacă te va cuceri acest desert tradițional franțuzesc pe bază de pere și vin, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de tort cu mousse de ciocolată și pere poșate în vin roșu.