Reclamă

Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale

Dacă ești în căutarea unor rețete cu carne de iepure, pune pe listă și rețeta de pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale. Vei avea la masă un preparat cu o combinație de gusturi și texturi deosebite.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 10 aprilie 2023, 6:25

Pateul de iepure este simplu și ușor de preparat. Nu necesită ficat, ci doar carne și câteva ingrediente simple și la îndemână. Se prepară la cuptor, înfășurat în felii subțiri de șuncă, doar pentru a se omogeniza bine compoziția. Sosul caramel de portocale va desăvârși gustul pateului, mai ales dacă este și condimentat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Carnea de iepure poate fi una dintre opțiunile perfecte pentru mesele Sfintelor Sărbători Pascale. Este mai slabă, mai ușoară și foarte sănătoasă. Specialiștii în nutriție chiar o recomandă ca o alternativa mai sănătoasă la cea de pui, de porc sau de vită. Are un conținut scăzut de colesterol și de grăsimi, și este o sursă bogată de proteine, de calciu și de vitamine precum cele din complexul B. În plus, este o sursă mult mai bună de Omega 3 şi de Omega 6, comparativ cu celelalte tipuri de carne.

Poți prepara din iepure aceleași mâncăruri pe care le prepari și din carnea de miel. Poți prepara supă și ciorbă, friptură, tocăniță și un delicios stufat. Descoperă aici și rețeta de stufat de iepure cu mămăliguță, ca la bunica acasă. Mai jos, descoperă rețeta pentru pateul delicios din carne de iepure.

Pate de iepure la cuptor – Ingrediente

Ai nevoie pentru această rețetă de ingrediente pentru prepararea cărnii de iepure, alte ingrediente pentru prepararea pateului și ingrediente pentru prepararea sosului.

Reclamă

Pentru prepararea cărnii de iepure:

  • pulpele inferioare de la iepure
  • 2 litri de apă
  • sare și piper
  • 1 ceapă
  • 1 morcov.

Pentru prepararea pateului:

  • carnea de iepure fiartă
  • 1 bucată mică de slănină afumată
  • 2 cepe
  • 3 căței de usturoi
  • morcovul fiert
  • 200 ml de smântână lichidă
  • 3-4 linguri de pesmet
  • sare și piper după gust
  • felii subțiri de șuncă.
Reclamă

Pentru sosul caramel de portocale:

  • sucul de la 3 portocale
  • 200 gr de zahăr
  • 1 baton de scorțișoară
  • 2 steluțe de anason
  • 6-7 cuișoare
  • 1 ardei iute
  • 50 ml de coniac
  • 1 praf de sare.

Pate de iepure la cuptor – Mod de preparare

Începe cu prepararea cărnii de iepure, care necesită fierbere, apoi dezosare și tocare. Vei rămâne și cu o supă delicioasă pe care o poți servi ca atare sau o poți folosi la alte preparate.

Cum prepari carnea de iepure

Curăță carnea de tendoane și pielițe și pune-o la fiert într-o oală cu 2 litri de apă. Adaugă o ceapă curățată, dar întreagă și un morcov curățat și adăugat întreg. Lasă carnea să fiarbă până când se separă de pe oase. Adaugă sare și piper după gust.

După fierberea cărnii, transfer-o într-o sită și las-o la răcit. Desfă carnea de pe oase și trece-o prin mașina de tocat. Apoi, poți pregăti și celelalte ingrediente.

Descoperă și o rețetă de drob de miel pufos pentru Paște.

Cum prepari pate de iepure la cuptor

Mai întâi, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Pregătește patru vase ramekin, pe care le ungi la interior cu puțin ulei. Așază în ele feliile de șuncă, lăsându-le capetele spre exterior.

Toacă mărunt șunculița și adaug-o peste carnea de iepure tocată. Trece și ceapa și usturoiul prin mașina de tocat și adaugă-le în vasul cu ingredientele pentru pate. Adaugă morcovul și smântâna lichidă, apoi folosește blenderul și pasează fin aceste ingrediente. Adaugă pesmet, cât să obții o textură omogenă.

Colaj de poze cu pașii de pregătire a ingredientelor pentru pate
Carnea de iepure necesită fierbere înainte de a fi tocată pentru pate / Profimedia Images

Împarte pateul de iepure în vasele ramekin și împachetează-l în feliile de șuncă. Acoperă vasele cu folie de aluminiu și pune-le la cuptor pentru 20 de minute, la 180 de grade Celsius. Îndepărtează folia de aluminiu și mai lasă vasele la cuptor pentru 10 minute, atât cât să se rumenească șunca frumos la suprafață. Lasă-le la răcit și prepară sosul.

Colaj de poze cu pașii de preparare pate de iepure la cuptor
Pateul se coace la cuptor împachetat în felii de șuncă / Profimedia Images

Cum prepari sos caramel de portocale pentru pate de iepure la cuptor

Pune zahărul într-o crăticioară la caramelizat, iar după topirea lui completă adaugă sucul de portocale proaspăt stors. Amestecă intens, până când se diluează tot zahărul, care se va solidifica la contactul cu sucul. Adaugă condimentele și fierbe sosul la foc de intensitate mică pentru 10-12 minute.

Apoi, adaugă coniacul și lasă sosul să fiarbă, până când se mai reduce, iar alcoolul se evaporă. Adaugă un praf de sare pentru accentuarea gustului și poți servi deliciosul sos de portocale cu pateul de iepure.

Colaj de poze cu pașii de preparare a sosului caramel de portocale
Pentru un gust desăvârșit al sosului, se adaugă condimente din belșug / Profimedia Images

O altă rețetă de pate pe care o poți prepara pentru deliciul familiei este rețeta de pate din ficat de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×