Reclamă

Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale

Dacă ești în căutarea unor rețete cu carne de iepure, pune pe listă și rețeta de pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale. Vei avea la masă un preparat cu o combinație de gusturi și texturi deosebite.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 10 aprilie 2023, 6:25

Pateul de iepure este simplu și ușor de preparat. Nu necesită ficat, ci doar carne și câteva ingrediente simple și la îndemână. Se prepară la cuptor, înfășurat în felii subțiri de șuncă, doar pentru a se omogeniza bine compoziția. Sosul caramel de portocale va desăvârși gustul pateului, mai ales dacă este și condimentat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Carnea de iepure poate fi una dintre opțiunile perfecte pentru mesele Sfintelor Sărbători Pascale. Este mai slabă, mai ușoară și foarte sănătoasă. Specialiștii în nutriție chiar o recomandă ca o alternativa mai sănătoasă la cea de pui, de porc sau de vită. Are un conținut scăzut de colesterol și de grăsimi, și este o sursă bogată de proteine, de calciu și de vitamine precum cele din complexul B. În plus, este o sursă mult mai bună de Omega 3 şi de Omega 6, comparativ cu celelalte tipuri de carne.

Poți prepara din iepure aceleași mâncăruri pe care le prepari și din carnea de miel. Poți prepara supă și ciorbă, friptură, tocăniță și un delicios stufat. Descoperă aici și rețeta de stufat de iepure cu mămăliguță, ca la bunica acasă. Mai jos, descoperă rețeta pentru pateul delicios din carne de iepure.

Pate de iepure la cuptor – Ingrediente

Ai nevoie pentru această rețetă de ingrediente pentru prepararea cărnii de iepure, alte ingrediente pentru prepararea pateului și ingrediente pentru prepararea sosului.

Reclamă

Pentru prepararea cărnii de iepure:

  • pulpele inferioare de la iepure
  • 2 litri de apă
  • sare și piper
  • 1 ceapă
  • 1 morcov.

Pentru prepararea pateului:

  • carnea de iepure fiartă
  • 1 bucată mică de slănină afumată
  • 2 cepe
  • 3 căței de usturoi
  • morcovul fiert
  • 200 ml de smântână lichidă
  • 3-4 linguri de pesmet
  • sare și piper după gust
  • felii subțiri de șuncă.
Reclamă

Pentru sosul caramel de portocale:

  • sucul de la 3 portocale
  • 200 gr de zahăr
  • 1 baton de scorțișoară
  • 2 steluțe de anason
  • 6-7 cuișoare
  • 1 ardei iute
  • 50 ml de coniac
  • 1 praf de sare.

Pate de iepure la cuptor – Mod de preparare

Începe cu prepararea cărnii de iepure, care necesită fierbere, apoi dezosare și tocare. Vei rămâne și cu o supă delicioasă pe care o poți servi ca atare sau o poți folosi la alte preparate.

Cum prepari carnea de iepure

Curăță carnea de tendoane și pielițe și pune-o la fiert într-o oală cu 2 litri de apă. Adaugă o ceapă curățată, dar întreagă și un morcov curățat și adăugat întreg. Lasă carnea să fiarbă până când se separă de pe oase. Adaugă sare și piper după gust.

După fierberea cărnii, transfer-o într-o sită și las-o la răcit. Desfă carnea de pe oase și trece-o prin mașina de tocat. Apoi, poți pregăti și celelalte ingrediente.

Descoperă și o rețetă de drob de miel pufos pentru Paște.

Cum prepari pate de iepure la cuptor

Mai întâi, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Pregătește patru vase ramekin, pe care le ungi la interior cu puțin ulei. Așază în ele feliile de șuncă, lăsându-le capetele spre exterior.

Toacă mărunt șunculița și adaug-o peste carnea de iepure tocată. Trece și ceapa și usturoiul prin mașina de tocat și adaugă-le în vasul cu ingredientele pentru pate. Adaugă morcovul și smântâna lichidă, apoi folosește blenderul și pasează fin aceste ingrediente. Adaugă pesmet, cât să obții o textură omogenă.

Colaj de poze cu pașii de pregătire a ingredientelor pentru pate
Carnea de iepure necesită fierbere înainte de a fi tocată pentru pate / Profimedia Images

Împarte pateul de iepure în vasele ramekin și împachetează-l în feliile de șuncă. Acoperă vasele cu folie de aluminiu și pune-le la cuptor pentru 20 de minute, la 180 de grade Celsius. Îndepărtează folia de aluminiu și mai lasă vasele la cuptor pentru 10 minute, atât cât să se rumenească șunca frumos la suprafață. Lasă-le la răcit și prepară sosul.

Colaj de poze cu pașii de preparare pate de iepure la cuptor
Pateul se coace la cuptor împachetat în felii de șuncă / Profimedia Images

Cum prepari sos caramel de portocale pentru pate de iepure la cuptor

Pune zahărul într-o crăticioară la caramelizat, iar după topirea lui completă adaugă sucul de portocale proaspăt stors. Amestecă intens, până când se diluează tot zahărul, care se va solidifica la contactul cu sucul. Adaugă condimentele și fierbe sosul la foc de intensitate mică pentru 10-12 minute.

Apoi, adaugă coniacul și lasă sosul să fiarbă, până când se mai reduce, iar alcoolul se evaporă. Adaugă un praf de sare pentru accentuarea gustului și poți servi deliciosul sos de portocale cu pateul de iepure.

Colaj de poze cu pașii de preparare a sosului caramel de portocale
Pentru un gust desăvârșit al sosului, se adaugă condimente din belșug / Profimedia Images

O altă rețetă de pate pe care o poți prepara pentru deliciul familiei este rețeta de pate din ficat de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
3
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
4
O femeie fericită care mănâncă iaurt dimineața
Sănătate
Ce se întâmplă în organism dacă mănânci iaurt în fiecare zi timp de o săptămână. Schimbările care se pot produce
Află ce se întâmplă în organism dacă mănânci iaurt zilnic, timp de o săptămână. Iaurtul este un aliment extrem de versatil, pe care îl poți mânca în asociere cu multe alimente. De exemplu, dimineața,...
5
O femeie care stă la plajă sub umbrelă
Sănătate
Care sunt orele de plajă indicate. Sfaturi și recomandări pentru un bronz frumos și sănătos
Când vine vara, mulți oameni adoră să-și petreacă zilele bucurându-se de soare la plajă. Cu toate acestea, este important să știi că expunerea excesivă la soare poate fi dăunătoare. Află care sunt orele de...
PARTENERI
×