Gustul picant al leurdei se combină perfect cu nucile uleioase și parmezanul dens și gustos. Rețeta este simplă și ușor de preparat, iar lista de ingrediente este scurtă. Poți prepara mai mult pesto, pe care să îl depozitezi în borcane și să îl păstrezi la frigider până la două săptămâni. Te poți bucura de gustul și de beneficiile lui dimineața, la micul dejun, savurat pe felii de pâine prăjită sau în preparate cu paste.
Primăvara, leurda înlocuiește cu succes usturoiul în diferite preparate. Însă, aroma acesteia este mult mai rafinată și mai delicată. Leurda, denumită și usturoi sălbatic sau usturoiul urșilor, se bucură de toate proprietățile usturoiului cultivat, dar în concentrație mai mare.
De la leurdă se consumă atât frunzele cât și bulbii. Frunzele pot fi incluse în salate, în supe și ciorbe, în omlete și în diferite sosuri, precum acest sos pesto.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru a te bucura și tu de gustul delicios și sănătos al unui sos pe bază de leurdă.
Pesto de leurdă cu nuci și parmezan – Ingrediente
- 4 legături de leurdă
- 4-5 frunze de busuioc verde
- 100 gr miez de nucă măcinat
- 50 ml ulei de măsline sau de floarea soarelui
- sare și piper, după gust
- suc de lămâie, după gust
- 100 gr parmezan răzuit.
Rețetă de sos din leurdă cu nuci – Mod de preparare
Începe cu pregătirea ingredientelor cuprinse în listă. Adună pe masa de lucru toate ingredientele și ustensilele de lucru pentru a le avea la îndemână când începi să le procesezi. Ai nevoie de un mojar cu pistil, un tocător de lemn și un cuțit de legume.
Spală bine frunzele de leurdă împreună cu tulpinile. Dacă au și bulbi, îi vei folosi și pe aceștia. Pune leurda spălată într-o sită, la scurs.