Cunoscută și sub denumirea de usturoi sălbatic sau usturoiul ursului, leurda este unul dintre darurile pe care natura ni le oferă în lunile de primăvară. Poate fi folosită atât ca plantă medicinală, cât și în pregătirea preparatelor culinare. Consumul de leurdă este ideal pentru detoxifierea organismului, dar și pentru întărirea sistemului imunitar.
Leurda este bogată în vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, magneziu, cupru etc. Conține și proteine, dar și substanțe care distrug agenții patogeni ai tubului digestiv. Gustul picant al leurdei provine de la aceeași substanță, sulfura de alil, pe care o găsim și în compoziția usturoiului.
Printre cele mai importante beneficii ale consumului de leurdă se numără cele antibacteriene, antiinflamatorii și antiseptice. Această plantă contribuie și la stimularea capacității de memorare și la prevenirea apariției bolilor de inimă.
Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari preparării uneia dintre cele mai sănătoase ciorbe de primăvară.
Ciorbă de leurdă – Ingrediente
- 500 gr leurdă proaspătă
- 3 litri de apă
- 1 legătură de ceapă verde
- 3 linguri de ulei
- 1 morcov
- 2 gălbenușuri de ouă
- 250 gr smântână sau iaurt gras
- sare și piper după gust
- 1 legătură de leuștean verde.
Rețetă de ciorbă plină de savoare și vitamine – Mod de preparare
Începe cu pregătirea ingredientelor necesare delicioasei ciorbe. Curăță ceapa verde și clătește-o cu apă rece, apoi toac-o în rondele. Clătește bine și frunzele de leurdă și lasă-le la scurs. Curăță morcovul și dă-l pe răzătoare.
Pune o oală cu apa la fiert și las-o să atingă punctul de fierbere. Adaugă și o linguriță de sare. Amestecă bine cele două gălbenușuri cu smântâna sau iaurtul cremos. Când ai toate aceste ingrediente pregătite, poți da start preparării ciorbei.