Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente și nici nu trebuie să petreci un timp îndelungat în bucătărie pentru a te bucura de un asemenea preparat gustos și sănătos. În plus, includerea urzicilor în alimentație poate avea beneficii asupra sănătății organismului tău.
Potrivit specialiștilor în nutriție, consumul de urzici ajută la detoxifierea și regenerarea organismului, luptă împotriva anemieo și a stărilor de astenie, dar și împotriva bacteriilor. Urzicile au și proprietăți analgezice, fiind bogate în fier şi magneziu.
Mâncărurile din urzici sunt variate, dar toate au un punct comun: se prepară ușor și rapid. Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru a te bucura și tu de gustul cremos și delicios al celui mai simplu piure din urzici.
Piure de urzici cremos și delicios – Ingrediente
- 750 gr urzici
- 1,5 litri de apă pentru opărit
- 1 legătură de ceapă verde
- 1-2 fire de usturoi verde
- 1 lingură de ulei
- 20 gr unt
- 200 ml lapte fierbinte
- sare și piper, după gust
- opțional, puțină pudră de nucșoară.
Rețetă de piure din urzici – Mod de preparare
Începe cu pregătirea urzicilor, care necesită atenție deosebită. Curăță urzicile de impurități și de lujerii maturi, folosind mănuși chirurgicale pentru a te feri de înțepăturile acestora. Frunzele urzicilor înțeapă și dau senzația de arsură în contact cu pielea.
După ce le-ai curățat, spală urzicile în 4-5 ape reci sau până când ultima apa iese limpede și fără impurități. Frunzele urzicilor sunt aspre și rețin asupra pe suprafața lor nisip sau alte impurități aduse de vânt. Este indicat să speli urzicile în cât mai multe ape și să te asiguri că sunt foarte curate înainte de a le consuma.
Pune o oală cu 1,5 litri de apă la fiert. Lasă apa să atingă punctul de fierbere și scufundă urzicile în ea. Apasă bine urzicile în interiorul apei cu o spatulă sau cu o spumieră. Lasă-le să se opărească timp de 1-2 minute. Scoate-le într-o sită și lasă-le la scurs.
Cum prepari piure de urzici cremos și delicios
Curăță și spală ceapa verde și usturoiul verde și toacă-le mărunt.
Pune o tigaie pe flacăra aragazului și adaugă o lingură de ulei. Lasă-l să se înfierbânte apoi adaugă ceapa și usturoiul verde. Adaugă și o parte din unt și amestecă bine ingredientele pentru a se pătrunde în grăsimea încinsă.
Toacă mărunt urzicile scurse și adaugă-le în tigaie. Amestecă intens pentru a se întrepătrunde bine toate aromele. Presară sare pentru a le intensifica gustul, dar și puțin piper. Opțional, poți adăuga și puțină pudră de nucșoară. Va oferi piureului de urzici o aromă excelentă.
Într-un alt vas, pune laptele la fiert. Lasă-l până când atinge punctul de fierbere și stinge focul. Ridică tigaia cu urzici de pe cealaltă flacără de aragaz. Transferă urzicile în recipientul unui blender și procesează-le cât sunt fierbinți, adăugând și restul de unt. Adaugă treptat și laptele fierbinte. Adaugă lapte până când obții consistența unui piure cremos. Trece piureul de urzici prin sită, dacă îl dorești foarte fin.
Servește piureul cald, cu pâine prăjită sau crutoane aromate. Este delicios și servit cu ouă ochiuri sau cu ouă fierte.
Vezi mai multe imagini cu piureul de urzici în GALERIA FOTO!
Dacă te-am convins să incluzi urzicile în meniurile tale de primăvară îți oferim și o rețetă de ciorbă de urzici gustoasă și sănătoasă.