Spanacul este un aliment foarte recomandat de către specialiștii în nutriție, datorită conținutului bogat în vitamine și minerale. Printre vitaminele conținute de acesta se numără vitamina A, vitamina B6, vitamina C și vitamina K. Este considerat un super-aliment, fiind bogat și în luteină, xantină și clorofilină, dar și pentru că are un conținut scăzut de grăsimi. Spanacul conține fibre insolubile, necesare bunei funcționări a sistemului digestiv, fibre care mențin senzația de sațietate. Consumat frecvent, spanacul poate crește vitalitatea, combate oboseala și îmbunătățește calitatea sângelui.
Dacă te-am convins cu aceste câteva dintre proprietățile benefice ale spanacului, urmărește mai jos o rețetă delicioasă de spanac, cu lista completă de ingrediente și modul de preparare prezentat pas cu pas. Este un preparat rapid și gustor, pe care îl poți include și tu în alimentație.
Spanac cu usturoi și lămâie – Ingrediente
- 1 kilogram de spanac
- 7-8 căței de usturoi
- 3-4 linguri de ulei
- 2 buc. ceapă
- 2 linguri de făină
- sucul de la o lămâie
- sare și piper, după gust
- 5-6 frunze de busuioc verde
- ouă
Rețetă de spanac cu usturoi și lămâie – Mod de preparare
Începe prin a spăla bine frunzele de spanac și a le pune într-o sită, la scurs. Curăță ceapa și usturoiul, clătește-le cu apă rece și toacă-le mărunt.
Pune o tigaie cu 2 linguri de ulei la încins și călește în ea o ceapă cu o parte din usturoi. Amestecă bine ingredientele, până se pătrund ușor și își schimbă culoarea. Adaugă spanacul și amestecă-l bine cu ingredientele din tigaie. Lasă-l la preparat aproximativ 10 minute, timp în care amesteci constant.
Pune o altă tigaie la foc, adaugă 2 linguri de ulei și călește restul de ceapă cu usturoi. Amestecă făina cu 3-4 linguri de apă rece și adaug-o în tigaie, când ceapa și usturoiul sunt pătrunse. Știi că ingredientele sunt pătrunse când devin sticloase și se sfărâmă dacă le apeși cu furculița. Nu necesită preparare îndelungată pentru a nu căpăta gust de prăjeală.
Amestecă bine făina cu ceapa și usturoiul, iar dacă se hidratează și se îngroașă foarte mult, mai adaugă câte puțină apă fierbinte. Adaugi apă până obții o consistență ușor fluidă a sosului.