Merele sunt fructele pe care le găsim în piețe în orice anotimp. Ne putem răsfăța cu ele folosite la o multitudine de dulciuri. Însă cele mai frecvente și mai îndrăgite sunt plăcintele.
Și pentru că merele se combină perfect cu stafidele și nucile, vom folosi această combinație la plăcinta de față. Va fi absolut delicioasă și, în plus, reducem și cantitatea de zahăr necesară. Stafidele vor substitui o parte din zahăr.
Rețeta aluatului de plăcintă este una mai specială, cu iaurt în compoziție. Iaurtul adăugat ajută la frăgezire, dar și la o textură mai specială.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru a-i răsfăța și voi pe cei dragi cu așa desert minunat.
Plăcintă cu mere și stafide – Ingrediente
Nu avem nevoie de foarte multe ingrediente pentru a pregăti un așa desert îndrăgit. Oricine are în cămară o parte din ingrediente, iar merele sunt mereu la îndemâna oricui.
Pentru aluat fraged de plăcintă:
- 250 g unt( 82% grăsime)
- 250 g iaurt( 3,5 % grăsime)
- 2 ouă
- 50 g zahăr
- 2 gr bicarbonat de sodiu
- 5 gr praf de copt
- 650-700 g făină albă, de țară
- 5 gr sare
Pentru umplutură:
- 750 gr mere răzuite
- 100 gr zahăr
- 100 gr nuci tocate grosier
- 100 gr stafide
- 50 gr griș
- 15 gr pudră de scorțișoară
Plăcintă cu mere și stafide – Mod de preparare
Ca și simplitatea ingredientelor folosite, tot simplu este și modul de preparare al plăcintei.
Preparare umplutură de mere cu stafide
Merele curățate de coajă, se dau pe răzătoarea mare. Se amestecă cu zahărul, nucile tocate grosier și stafidele.
Amestecul rezultat se lasă la odihnit 10-12 minute, pentru a se forma sirop. În funcție de cantitatea de sirop rezultat se adaugă și puțin griș. acesta va absorbi siropul, în timpul tratamentului termic.
La final se adaugă și scorțișoara, nelipsită la plăcinta cu mere.
Preparare aluat pentru foi de plăcintă
Untul moale, ținut la temperatura camerei se mixează cu zahărul și sarea. Când rezultă o compoziție cremoasă se încorporează, pe rând, ouăle.
În iaurt se adaugă bicarbonatul și se lasă să se activeze. Apoi se adaugă peste compoziția de unt cu ouă.
La final, se încorporează făina cernută împreună cu Praful de copt.
Se va obține un aluat de plăcintă nelipicios cu o textură ușor moale. Se modelează aluatul într-un rulou.
Se acoperă ruloul de aluat cu folie alimentară și se lasă la odihnit 10-15 minute. Apoi se împarte două bucăți egale.
Cum se asamblează minunata plăcintă cu mere și stafide.
Înainte de a asambla plăcinta cu mere în tavă, pornim cuptorul la 180 de grade.
Se întinde prima parte de aluat, cât dimensiunile tăvii, pe masa presărată cu făină. Se rulează pe sucitor și se transferă în tava tapetată cu hârtie de copt.
Se înțeapă foaia de aluat cu o furculiță, din loc în loc pentru a se coace uniform. Peste foaie, se întinde compoziția de mere cu stafide și nuci.
Se procedează în același mod și cu a doua foaie de aluat care se așază peste umplutura de mere.
Se înțeapă foaia cu furculița din loc în loc.
Plăcinta cu mere și stafide se coace la 180 de grade pentru 35-40 de minute. Se lasă să se tempereze, apoi se poate porționa și servi cu poftă, alături de cei dragi.