Combinația dintre ceapa verde și brânza sărată este ideală pentru a fi inclusă în rețetele de aperitive. Ceapa verde face parte dintre cele mai apreciate verdețuri de primăvară și vară. Consumul de ceapă verde aduce multiple beneficii organismului uman. Poate fi consumată simplă, cu puțină sare, alături de alte alimente, dar și în salate și diferite preparate culinare.
Ceapa verde este un aliment bogat în vitamina C. Pe lângă aceasta, mai conține vitamina A, vitamina B6, fibre, acid folic, magneziu și importante cantități de potasiu, calciu, fosfor, zinc, iod și cupru. În același timp, este săracă în grăsimi saturate, sodiu și colesterol.
Unul dintre multiplele beneficii ale consumului de ceapă verde este acela că ajută la creșterea imunității. Așadar, dacă te-am convins să incluzi ceapa verde și în alte preparate, nu doar în salate, îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a încerca și tu rețeta de plăcinte la tigaie, cu ceapă verde și brânză.
Plăcinte cu brânză și ceapă verde – Ingrediente
Ai nevoie pentru această rețetă de ingrediente pentru aluatul de plăcinte și ingrediente pentru umplutură.
Pentru aluat:
- 650 gr făină
- 250 ml apă
- 5 g drojdie uscată
- 1/2 linguriță de zahăr
- 1/2 linguriță sare
- 150 gr unt.
Pentru umplutură:
- 250 gr brânză telemea, sărată
- 250 gr brânză proaspătă, de vaci
- 3-4 fire de ceapă verde
- 1/2 legătură de mărar
- puțin unt sau ulei pentru uns tigaia.
Rețetă de plăcinte cu brânză și ceapă verde – Mod de preparare
Începe cu pregătirea aluatului, care necesită un timp de frământare și un alt timp de odihnă la rece. Între timp, poți pregăti și compoziția de brânză cu ceapă verde.
Cum prepari aluat de plăcinte sărate
Pune 500 de grame de făină într-un bol, dar nu înainte de a trece făina prin sită. Creează o adâncitură la mijlocul făinii și pune acolo drojdia și zahărul. Încălzește apa și toarnă puțină peste drojdie, amestecând-o intens cu zahărul. După ce se omogenizează amestecul, așteaptă 7-8 minute să se activeze drojdia. Se va mări în volum și se vor crea mici bule la suprafață.
Topește 50 de grame din unt în apa care a rămas. Adaugă și sarea și amestecă bine până când aceasta este topită. Toarnă compoziția în vasul cu făină și drojdie. Amestecă bine toate ingredientele până când obții un aluat compact. Mai frământă puțin aluatul pentru plăcinte sărate și pe masa de lucru presărată cu făină. Dacă te pasionează modul în care se prepară aluatul pentru diferite tipuri de preparate, îți oferim și rețeta de aluat pentru pizza, inspirat din bucătăria lui Jamie Oliver.
Cu ajutorul sucitorului de aluaturi, întinde aluatul într-o foaie subțire, dreptunghiulară. Unge foaia de aluat cu 100 de grame de unt moale. Apoi împacheteaz-o în trei. Trece ușor cu sucitorul peste pachetul de aluat și împachetează-l din nou în trei. Mai trece odată cu sucitorul pentru a se aplatiza pachetul de aluat. Împachetează-l pentru ultima dată. Acoperă aluatul cu o folie și pune-l la rece pentru o oră.
Cum prepari umplutura pentru plăcinte
Strivește brânza sărată sau dă-o pe răzătoare și amestec-o într-un bol cu brânza proaspătă. Spală ceapa verde și toac-o mărunt. Spală mărarul verde și toacă-l mărunt. Adaugă-le peste amestecul de brânzeturi și omogenizează bine compoziția. Acoperă bolul cu o folie și pune-l la rece până când vei prepara plăcintele. Poți adăuga și condimente, dacă le agreezi, cum ar fi chimenul, boia de ardei, busuioc etc.
Cum formezi și coci plăcinte cu brânză și ceapă verde la tigaie
Scoate aluatul de la rece și împarte-l în 5-6 bucăți. Întinde fiecare bucată de aluat într-o foaie nu foarte subțire. Pune 2 linguri din amestecul de brânză cu ceapă verde și mărar la jumătate și adună marginile aluatului peste aceasta. Aplatizează bine cu mâinile sau cu sucitorul și formează o plăcintă de dimensiunea tigăii în care o coci.
Unge tigaia foarte puțin cu unt sau cu ulei și pune-o la încins pe flacăra aragazului.
Adaugă plăcinta și rumenește-o bine pe ambele părți. Procedează în același mod și cu celelalte plăcinte. Rumenește-le frumos întorcându-le de mai multe ori de pe o parte pe cealaltă.
Vezi mai multe imagini cu plăcintele la tigaie accesând GALERIA FOTO!
Sunt delicioase atât calde cât și reci, servite cu un pahar de iaurt sau cu unul de bere rece.
Și dacă ți-am făcut poftă de plăcinte, îți mai oferim o rețetă de Empanadas cu carne din bucătăria spaniolă.