Porumbul fiert este deliciul vedetă al verii. Îl savurezi cu poftă, oriunde te-ai afla, la mare, la munte, dar și acasă. Este gustos și hrănitor, având și foarte multe beneficii asupra sănătății organismului. Specialiștii în nutriție îl consider un adevărat medicament natural.
Porumbul crud este bogat în vitamine, precum vitamina A, benefică pentru imunitate, vitamina E, care contribuie la buna funcţionare a inimii, vitamina B5, care ajută la combaterea oboselii din organism, acid folic, recunoscut pentru menţinerea sănătăţii vaselor de sânge şi a inimii, dar și multe altele.
Cum alegem porumbul pentru fiert
Pentru a te bucura de gustul bun al porumbului fiert, este necesar să ai ]n vedere câteva criterii atunci când alegi.
Un prim criteriu vizează culoarea și prospețimea foilor știuleților de porumb. Dacă acestea au culoarea verde, cu siguranță porumbul este proaspăt cules.
După analizarea foilor, mai este necesară și verificarea mătăsii de porumb. Aceasta nu trebuie să fie uscată, pentru că odată cu uscarea ei, încep să se deshidrateze și boabele de porumb.
Pe lângă aspectul verde al foilor și luciul mătăsii de porumb, mai este necesară și analizarea boabelor. Desfaci puțin foile știuletelui, la vârf și verifici culoarea boabelor, care trebuie sa fie galben-deschis.
Încearcă să strivești o boabă de porumb cu o unghie. Dacă aceasta este suculentă, iar lichidul este alb precum laptele, porumbul este, cu siguranță, perfect pentru fiert.
Cu cât boabele de porumb sunt mai moi și suculente, cu atât porumbul va fierbe mai rapid. În plus, gustul porumbului fiert va fi mai dulce și mai bun.
Cum se gătește porumb fiert
După ce te-ai asigurat că ai ales cei mai proaspeți știuleți de porumb pentru fiert, poți demara procesul de preparare. Mai întâi desfaci foile și cureți bine porumbii de mătase. Îi speli cu apă rece și îi așezi într-o oală încăpătoare, cu pereți înalți. Clătești cu apă rece și o parte din foile de porumb, pe care le așezi deasupra porumbilor din oală.
Toarnă apă în recipient, atât cât să fie bine acoperiți atât porumbii, cât și foile de deasupra. Așază și un capac peste oală, dar nu o acoperi perfect. Lasă puțin loc să de degaje vaporii de apă în timpul fierberii.
Foile de porumb așezate deasupra au rolul de a sigila porumbii în interiorul oalei. Aceștia își vor păstra astfel gustul și proprietățile. Totodată, au rol și în urgentarea fierberii porumbilor, prin fierbere înăbușită.
Fierbe porumbii la foc mediu până când boabele acestora se pătrund la testul cu furculița. Savurează-i calzi, presărați cu sare. Pentru un gust și mai bun, pune un cub de unt peste porumbul fiert. Acesta se va topi și va hidrata boabele de porumb, dar le va da și un gust delicios.
Dacă ți-au rămas porumbi fierți, neconsumați, curăță boabele și folosește-le la diverse salate sau aperitive. Poți include boabele de porumb și în umplutura de la rețeta de quesadilla.
Spor la preparat porumb fiert și poftă bună la savurat!
Care sunt beneficiile consumului de porumb fiert
Porumbul consumat fiert, este benefic în lupta împotriva bolilor cardiovasculare, a dezvoltării diferitelor forme de cancer, ajută la protejarea vederii şi a sistemului osos.
Fiind bogat în fibre are un bun rol diuretic, ajutând la reglarea tranzitului intestinal. Este recomandat chiar și în dietele de slăbire, pentru că ajută la arderea mai rapidă a grăsimilor, ceea ce duce la pierderea în greutate.
Are un excelent rol antioxidant, iar prin fierbere porumbul nu își pierde proprietăţile.
Ajută la buna funcţionare a creierului, pentru că boabele de porumb conțin thiamină, o substanţă cu beneficii asupra sănătăţii. Este un bun aliat în lupta cu boli precum Alzheimer.
Este benefic și în protejarea vederii, datorită unei substanțe numită zeaxantină, substanță care conferă culoarea galbenă a porumbului. Medicii oftalmologi recomandă consumul de porumb fiert, cu precădere persoanelor în vârstă, predispuse la cataractă.