Majoritatea dintre noi avem o parte pe care preferăm să dormim. Da, ne mișcăm în somn, dar de obicei există acea parte pe care ne întoarcem continuu. Și dacă dormitul pe o anumită parte este zona ta de confort, află că există câțiva factori de luat în considerare.
Poziția de somn: beneficii și riscuri
După cum a explicat pe TikTok expertul în nutriție Ali Ramadan (cunoscut și ca @holisticali), există câteva beneficii dacă îți place să dormi pe partea stângă a corpului.
Potrivit Heathline, se crede că dormitul pe partea stângă are cele mai multe beneficii pentru sănătatea generală. Ramadan a explicat în videoclip că ” atunci când dormim pe partea stângă, stomacul și sucurile sale gastrice rămân mai jos decât esofagul”. Acest lucru poate ajuta la reducerea arsurilor la stomac și a tulburărilor digestive.
„De asemenea, reduce presiunea pe spate și este modalitatea ideală de somn pentru femeile însărcinate”, a spus Ramadan.
Dormitul pe partea stângă în timpul sarcinii poate ajuta la fluxul de sânge între inimă, făt, uter și rinichi, în timp ce scapă presiunea pe ficat.
În general, este mai bine să dormim pe partea stângă. De acest sfat este indicat să țină cont persoanele care sforăie, au reflux acid, au hipertensiune arterială sau se confruntă cu probleme digestive.
De ce e bine să dormi pe partea dreaptă sau pe spate
Cu toate acestea, există câteva beneficii și să dormi pe partea dreaptă. Acest lucru este valabil mai ales pentru cei cu afecțiuni cardiace, care se pot simți mai confortabil așa.
Dar dacă vrei să reduci riscul de durere de spate și să te odihnești o noapte întreagă, dormitul pe spate ar putea fi răspunsul, potrivit unui expert în somn.
Doar 10% dintre oameni dorm în poziția optimă, potrivit Kiera Pritchard, expert în somn. În comparație, 74% dintre noi dorm lateral, în timp ce 16% dintre oameni dorm pe burtă.
„Să dormi pe spate este cea mai recomandată poziție. Vertebrele din spate se pot alinia în mod natural într-o poziție neutră, fără nicio îndoire sau curbură”, a spus Prichard.
„Dormitul pe spate poate fi mai sănătos pentru coloana vertebrală. Pe de altă parte, dormitul pe partea dreaptă este benefic pentru inimă. Somnul pe burtă este singura poziție care este considerată nesănătoasă, deoarece este foarte stresantă pentru coloana vertebrală.”
„Corpul nostru se schimbă pe măsură ce îmbătrânim, la fel și nevoile noastre de somn”, a explicat dr. Chris Winter, un specialist în somn dublu certificat și expert în sănătatea somnului de la Mattress Firm.
Dacă te recuperezi după o accidentare, de exemplu, poate fi necesar să îți modificați poziția de dormit. Sforăitul, apneea în somn diagnosticată și congestia nazală pot fi alte motive pentru a experimenta schimbarea pozițiilor.