Prăjitura Albă ca Zăpada: rețeta bunicii

Pentru platoul cu prăjituri festive de la o aniversare sau o ocazie specială, îți recomandăm să pregătești și prăjitura Albă ca Zăpada. Este o rețetă veche de prăjitură cu foi preparate pe dosul tăvii, pe care nu ai cum să nu o adori.

Publicat: 10 iunie 2021, 10:06
Actualizat: 14 iunie 2022, 18:15

Prăjiturile cu foi pe dosul tăvii pe lângă gustul delicios și aspectul plăcut, mai au avantajul că sunt și spornice. Chiar dacă necesită mai mult timp de preparare și răbdare până la porționare, rezultatul final merită și efortul și așteptarea.

Îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a pregăti și tu o prăjitură de excepție.

Prăjitura Albă ca Zăpada – Ingrediente

Chiar dacă lista de ingrediente pare mare, sunt ingrediente simple pe care, cu siguranță, le găsești în frigider sau în cămară.

Ingrediente pentru aluat de foi pe dosul tăvii:

  • 500 gr făină
  • 2 ouă medii
  • 10 linguri de lapte
  • 10 linguri de zahăr
  • 10 linguri de ulei
  • o lingurita de amoniu pentru prăjituri
  • 2 linguri suc de lămâie
  • un praf de sare

Ingrediente pentru cremă:

  • 1 litru de lapte
  • 8 linguri de făină
  • 8-10 linguri de zahăr
  • 200 gr unt
  • un praf de sare
  • coaja și sucul de la o lămâie
  • zahăr pudră sau nucă de cocos, pentru decor

Prăjitura Albă ca Zăpada – Mod de preparare

Se începe cu prepararea aluatului pentru foi pe dosul tăvii. Este un aluat fraged care necesită puțin timp de odihnă înainte de coacere.

Cum prepari aluatul fraged pentru foi pe dosul tăvii

Pune conținutul celor două ouă într-un bol şi amestecă-le cu un praf de sare și zahărul. Apoi adaugă uleiul, laptele şi amestecă bine totul până la omogenizare. Stinge amoniul în sucul de lămâie, adaugă-l în compoziție și încorporează, treptat, făina cernută. vei obține un aluat compact, nu foarte ferm, dar nelipicios.

Împachetează aluatul într-o folie alimentară şi lasă-l la odihnit 30 de minute.

Cum coci foile de aluat pe dosul tăvii

După scurgerea celor 30 de minute, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Împarte aluatul în trei părți egale. Presară făină pe masa de lucru și întinde câte o parte de aluat, cu ajutorul sucitorului pentru aluaturi. Întinde-l într-o foaie de dimensiunea tăvii de copt. Folosește o tavă de aproximativ 23/36 cm. Rulează foaia pe sucitor și transfer-o pe dosul tăvii pe care o ungi cu puțin ulei și presari făină. Coace foile de aluat pe dosul tăvii pentru 3-4 minute, fiecare, la 180 de grade Celsius.

Foi pe dosul tăvii pentru prăjitura Albă ca Zăpada / Rețetefeldefel.ro

Cât timp aluatul se odihnește, te ocupi de crema pentru umplut foile.

Cum prepari crema de lămâie pentru prăjitura Albă ca Zăpada

Amestecă într-un vas cu pereţii dubli, făina, zahărul sarea şi coaja de lămâie răzuită fin. Apoi, adaugă treptat laptele și amestecă intens până la omogenizarea compoziției.

Pune vasul la foc mediu şi fierbe crema, amestecând în ea continuu, până începe să facă bule de aer la suprafață și devine consistentă ca o budincă. Acoperă crema, direct la contact cu folie de prospețime și las-o la loc răcoros.

Scoate untul din frigider şi lasă-l la temperatura camerei. Când crema este complet rece, mixează untul cu ajutorul mixerului, pentru a deveni cremos și adaugă treptat din cremă. Adaugă și sucul de lămâie și omogenizează bine crema.

Împarte crema în două părți și întinde-o între foile de aluat, pe care le așezi în tava de copt.

Crema de lămâie se întinde între foile de aluat / Rețetefeldefel.ro

Acoperă prăjitura Albă ca Zăpada cu hârtie de copt și așază peste ea un tocător de lemn. Dă tava la rece pentru 5-6 ore sau de pe o zi pe cealaltă. În acest timp foile de aluat se vor frăgezi de la contactul cu crema, iar prăjitura se va putea porționa frumos. Decorează prăjitura cu zahăr pudră sau cu nucă de cocos, porționeaz-o și așaz-o pe platou.

Spor și poftă bună!

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mișcările astrale vor schimba cursul zodiilor în perioada ce urmează. Săptămâna Patimilor aduce cu sine transformări profunde. Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024 oferă toate informațiile necesare pentru fiecare nativ în parte....
4
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari. Câte minute se țin în apă pe foc
Ouăle roșii nu vor lipsi de pe masa ta de Pește. Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari? Află și tu câte minute se țin în apă pe foc. Specialiștii în bucătărie...
5
Horoscop lunar
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Toată această perioadă vine cu schimbări uriașe pentru nativii din zodiac. Horoscopul lunii mai 2024 oferă promisiuni și noi direcții, atât în viața personală cât și profesională. Este important să nu ne îndepărtăm de...
PARTENERI