Prăjiturile cu foi preparate pe dosul tăvii, sunt foarte apreciate, mai ales pe un platou cu prăjituri festive. Au un aspect tare plăcut pentru că se porționează perfect. Chiar dacă necesită puțină răbdare, mai ales pentru timpul de așteptare până la porționare, merită din plin preparată.
Urmărește mai jos rețeta pas cu pas a prăjiturii cu bulion și cremă de griș, pentru a o testa și tu.
Prăjitura cu bulion și cremă de griș – Ingrediente
Chiar dacă lista de ingrediente pare mare, sunt ingrediente simple, pe care cu siguranță le ai în cămară.
Ingrediente pentru aluatul cu bulion:
- 2 ouă
- 400 gr bulion +2 linguri de apă
- 200 ml ulei
- 150 gr zahăr
- 50 gr zahăr vanilinat
- 7 gr amoniu pentru prăjituri
- 3 gr praf de copt
- 1 linguriță oțet
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 800 gr făină
Ingrediente pentru crema de griș:
- 2 l lapte
- 250 gr zahăr
- 350 gr griș
- 30 gr amidon de porumb
- 200 gr unt cu 82% grăsime
- coaja răzuită de la o lămâie bio
- 1/4 linguriță cu sare
- 16 ml esență de lămâie(2 fiole)
Alte ingrediente:
- 720 gr gem de prune
- zahăr pudră pentru decor
Prăjitura cu bulion și cremă de griș – Mod de preparare
Înainte de a te apuca de lucru, asigură-te că ai adus pe masă toate ingredientele din listă. Apoi înarmează-te cu puțină răbdare pentru a pregăti foile cu bulion.
Cum prepari foi cu bulion, pe dosul tăvii
Sparge cele două ouă în bolul mixerului, adaugă un praf de sare și zahărul. Procesează-le cu ajutorul mixerului până la topirea zahărului. Apoi adaugă uleiul și bulionul diluat cu 2 linguri de apă. Omogenizează compoziția și adaugă amoniul stins în oțet. Cerne făina împreună cu praful de copt și adaug-o, treptat, în compoziție. Vei obține un aluat nelipicios, dar nu foarte ferm. Acoperă aluatul cu bulion pentru foi pe dosul tăvii cu folie de prospețime și pune-l la rece pentru 30 de minute.
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Împarte aluatul în patru părți aproximativ egale. Presară făină pe masa de lucru și întinde pe rând cele patru bucăți de aluat, în foi de dimensiunea tăvii de copt, folosind un sucitor de aluaturi. Folosește o tavă cu dimensiuni de aproximativ 33/45 cm. Rulează foile de aluat, pe rând, pe sucitor și transferă-le pe dosul tăvii de copt unsă cu grăsime și presărată cu făină, sau tapetată cu hârtie de copt.
Coace, pe rând, foile cu bulion pe dosul tăvii, pentru 4-5 minute fiecare, la 180 de grade Celsius. Le transferi pe un suport și le lași să se răcească.
Cum prepari crema de griș pentru prăjitura cu bulion
Pune laptele la fiert, într-un vas încăpător. Când laptele începe să fiarbă, trage vasul de pe foc, adaugă zahărul și sarea și amestecă până acestea se diluează. Amestecă grișul cu amidonul și coaja de lămâie răzuită fin și adaugă-le, treptat, în vasul cu lapte, amestecând intens pentru a nu se forma cocoloașe.
Fierbe crema de griș, amestecând continuu, până devine consistentă cu aspect de budincă. Stinge focul, adaugă esența de lămâie și untul tăiat în cuburi și omogenizează bine crema. Așază o folie de prospețime deasupra și las-o să se tempereze ușor înainte de a umple foile cu ea. Nu este necesar să se răcească complet. Poți opta pentru a prepara o budincă de vanilie în locul cremei de griș.
Cum asamblezi prăjitura cu bulion și cremă de griș
Așază în tavă prima foaie de aluat cu bulion și întinde peste aceasta jumătate din crema de griș. Adaugă a doua foaie de aluat și preseaz-o ușor peste cremă. Apoi întinde peste ea gemul de prune. Adaugă a treia foaie, întinde peste ea restul de cremă de griș, apoi ultima foaie de aluat.
Acoperă prăjitura cu hârtie de copt și așază o greutate peste ea (un tocător de lemn, un dicționar, etc.) și pune tava cu prăjitura cu bulion și cremă de griș la rece pentru 5-6 ore sau de seara până dimineața.
De regulă, prăjiturile cu foi pe dosul tăvii se lasă la rece de pe o zi pe cealaltă pentru a se hidrata foile și a se porționa frumos prăjiturile.
Se decorează cu zahăr pudră pentru un aspect mai plăcut.