Crema de de mascarpone și afine, îmbogățită cu afine proaspete, se combină armonios cu foile de pandișpan pufoase și delicioase. Crema va fi ușor colorată de la afinele transformate într-un sos delicios, iar afinele proaspete, adăugate în cremă, vor aduce un plus de aspect, dar și gust delicios prăjiturii.
O astfel de prăjitură poate fi preparată cu succes și pentru un platou de prăjituri festive. Pentru a o prepara și mai târziu, poți pune câteva caserole sau pungi cu afine la congelator. Descoperă aici cum se congelează fructele mici precum afinele, zmeura, frăguțele, murele, coacăzele etc.
În continuare poți urmări lista completă de ingrediente și pașii necesari preparării delicioasei prăjituri.
Prăjitură cu afine și foi de pandișpan – Ingrediente
Ai nevoie de câteva ingrediente simple și mereu la îndemână pentru prepararea foilor de pandișpan. Și mai ai nevoie de alte câteva ingrediente comune rețetelor de deserturi, pentru prepararea cremei.
Pentru două foi de pandișpan:
- 6 ouă
- 200 gr de zahăr
- 200 gr de făină
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 2 lingurițe cu esență de vanilie.
Pentru crema de mascarpone cu afine:
- 500 gr mascarpone
- 250 gr frișcă naturală
- 2 lingurițe cu esență de vanilie
- 1 praf de sare
- 300 gr afine.
Prăjitură cu afine și foi de pandișpan – Mod de preparare
Începe cu prepararea foilor de pandișpan, care necesită mai mult timp pentru amestecarea ingredientelor, apoi coacere și răcire. În intervalul de timp cât acestea se coc, poți prepara crema de mascarpone cu afine.
Cum prepari foile de pandișpan
Adună ingredientele pe masa de lucru, apoi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pregătește una sau două tăvi de copt cu dimensiunile aproximative de 23/36 cm. Dacă ai două tăvi de aceeași dimensiune, poți coace foile de pandișpan în același timp. Unge tăvile la interior cu puțin unt și presară un strat subțire de făină sau optează pentru hârtia de copt.
Ia două boluri și separă albușurile de gălbenușuri. Presară sare peste albușuri și amestecă-le cu ajutorul mixerului până când devin cristaline. Adaugă zahărul puțin câte puțin, în timp ce amesteci energic albușurile. Te oprești din amestecat când obții o bezea foarte fermă, care va rămâne fixată pe pereții bolului.
Amestecă gălbenușurile cu esența și adaugă-le peste bezeaua de albușuri. Omogenizează ușor compoziția, apoi îndepărtează mixerul.
Folosește o spatulă de silicon și încorporează treptat făina trecută prin sită. Amestecă ușor cu spatula, folosind mișcări circulare de jos în sus.
Întinde compoziția obținută în tăvile de copt și coace foile de pandișpan pentru 20 de minute, la 180 de grade Celsius. Lasă-le să se răcească și ocupă-te de prepararea cremei.
Cum prepari crema pentru prăjitură cu afine și foi de pandișpan
Amestecă într-o crăticioară 100 gr de afine cu 50 gr de zahăr. Fierbe amestecul până când afinele se înmoaie, iar siropul devine consistent. Pasează afinele cu blenderul, apoi trece sosul rezultat prin sită și lasă-l să se răcească.
Pune mascarponele într-un bol și adaugă restul de zahăr peste acesta. Cu ajutorul mixerului, amestecă ingredientele, până când capătă textură cremoasă. Adaugă și un praf de sare. Apoi, adaugă sosul de afine.
Bate frișca lichidă până când capătă consistență și amestec-o cu crema de mascarpone și afine. Adaugă și afinele proaspete și amestecă ușor pentru omogenizare.
Când foile de pandișpan s-au răcit, decupează marginile inestetice cu un cuțit.
Pune crema de mascarpone cu afine între foile de pandișpan. Presară zahăr pudră peste prăjitură și las-o la loc răcoros 2-3 ore.
Apoi, o poți porționa frumos și îți vei răsfăța familia cu ea.
Data următoare când mai dorești să prepari o prăjitură cu afine, îți recomandăm rețeta de prăjitură cu afine și crumble cu migdale.