Prăjitura este delicioasă, plăcut aromată, frumos colorată și are o textură ușor umedă. Te cucerește instant de la prima degustare. O poți prepara și sub formă de chec, dar și pe post de blat de tort. Poți savura prăjitura simplă, doar decorată cu puțin zahăr pudră cu aromă de vanilie. Însă, dacă ai timp și dorești să te aventurezi puțin mai mult în bucătărie, poți prepara pentru ea și o glazură Icing de lămâie. Este o glazură albă cu gust dulce-acrișor și efect răcoritor.
Îți oferim mai jos rețeta completă cu listă de ingrediente și mod de preparare pentru varianta prăjiturăă cu glazură icing de lămâie.
Prăjitură de post cu morcovi – Ingrediente
Ai nevoie de două tipuri de ingrediente, pentru a prepara prăjitura cu morcovi: ingrediente pentru blat și pentru glazură. Sunt ingrediente foarte simple și accesibile.
Pentru blatul prăjiturii:
- 300 gr făină
- 300 gr morcovi răzuiți
- 200 gr zahăr
- 150 gr nuci măcinate
- sucul și coaja de la o portocală
- 7 gr praf de copt
- 100 ml ulei
- 200 ml lapte vegetal
- 1 praf de sare
- 1 linguriță cu pudră de scorțișoară.
Pentru glazura Icing:
- 300 gr zahăr pudră
- 2 linguri cu suc de lămâie
- 1-2 lingurițe cu apă.
Prăjitură de post cu morcovi – Mod de preparare
Începe cu pregătirea ingredientelor pentru blatul prăjiturii. Mai precis, curăță morcovii și dă-i pe răzătoarea mare, iar nuca macin-o mărunt. Poți opta pentru bucăți mai mari de nucă, sau pentru a o mărunți fin și a oferi o textură densă și uniformă prăjiturii. Răzuiește coaja de la o portocală iar pulpa transform-o în suc.
Cum prepari blatul cu morcovi
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Pune într-un bol făina trecută prin sită împreună cu praful de copt. Adaugă sarea și nucile măcinate și omogenizează bine amestecul.
În alt bol, amestecă laptele vegetal cu sucul de portocală și uleiul.
Vezi aici cum se prepară laptele vegetal din migdale!
Adaugă morcovii răzuiți și coaja de portocală răzuită. Tot aici adaugă și pudra de scorțișoară. Amestecă cele două tipuri de ingrediente în același bol și omogenizează bine compoziția.
Tapetează cu puțin ulei și făină o formă de copt circulară de 25 cm și întinde compoziția pentru prăjitură de post cu morcovi în ea. Coace prăjitura pentru 35-40 de minute la 180 de grade Celsius. Fiind o prăjitură cu textură ușor umedă, nu poți apela la testul scobitorii pentru a te asigura că s-a copt.
Lasă prăjitura să se răcească mai întâi în tavă, apoi transfer-o pe un platou sau un grătar de răcire.
Cum prepari glazura Icing
Glazura este adaptată după rețeta americană de glazură Royal Icing, însă lipsește albușul de ou. Este o glazură mai simplă care se poate prepara pentru deserturile de post.
Pune zahărul pudră într-un bol și adaugă câte puțin suc de lămâie în timp ce amesteci intens cu un tel. În funcție de cât de consistentă este glazura, mai adaugi, la final, puțină apă rece. Adaugă întâi o linguriță de apă, amestecă bine și dacă dorești glazura mai fluidă, mai poți adăuga o linguriță de apă.
Întinde glazura peste prăjitură de post cu morcovi și pune-o la rece pentru cel puțin 2 ore.
Vezi mai multe imagini din timpul preparării prăjiturii accesând GALERIA FOTO!
În acest interval de timp glazura devine mai fermă și poți porționa frumos prăjitura.
Dacă nu dorești să prepari această glazură, poți decora prăjitura cu zahăr pudră.