Prăjitura va avea și gust extrem de delicios, dar și aspect spectaculos. Crema de lămâie, ușor acrișoară, se combină armonios cu crema de vanilie delicată și aromată. Foile de aluat se coc pe dosul tăvii și se prepară cu miere și bicarbonat de sodiu.
Dacă îți este greu să prepari două creme pentru o prăjitură, poți prepara una singură, pe care o împarți în două și aromatizezi o parte cu vanilie și cealaltă parte cu lămâie.
Urmărește în continuare lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea acestei delicioase și spectaculoase prăjituri.
Prăjitură Duo cu lămâie și vanilie – Ingrediente
Chiar dacă lista de ingrediente este mai mare decât pentru o prăjitură clasică, nu te speria, sunt ingrediente simple și foarte accesibile, iar o parte dintre ele le ai cu siguranță în cămară și în frigider.
Pentru două foi de 23/36 cm:
- 1 ou
- 100 gr de zahăr
- 2 linguri de miere
- 50 gr de unt cu 82% grăsime
- 300 gr de făină
- 1 linguriță cu bicarbonat de sodiu
- 50 ml de lapte
- 1 praf de sare.
Pentru crema de lămâie:
- 4 gălbenușuri de ouă medii
- sucul și coaja de la 3 lămâi
- 200 gr de zahăr
- 500 ml de lapte
- 100 gr de făină
- 1 praf de sare
- 125 gr de unt cu 82% grăsime
- 5 gr de gelatină
- 1 vârf de linguriță cu turmeric.
Pentru crema de vanilie:
- 4 gălbenușuri
- 500 ml de lapte
- 150 gr de zahăr
- 100 gr de făină
- 2 lingurițe cu extract de vanilie
- 125 gr unt cu 82% grăsime
- 1 praf de sare
- 5 gr de gelatină
- zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor.
Prăjitură Duo cu lămâie și vanilie – Mod de preparare
Începe cu prepararea aluatului pentru foi fragede cu miere. Acesta necesită un timp de amestecare a ingredientelor, apoi modelarea și coacerea foilor. Cele două creme le prepari în timp ce foile de aluat se vor răci.
Cum prepari foi fragede cu miere
Așază o crăticioară pe flacăra aragazului și pune în ea untul, mierea și zahărul. Amestecă toate aceste ingrediente până când zahărul se dizolvă complet. Lasă compoziția să se răcorească puțin și adaugă făina amestecată cu bicarbonatul de sodiu și sarea, alternând cu laptele. Apoi, încorporează în aluat și oul.
Frământă aluatul atât cât să devină compact și nelipicios și împarte-l în două părți egale. Nu necesită timp de relaxare, deci poți modela foile imediat.
Întinde pe rând cele două părți de aluat în două foi subțiri, direct pe dosul tăvii unsă cu ulei și tapetată cu făină. Înțeapă-le din loc in loc cu furculița și coace-le pe rând la 180 grade Celsius pentru 5-6 minute fiecare. Descoperă aici și rețeta de foi cu cacao coapte pe dosul tăvii.
Cum prepari cremele pentru prăjitură Duo cu lămâie și vanilie
Procedezi în același mod pentru fiecare cremă în parte.
Amestecă, într-un bol, gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul. Adaugă făina și puțin lapte rece și omogenizăm bine compoziția. Apoi adaugă restul de lapte fierbinte, în timp ce amesteci energic pentru a nu se forma cocoloașe. Fierbe cele două creme, amestecând continuu, până când capătă consistență de budincă.
Spre final de fierbere, adaugă vanilia într-una din creme, iar în cealaltă adaugă coaja și sucul de lămâie, dar și turmericul. După stingerea focului, încorporează în fiecare cremă fierbinte, untul tăiat în bucăți și gelatina hidratată și diluată în 2-3 linguri de lapte.
Pentru a monta delicioasa prăjitură Duo cu lămâie și vanilie, întinde cele două creme între cele două foi de aluat fraged cu miere.
Acoperă prăjitura cu folie de prospețime și așază o greutate peste ea. Pune prăjitura la rece pentru 6-8 ore sau de pe o zi pe alta. A doua zi o decorezi cu zahăr pudră și o poți porționa frumos.
Și tot din categoria rețetelor de prăjituri cu foi coapte pe dosul tăvii, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitura Albinița.