Prăjitura Krantz. Un desert spectaculos cu nuci caramelizate

Dacă ți-ai propus să-i surprinzi pe cei dragi cu un desert absolut delicios și spectaculos, prăjitura Krantz poate fi alegerea ideală. Este o prăjitură divină, ce combină straturi alternative de blaturi din bezea cu nucă și cremă delicioasă de gălbenușuri, dar și nuci caramelizate și sfărâmate. Are un aspect spectaculos de la kranțul de nuci cu zahăr ars, ce se răsfață peste crema de gălbenușuri frumos colorată.

Publicat: 25 august 2021, 7:12
Actualizat: 14 iunie 2022, 18:12

Chiar dacă rețeta pare puțin complicată, cu listă mare de ingrediente și mod de preparare laborios, rezultatul final merită orice efort.

Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu un desert spectaculos și delicios, cu nuci caramelizate.

Prăjitura Krantz – Ingrediente

Prăjitura este compusă din trei elemente pentru care ai nevoie de listă separată de ingrediente: blaturi din albușuri cu nuci, cremă de gălbenușuri cu lămâie și krantzul propriu-zis din nuci caramelizate.

Ingrediente pentru 3 blaturi cu dimensiuni de 23/36 cm:

  • 10 albușuri de ouă medii
  • 200 gr zahăr
  • 300 gr nucă măcinată
  • 100 gr făină
  • un praf sare
  • 1 păstaie de vanilie, sau 1 linguriță extract
  • sucul de la 1/2 lămâie

Ingrediente pentru crema de gălbenușuri:

  • 10 gălbenușuri
  • 200 gr zahăr
  • un praf sare
  • 2 linguri de lapte
  • sucul și coaja de la o lămâie
  • 400 gr unt cu 82 % grăsime
  • 30 gr zahăr pudră, vanilinat

Ingrediente pentru krantz:

  • 100 gr zahăr
  • 100 gr miez de nucă

Prăjitura Krantz – Mod de preparare

Înainte de a începe procesul de preparare al rețetei de desert spectaculos cu nuci caramelizate, separă albușurile de gălbenușuri. Presară puțină sare peste albușuri și lasă-le la temperatura camerei cel puțin 10 minute. Acest procedeu ajută la reușita blaturilor de prăjitură.

Cum prepari blaturile din albușuri cu nuci

Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Mixează albușurile până devin cristaline. Adaugă zahărul treptat, alternâmd cu sucul de lămâie și mixează în continuare, până obții o bezea fermă. Scoate mixerul și folosește o spatulă de silicon.

Măcină nuca foarte fin și încorporeaz-o treptat în bezeaua fermă. Amestecă compoziția cu mișcări circulare, de jos în sus, pentru a se menține aerată. Adaugă vanilia și făina, lingură cu lingură, amestecând cu aceleași mișcări circulare.

Împarte compoziția în trei părți egale. Întinde pe rând fiecare parte în tava tapetată cu hârtie de copt. Coace separat cele trei blaturi pentru 15 minute, la 180 de grade Celsius. Între timp, ocupă-te de restul elementelor care compun prăjitura.

Cum prepari crema de gălbenușuri pentru prăjitura Krantz

Scoate untul de la rece și lasă-l la temperatura camerei până când fierbi compoziția de gălbenușuri.

Amestecă gălbenușurile cu un praf de sare, apoi cu zahărul, până când devin spumoase. Adaugă și 2 linguri de lapte, apoi fierbe crema la bain-marie, amestecând continuu, până se îngroașă ca o budincă. Acoperă crema, direct la contact, cu folie de prospețime și las-o la răcit. Când este complet răcită, mixează untul moale cu zahărul vanilat și încorporează-l în crema răcită, adăugând și sucul de lămâie. Omogenizează bine crema de gălbenușuri și las-o la rece până când ai toate preparatele gata pentru asamblarea prăjiturii.

Cum pregătești nucile caramelizate

Așază pe masa de lucru o foaie mai mare din hârtie de copt. Pune zahărul într-un vas, pe foc și amestecă continuu, pentru a nu se arde. Când zahărul este diluat complet, adaugă miezul de nuci și amestecă-l bine cu zahărul ars.

Întinde imediat nucile caramelizate pe hârtia de copt, cât mai răsfirate. Lasă-le să se răcească bine, apoi le macini mai grosier, cu aparatul de măcinat nuci sau cu cel pentru cafea.

Cum asamblezi prăjitura Krantz

Împarte crema în trei părți egale și întinde-o între cele trei blaturi de albușuri cu nucă, dar și deasupra lor. Peste cremă, presără krantzul măcinat, dar păstrează o cantitate generoasă și pentru partea de sus a prăjiturii.

Pune prăjitura la rece pentru aproximativ 2 ore, înainte de a o porționa. În acest fel, blaturile se vor hidrata ușor de la umiditatea cremei și vei putea porționa mai ușor prăjitura.

Spor și poftă bună!

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
4
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
PARTENERI