Printre fructele colorate și parfumate cu care ne putem răsfăța toamna, prunele sunt chiar perfecte pentru a le include în diverse deserturi. Prunele sunt fructe cu multiple beneficii pentru sănătatea organismului.
Întrucât constituie o importantă sursă de vitamina C, vitamina A, vitamina K, potasiu şi fibre, sunt ușor de introdus în alimentația ta. Le poți consuma proaspete pentru a beneficia de toate proprietățile. Le poți conserva pentru mai târziu pregătind din ele diverse rețete de compot, dulceață sau gem.
Te poți bucura, însă, de savoarea prunelor și dacă le incluzi în diferite rețete de deserturi. Poți pregăti tarte cu prune, ștrudele, plăcinte, gomboți cu prune și alte prăjituri.
Îți oferim mai jos rețeta unui desert de toamnă delicios și spectaculos cu prune, simplu de preparat și cu ingrediente cunoscute.
Prăjitură pufoasă cu prune – Ingrediente
- 6 ouă medii
- 150 gr zahăr
- 1 praf de sare
- 50 ml ulei
- coaja de la o lămâie, răzuită fin
- 1 linguriță pudră de scorțișoară
- 200 gr făină
- 500 gr prune fără sâmburi
- zahăr pudră, cu aromă de vanilie
Rețetă de prăjitură pufoasă cu prune – Mod de preparare
Ai nevoie pentru această prăjitură de o formă de copt rotundă, cu diametrul de 28-30 cm. Poți opta și pentru o tavă clasică cu dimensiuni de 20/30 cm, dacă îți lipsește forma rotundă.
Începi prin a separa albușurile de gălbenușuri și a presăra sare peste albușuri. Apoi le lași la temperatura camerei pentru 10-12 minute. Pentru reușita aluatului pufos, este necesară formarea unei bezele de albușuri foarte fermă. Dacă albușurile sunt foarte reci, este puțin probabil să se poată transforma într-o bezea perfectă.
Cât timp se odihnesc albușurile la temperatura camerei, spală bine prunele și lăsă-le la scurs. Apoi taie-le în jumătăți și îndepărteză-le sâmburii. Următorul pas este să pornești cuptorul la 180 de grade Celsius.
Când albușurile au ajuns la temperatura camerei, pune mixerul în funcțiune și mixează-le până devin cristaline. Adaugă, treptat, zahărul și mixează-le în continuare până când obții o bezea foarte fermă. După acest pas, înlocuiește mixerul cu o spatulă. Adaugă, pe rând, gălbenușurile și amestecă-le ușor în bezea, cu mișcări circulare, de jos în sus. procedând astfel, compoziția se va menține cremoasă și aerată și vei obține o prăjitură pufoasă cu prune. Adaugă uleiul și amestecă-l în același mod ca și gălbenușurile.
Amestecă făina cu pudra de scorțișoară și coaja de lămâie, răzuită fin. Încorporează acest amestec, treptat, în compoziția de mai sus, cu aceleași mișcări circulare.
Cum asamblezi și coci prăjitura cu prune
Când ai prunele feliate și compoziția pentru blatul pufos pregătită, unge forma de copt cu puțin ulei. Întinde uniform în ea compoziția pentru blat. Așază deasupra prunele și pune forma la cuptor pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius. Lasă prăjitura să se răcească în forma de copt, apoi o poți transfera pe un platou de servire. O poți decora cu zahăr pudră, cu aromă de vanilie și o poți porționa frumos.
Savureaz-o cu poftă, alături de cei dragi.
Și dacă ți-am deschis apetitul de deserturi cu prune îți mai recomandăm o rețetă de prăjitură cu prune și crumble.
Spor și poftă bună!