Găluștele cu prune sunt un desert de sezon, foarte popular în bucătăria românească, dar și în bucătăriile europene. De fapt, originea acestui desert este germano – austriaca (Knödel).
Urmărește mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a pregăti și tu acest desert minunat.
Rețeta celor mai gustoase găluște cu prune – ingrediente
Ingredientele pentru găluștele cu prune nu sunt nici multe, nici costisitoare. Se împart în două categorii: pentru aluatul găluștelor și pentru decorarea acestora.
Ingrediente pentru aluat de cartofi:
- 800 gr cartofi albi
- 250 – 300 gr făină
- 2 ouă medii
- 2 linguri de ulei
- 3 lingurițe de sare
- 20 de prune rotunde, nu foarte coapte
Ingrediente pentru decorare:
- 250 gr pesmet
- 100 gr unt cu peste 80% grăsime
- 100 gr zahăr tos
- 1 linguriță pudră de scorțișoară
- zahăr pudră cu aromă de vanilie (opțional)
Gomboți cu prune – Mod de preparare
Începi prin a spăla bine cartofii care vor fi fierți în coajă și a spăla bine prunele, apoi le lași la scurs. Pune cartofii într-o oală încăpătoare și acoperă-i cu apă. Pune oala la foc mediu și lasă cartofii să fiarbă până se pătrund și trec testul furculiței. Îi scurgi, îi treci prin jet de apă rece și le îndepărtezi coaja.
Cum prepari aluatul pentru găluște cu prune
După ce ai curățat cartofii, cât sunt încă fierbinți, dă-i pe răzătoarea mare. Adaugă cele două ouă peste cartofii răzuiți, o linguriță de sare, două linguri de ulei și amestecă ingredientele, adăugând treptat și făina. Omogenizează bine aluatul și nu te teme dacă este ușor lipicios. Nu este necesar un aluat ferm pentru prepararea acestor găluște.
Când ai aluatul gata, începi să modelezi gomboți cu prune. Sparge prunele în două jumătăți și îndepărtează-le sâmburii. Cu mâinile umezite cu apă rece, iei bucăți mici, cât o nucă, din aluatul de cartofi. Le modelezi pe masa presărată cu făină în forme circulare. Așezi la mijloc câte o prună, și modelezi aluatul în jurul ei formând o sferă. procedezi la fel până când modelezi toate găluștele cu prune.
Pune o oală cu 2 litri de apă la fiert. când apa începe să fiarbă, adaugă 2 lingurițe de sare și amestecă până când aceasta se topește. Lasă apa să atingă din nou punctul de fierbere și scufundă în ea găluștele cu prune. Nu pune decât atâtea găluște cât să acopere baza vasului. Lasă-le să fiarbă până se ridică la suprafața apei. Le scoți pe un platou cu ajutorul unei spumiere și repeți procedeul.
Cum prepari glazura de pesmet pentru gomboți cu prune
Când ai terminat de fiert toate găluștele, pune o tigaie cu unt la topit și amestecă pentru a nu se arde untul. Peste untul topit, adaugă pesmetul și caramelizează-l amestecând constant. Stinge focul și adaugă zahărul tos și pudra de scorțișoară. Amestecă bine zahărul cu pesmetul și scorțișoara.
Trece găluștele cu prune prin acest amestec și pudrează-le bine pe toate părțile. Așază-le pe un platou de servire și, opțional, le mai poți decora cu zahăr pudră, cu aromă de vanilie.
Le poți savura imediat, sau le poți lăsa la rece, acoperite cu folie de prospețime.
Dacă ți-am stârnit pofta de deserturi cu fructe de sezon, îți mai recomandăm și o rețetă de prăjitură fără coacere cu iaurt și fructe de pădure.
Spor și poftă bună!