Chiar dacă prăjitura este foarte simplă, fără creme adăugate, stratul bogat de nuci coapte o face să fie specială. Se încadrează perfect și pe un platou cu prăjituri festive, dar și pe unul cu fursecuri, având aspect asemănător cornulețelor.
Rețeta aparține bucătăriei ungurești, iar denumirea originală a prăjiturii este ”Kossuth kifli”, în traducere cornulețe Kossuth.
Dacă nu ai testat încă prăjitura sub formă de semilună, îți oferim mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas.
Prăjitura Semilună cu multă nucă – Ingrediente
- 6 ouă de mărime medie
- 150-200 gr zahăr tos
- 200 gr unt cu 82% grăsime
- 200 gr făină
- 5 gr praf de copt
- un praf de sare
- 1 linguriță cu esență de vanilie
- coaja de la o lămâie
- 150 gr nucă măcinată grosier
- 30-50 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie.
Rețeta prăjiturii în formă de semilună – Mod de preparare
Începe cu aducerea pe masa de lucru a tuturor ingredientelor din listă, dar și a ustensilelor de preparare.
Pentru reușita unui blat cu textură densă, dar pufoasă, este necesar ca ouăle și untul să fie la temperatura camerei când le folosești. Scoate-le de la rece și lasă-le 20-30 de minute, să se încălzească. Untul se amestecă mai bine dacă este moale, iar albușurile se transformă mai ușor în bezea, când sunt ținute la temperatura camerei.
După ce ai rezolvat cu ingredientele, pregătește o tavă de copt cu dimensiunile aproximative de 23/36 cm, în care așezi hârtie de copt. Apoi, poți porni cuptorul la 180 de grade Celsius, pentru a avea timp să se încălzească.
Cum prepari prăjitura Semilună cu multă nucă
Ia două boluri și separă în ele albușurile de gălbenușuri. Adaugă un praf de sare peste albușuri.
În alt bol, pune untul moale și adaugă zahărul pudră peste el. Folosește mixerul și amestecă bine untul cu zahărul până când obții o compoziție cremoasă. Adaugă unul câte unul, gălbenușurile, dar și coaja de lămâie răzuită fin.
Omogenizează compoziția, apoi adaugă esența și făina amestecată cu praful de copt și trecută prin sită.
Bate albușurile până când obții o bezea cristalină. Ia câte o lingură din bezea și adaug-o în compoziția de mai sus. Amestecă ușor și circular cu o spatulă, pentru a obține o compoziție mai aerată.
Întindem compoziția în tavă și niveleaz-o uniform la suprafață. Presară deasupra compoziției nuca măcinată mai grosier.
Pune tava în cuptor și coace prăjitura Semilună cu multă nucă pentru 25-30 de minute, la 180 de grade Celsius.
Las-o să se răcească bine, apoi o poți porționa în formă de semilună, folosind un decupator circular.
Așază frumos prăjitura pe platouri, decoreaz-o cu zahăr pudră și bucură-i pe cei dragi cu un desert simplu și delicios.
Pentru momentele în care mai dorești să prepari un desert cu gust de copilărie, îți recomandăm rețeta de prăjitură Mălai dulce. Este una dintre cele mai populare prăjituri cu tradiție în bucătăria românească.