Mâncărurile care produc inflamația în organism deteriorează ADN-ul celular, ceea ce poate duce la cancer. Acestea cresc rezistența la insulină, ce poate duce la diabet. Ele pot declanșa cheaguri de sânge pe artere și poți ajunge să te confrunți cu boli de inimă.
Preparate care produc inflamația în organism
Riscul de inflamație cronică poate fi mai mare în funcție de dieta alimentară pe care o adopți. Zahărul, carnea procesată și alimentele prăjite pot provoca inflamații cronice în organism. Limitarea acestor alimente poate ajuta la reducerea inflamației și la reducerea riscului de boli cronice, scrie insider.com.
Iată patru tipuri comune de alimente care provoacă inflamație. Iată și o listă cu băuturi care cresc inflamația în organism. Ce spun nutriționiștii despre ele.
Alimente cu zahăr
Alimentele bogate în zahăr, cum ar fi băuturile carbogazoase și produsele de patiserie, pot declanșa inflamația în două moduri.
Zahărul stimulează producția de acizi grași în ficat. Când organismul digeră acești acizi grași, compușii rezultați pot declanșa procese inflamatorii, spune Velonda Anderson, nutriționist și CEO al Sweet Potato Delights.
Consumul de alimente cu zahăr determină organismul să producă mai multă insulină, care, la rândul său, poate crește grăsimea corporală. Aceasta este o problemă, deoarece celulele adipoase pot produce în organism substanțe chimice care duc la inflamație, spune și Diane Javelli, dietetician la Centrul Medical al Universității din Washington și proprietarul Belly by Javelli.
Limitarea cantității de alimente bogate în zahăr, cum ar fi prăjiturile, bomboanele și băuturile carbogazoase poate ajuta la menținerea unui procent sănătos de grăsime corporală și la reducerea riscului de inflamație.
Carnea roșie și carnea procesată
Carnea procesată este reprezentată de cărnurile care au fost modificate prin sărare, afumare sau adăugare de substanțe chimice pentru conservare, a spus Anderson.
Câteva exemple de carne procesată sunt:
- Slănină;
- Mezeluri;
- Hot dog;
- Pastramă de vită;
- Aripioare de pui.
Atât carnea procesată, cât și cea roșie tind să fie bogate în grăsimi saturate. Studiile au descoperit că consumul de carne grasă procesată și carne roșie poate provoca creștere în greutate și inflamația în organism.
Uleiurile de gătit
Multe uleiuri de gătit obișnuite conțin un tip de grăsime. Aceștia sunt acizi grași Omega-6. Grăsimile Omega-6 nu sunt neapărat rele, corpul tău le folosește pentru energie și dezvoltarea musculară.
Dar grăsimile omega-6 trebuie să fie într-un echilibru atent cu grăsimile omega-3 pe care le poți obține din alimente precum somonul, macroul și semințele de in. Dacă mănânci prea multe grăsimi omega-6, se poate distruge acest echilibru, ceea ce declanșează inflamația.
Unele uleiuri de gătit care conțin grăsimi omega-6 sunt:
- Ulei de porumb;
- Ulei de rapiță;
- Ulei de floarea soarelui;
- Ulei de șofrănel;
- Ulei de arahide.
Mâncarea prăjită
Alimentele prăjite precum nuggets de pui, gogoși și cartofi prăjiți sunt vinovați de inflamație din mai multe motive:
Alimentele prăjite tind să aibă un nivel ridicat de acizi grași omega-6. Acestea conțin adesea grăsimi trans. Mâncărurile prăjite produc compuși în organism numiți produse finale de glicație avansată, cunoscuți și sub denumirea de AGE. Acești compuși stimulează în mod direct inflamația în organism.
Alimente anti-inflamatoare
Există, de asemenea, multe alimente anti-inflamatoare care pot ajuta la combaterea inflamației cronice din organism. Aceste alimente sunt bogate în compuși cheie, cum ar fi antioxidanții și acizii grași omega-3, care acționează pentru a reduce nivelul de proteine inflamatorii.
Unele alimente anti-inflamatoare cheie pe care trebuie să le adaugi în dieta a sunt:
- Pește gras;
- Ulei de măsline extra virgin;
- Fructe și legume precum portocale, broccoli și ardei.;
- Nuci;
- Fructe de pădure;
- Roșiile.
Inflamația este o problemă majoră de sănătate, iar dieta ta poate avea un efect uriaș asupra nivelurilor de inflamație din corp. Evitarea alimentelor precum zahărul, gustările ambalate și carnea roșie te poate ajuta să controlezi inflamația și să reduci riscul de boli cronice precum cele de inimă.
Conținutul general al dietei tale este mai important decât orice masă. Cu alte cuvinte, dacă dieta ta este bogată în fructe, legume și cereale integrale, cu cantități moderate de proteine slabe, consumul ocazional de dulce sau gustare sărată preferată sau chiar o masă bogată în grăsimi nu va fi o problemă.