Adesea nutriționiștii spun că fructele sunt mereu o masă mai sănătoasă decât orice altă gustare procesată, indiferent că multe dintre ele sunt considerate pline de zahăr. Acest articol te va lămuri dacă prunele îngrașă sau nu.
Ce conțin prunele
Poți consuma prune proaspete sau uscate. Prunele uscate sunt cunoscute pentru îmbunătățirea mai multor condiții de sănătate, inclusiv constipație și osteoporoză. Prunele sunt bogate în substanțe nutritive. Acestea conțin peste 15 vitamine și minerale diferite, pe lângă fibre și antioxidanți.
Prunele îngrașă sau nu?
Prunele sunt relativ sărace în calorii, dar conțin o cantitate importantă de vitamine și minerale. O prună conține următoarele substanțe nutritive:
- Calorii: 30;
- Carbohidrati: 8 grame;
- Fibra: 1 gram;
- Zaharuri: 7 grame;
- Vitamina A: 5% din doza zilnică recomandată;
- Vitamina C: 10% din doza zilnică recomandată;
- Vitamina K: 5% din doza zilnică recomandată;
- Potasiu: 3% din doza zilnică recomandată;
- Cupru: 2% din doza zilnică recomandată;
- Mangan: 2% din doza zilnică recomandată.
În plus, o prună oferă o cantitate mică de vitamine B, fosfor și magneziu.
Câte calorii au prunele deshidratate
Prunele deshidratate sunt mai bogate în calori decât cele consumate proaspete. O porție de 28 de grame de prune uscate care următoarele valori nutritive:
- Calorii: 67;
- Carbohidrati: 18 grame;
- Fibră: 2 grame;
- Zaharuri: 11 grame;
- Vitamina A: 4% din doza zilnică recomandată;
- Vitamina K: 21% din doza zilnică recomandată;
- Vitamina B2: 3% din doza zilnică recomandată;
- Vitamina B3: 3% din doza zilnică recomandată;
- Vitamina B6: 3% din doza zilnică recomandată;
- Potasiu: 6% din doza zilnică recomandată;
- Cupru: 4% din doza zilnică recomandată;
- Mangan: 4% din doza zilnică recomandată;
- Magneziu: 3% din doza zilnică recomandată;
- Fosfor: 2% din doza zilnică recomandată.
În general, conținutul de vitamine și minerale al unei porții de prune proaspete și prune uscate diferă ușor. Prunele conțin mai multă vitamina K decât prunele uscate și sunt mai bogate în complexul de vitamine B și minerale.
Ce beneficii au prunele
Prunele au capacitatea de a ameliora constipația. Acest lucru se datorează faptului că au un conținut mare de fibre. O prună conține un gram de fibre. Fibrele din prunele uscate sunt insolubile, ceea ce înseamnă că nu se pot dizolva în apă. Prunele conțin sorbitol, care este un alcool de zahăr cu efecte laxative naturale. Consumul de prune uscate s-a dovedit a fi mai eficient în tratarea constipației decât multe alte tipuri de laxative. Este important să rețineți că consumul de prea multe prune uscate simultan poate duce la efecte nedorite, cum ar fi diareea.
Prunele sunt bogate în antioxidanți, care sunt de mare ajutor în reducerea inflamației și protejează organismul de eventualele efecte negative cauzate de radicalii liberi.
Prunele au proprietăți care pot ajuta la controlul glicemiei. În ciuda faptului că sunt bogate în carbohidrați, prunele nu provoacă o creștere substanțială a nivelului de zahăr după ce au fost consumate. Acest lucru este atribuit potențialului lor de a crește nivelurile de adiponectină, un hormon care joacă un rol în reglarea zahărului din sânge. Fibrele încetinesc viteza cu care corpul tău absoarbe carbohidrații după masă, determinând creșterea zahărului din sânge treptat.
Prunele pot fi benefice pentru îmbunătățirea sănătății oaselor. Unele studii au legat consumul de prune cu un risc redus de afecțiuni osoase, cum ar fi osteoporoza și osteopenia, care se caracterizează printr-o densitate osoasă scăzută. Încă nu este clar de ce prunele par să aibă aceste efecte pozitive asupra sănătății oaselor. Cu toate acestea, se consideră că conținutul lor de antioxidanți și capacitatea de a reduce inflamația joacă un rol important.
Profită de aromele și culorile pastelate ale toamnei și prepară o rețetă delicioasă de prăjitură pufoasă cu prune.
Prunele în sarcină
Prunele și prunele uscate sunt bune pentru femeile însărcinate, deoarece sunt bogate în substanțe nutritive precum potasiu, fosfor, magneziu, calciu și vitaminele A și C Cu toate acestea, consumul acestor fructe este asociat cu formarea pietrelor la rinichi și trebuie evitat de femeile gravide care au probleme cu rinichii.
Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie recomandă femeilor însărcinate să mănânce între cinci până la șapte porții de diverse fructe proaspete în fiecare zi. Poți alege prune la una dintre gustări: două prune reprezintă o singură porție. Este posibil să consumi o formă proaspătă sau uscată a fructului sau un pahar de suc de prune proaspăt.