Friptura de miel este unul dintre cele mai apreciate preparate de pe masa de Paște. De fapt, este unul dintre preparatele tradiționale cu care se întâmpină Sărbătoarea Învierii Domnului. Rețetele pentru friptură sunt foarte versatile, atât ca mod de preparare, cât și ca tip de carne folosit.
Pe lângă friptură, din carnea de miel se mai prepară și ciorbă, dar și mult îndrăgitul drob. Acestea sunt însoțite de ouăle roșii, tradiționale Sărbătorilor Pascale.
Ca tradiția să fie completă, de la desert nu vor lipsi cozonacul și pasca. Descoperă aici o rețetă de pască tradițională, cu aluat de cozonac.
Mai jos îți oferim rețeta fripturi de miel, detaliată cu listă de ingrediente și pașii de urmat.
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor – Ingrediente
- 1 pulpă de miel de aproximativ 2 kg
- 1 linguriță de sare
- 1/2 linguriță de piper
- 3-4 crenguțe de rozmarin
- 1 linguriță de boia de ardei afumată
- puțin cimbru uscat
- 50 ml ulei
- 100 gr unt
- 500 gr cartofi
- 2 cepe roșii
- 1/4 linguriță de boia iute.
Rețeta fripturii din pulpă de miel – Mod de preparare
Începe cu pregătirea cărnii de miel. Aceasta necesită îndepărtarea surplusului de grăsime de pe ea, dar și a pielițelor și tendoanelor inestetice.
Apoi, o stropești cu puțin ulei și o masezi ușor pentru a se unge pe toate părțile. Presară sare, piper, cimbru uscat și boia afumată peste carne și maseaz-o din nou foarte bine. Pune-o într-o pungă de plastic și las-o la rece timp de o oră, pentru a se aromatiza.
Cum prepari rețeta de pulpă de miel cu cartofi la cuptor
După expirarea timpului de marinare a cărnii la rece, urmează rumenirea sau sigilarea acesteia la tigaie. Pune puțin ulei într-o tigaie încăpătoare și așaz-o pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie spre mare. Când uleiul este încins, așază pulpa de miel în tigaie și rumenește-o uniform pe toate părțile. Las-o deoparte acoperită, până când pregătești celelalte ingrediente.
Curăță cartofii, clătește-i bine cu apă rece și secționează-i în bucăți mai mari. Unge-i bine cu unt moale și condimentează-i cu sare și boia de ardei iute.
Curăță ceapa roșie, clătește-o cu apă rece și toac-o în fâșii.
Ia o tavă de cuptor sau un vas termorezistent și așază la baza acestuia fâșiile de ceapă roșie. Peste aceasta așază pulpa de miel. De jur împrejurul cărnii adaugă cartofii, apoi toarnă uleiul rămas în tigaie peste ingredientele din tavă. Din loc în loc mai adaugă și câteva crenguțe de rozmarin.
Introdu tava în cuptor și setează temperatura la 200 de grade Celsius, pentru 35-40 de minute. Cu 10-15 minute înainte de a se opri cuptorul, întoarce carnea și cartofii pe partea cealaltă. Mai presară și mici cuburi de unt pe deasupra pentru a se frăgezi atât carnea, cât și cartofii.
Servește delicioasa friptură din pulpă de miel cu cartofi la cuptor, alături de o salată proaspătă, de murături sau o garnitură de mazăre.
Dacă ești în căutarea unei rețete de drob, îți recomandăm rețeta de drob de miel pufos pentru Paște.