Dacă ești indecisă și nu știi ce să alegi pe post de desert în ziua de Paște, îți propunem să încerci această rețetă de pască cu aluat de cozonac. Este delicioasă și pufoasă, iar umplutura va fi pe gustul tuturor. Optează pentru urdă sau ricotta și stafide bine hidratate în rom atunci când vine vorba despre umplutură.
Poți folosi coajă de lămâie și portocală pentru a da o aromă specială preparatului, iar familia ta se va bucura de un desert tradițional absolut delicios.
În cazul în care rețeta de pască tradițională nu îți este pe plac, îți propunem să testezi pasca fără aluat. Foarte simplu de preparat, aceasta este la fel de gustoasă. Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare al rețetei de pască cu aluat de cozonac, pe care o poți pregăti și tu pentru masa de Paște.
Pască cu aluat de cozonac – Ingrediente
Pentru aluat:
- 500 g făină
- 250 ml lapte
- 125 g zahăr
- 50 ml ulei
- 50 g unt
- 25 g drojdie proaspătă
- 2 gălbenușuri
- o linguriță de coajă rasă de portocală
- o linguriță de coajă rasă de lămâie
- un vârf de linguriță de sare
- vanilie
Pentru umplutură:
- 650 g brânză dulce de vaci
- 130 g zahăr
- 100 g stafide
- 100 ml rom
- 3 ouă
- o linguriță coajă rasă de portocale
- o linguriță coajă rasă de lămâie
- vanilie
Pentru uns:
- 2 linguri de lapte
- 1 gălbenuș
- zahăr pudră
- semințe de mac
Pască cu aluat de cozonac – Mod de preparare
Pentru a prepara aluatul, amestecă în primul rând cele două gălbenușuri cu vanilia și coaja de portocală și lămâie (sau alte arome pe care îți dorești să le adaugi în compoziție). Pune un vârf de linguriță de sare și omogenizează totul, apoi lasă amestecul deoparte.
Cerne într-un bol încăpător făina, iar în centrul său fă o gropiță. Amestecă drojdia cu o lingură de zahăr și șase linguri de lapte cald și toarnă rezultatul obținut peste făina din bol. Acoperă totul cu un strat fin de făină și lasă ingredientele să se odihnească timp de 10 minute.
Încălzește apoi cantitatea de lapte rămasă și amestec-o cu zahărul. Separat, topește untul împreună cu uleiul.
După ce drojdia a crescut, adaugă amestecul de gălbenușuri și arome, laptele cu zahăr și începe frământarea. Încorporează treptat amestecul de unt și ulei. La final, trebuie să rezulte un aluat fin, nu foarte moale, care nu ți se lipește de mâini. Dacă ai ajuns în acest punct, acoperă totul cu un prosop curat și lasă-l să crească timp de o oră.
Cum se prepară umplutura pentru pască cu aluat de cozonac
În timp ce aluatul se lasă la crescut, te poți ocupa de umplutură. Lasă stafidele la hidratat în rom. Când consideri că sunt hidratate bine, scurge-le cu atenție.
Într-un recipient separat, amestecă brânza dulce, zahărul, vanilia, coaja de portocală și lămâie cu zahărul și amestecă-le bine. Când obții un amestec omogen, adaugă stafidele bine scurse. Dacă îți plac deserturile cu stafide din belșug, îți recomandăm să încerci și o împletitură cu umplutură de ricotta.
Când aluatul și-a dublat volumul, așază-l pe masa de lucru și împarte-l în două părți. Pe una dintre bucăți întinde-o pe fundul formei. Pe cealaltă o poți împleti în trei sau poți face un șnur, pe care îl așezi în formă pe margine.
Aluatul trebuie să stea încă o jumătate de oră în formă, la crescut.
Înainte de a pune pasca în cuptor, toarnă umplutura de brânză cu stafide. Unge cu atenție marginile cu un gălbenuș bătut și amestecat cu lapte. Decorează totul cu semințe de mac.
Lasă pasca cu aluat de cozonac la copt timp de 20 de minute, la o temperatură de 180°C. Micșorează apoi temperatura la 160°C și continuă procesul de coacere până când preparatul este complet gătit – aproximativ 20-25 de minute. Testează cu ajutorul unei scobitori dacă pasca este coaptă.
La final, după ce s-a răcit complet, pentru un aspect plăcut, o poți pudra cu zahăr. Îți urăm poftă bună!