Această băutură a devenit una dintre cele mai emblematice băuturi ale toamnei. Inspirația pentru băutură a venit din dorința de a aduce într-o cană gustul specific al plăcintei cu dovleac, un desert tradițional în America de Nord, consumat de obicei în preajma sărbătorii Thanksgiving.
De-a lungul anilor, Pumpkin Spice Latte a devenit mult mai mult decât o simplă băutură. A devenit un fenomen cultural. Combinația de cafea cu lapte și piure de dovleac, îmbogățită cu un amestec de condimente precum scorțișoara, cuișoarele, nucșoara și ghimbirul, evocă nostalgia toamnei și a serilor răcoroase.
Astfel, PSL a deschis calea pentru o întreagă industrie de produse aromatizate cu pumpkin spice, de la deserturi la lumânări parfumate. Descoperă mai jos rețeta pentru a te răsfăța și tu cu o băutură deosebită.
Pumpkin Spice Latte – Ingrediente
- 2 linguri piure de dovleac (preferabil dovleac plăcintar copt)
- 1/2 linguriță condimente pentru plăcintă de dovleac (amestec de scorțișoară, nucșoară, cuișoare și ghimbir)
- 1-2 lingurițe zahăr brun sau după gust (se poate folosi și îndulcitor preferat)
- 1 cană lapte (lapte de vacă sau vegetal – migdale, soia, ovăz)
- 1 espresso sau 1/2 cană cafea tare
- frișcă (opțional)
- un praf de scorțișoară pentru decor.
Rețeta băuturii de toamnă cu dovleac – Mod de preparare
Mai întâi, te vei ocupa de coacerea dovleacului plăcintar. Poți coace mai mult dovleac și îl păstrezi la frigider în caserole cu capac pentru a te bucura de această băutură mai multe zile la rând.
Poți coace dovleacul direct aromatizat pentru a-i intensifica gustul. Descoperă aici cum poți face dovleac copt după rețeta turcească și de ce acesta este special.
După coacerea dovleacului prepară o cafea tare la espressor sau la ibric, după preferințe. Prepară cafeaua după propriul gust.
Cum prepari Pumpkin Spice Latte
În recipientul unui blender sau în bolul mixerului, pune piureul de dovleac cald împreună cu condimentele și zahărul. Amestecă intens pentru a se omogeniza și a intensifica aromele, timp de aproximativ 1-2 minute.
Adaugă laptele ușor fierbinte. Îl poți adăuga și rece, dar apoi vei încălzi amestecul rezultat fără a-l aduce la fierbere. Poți folosi în locul blenderului sau mixerului de mână un tel pentru a obține un lapte spumos.
Toarnă amestecul de lapte și dovleac peste cafeaua fierbinte și amestecă ușor pentru a menține compoziția spumoasă.
Dacă dorești ca răsfățul să fie maxim, adaugă frișcă deasupra și presară puțină scorțișoară pentru un aspect festiv. Savurează băutura caldă, simplă sau alături de biscuiți crocanți și aromați.
Dacă mai dorești și alte rețete în care dovleacul va fi vedetă, avem pentru tine 6 idei de deserturi cu dovleac. Sunt rețete ideale de prăjituri de încercat toamna și pe tot parcursul sezonului rece.