Se spune că, în Turcia, dovleacul este considerat un simbol al ospitalității. În perioadele anumitor festivități turcești, dovleacul este vedetă printre preparatele tradiționale.
Îl găsești în toate restaurantele și tarabele din piețe, preparat în diferite moduri, de la aperitive și salate, la supe și feluri principale și bineînțeles, în deserturi. Asezonat cu fructe uscate, condimente sau nuci, sosuri și alte ingrediente, dovleacul este un deliciu de necontestat.
Dovleacul copt turcesc este însiropat și foarte gustos
Comparativ cu rețeta clasică, cu care ne-am obișnuit, dovleacul copt în acest mod iese foarte suculent și foarte aromat. Chiar dacă este nevoie să aștepți mai mult timp până a-ți satisface pofta de dovleac copt, merită așteptarea pentru că gustul preparatului turcesc te va impresiona cu siguranță.
Acest preparat este special deoarece dovleacul se va însiropa înainte de coacere, iar în cuptor va fierbe în sucul propriu. Poți personaliza gustul dovleacului cu aromele preferate: scorțișoară, vanilie, nucșoară și multe altele. Descoperă mai jos cum poți prepara dovleacul copt aromat și însiropat.
Dovleac copt după rețeta turcească – Ingrediente
- 1 dovleac turcesc
- 200-250 gr zahăr
- 2-3 batoane de scorțișoară
- 4-5 cuișoare
- miere după gust
- nuci și semințe de dovleac
- fructe uscate.
Rețeta turcească de dovleac copt – Mod de preparare
Mai întâi, vei pregăti o tavă de cuptor, pe care o îmbraci în folie de aluminiu sau de staniol. Apoi, pregătești dovleacul, pe care îl speli bine și îl ștergi.
Chiar dacă coaja dovleacului se va înlătura după coacere, este mai sănătos ca aceasta să fie foarte curată când introduci dovleacul la cuptor.
Taie apoi dovleacul în felii mai mari. Așază feliile în tavă și înțeapă miezul dovleacului cu vârful unui cuțit din loc în loc.
Presară zahăr peste feliile de dovleac, apoi acoperă tava cu folie de aluminiu. Las-o deoparte pe masa din bucătărie pentru 2-3 ore, până când miezul de dovleac începe să-și elibereze sucul.
Preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius. Înlătură apoi folia de deasupra tăvii și presară printre bucățile de dovleac batoane de scorțișoară rupte în bucăți mai mici și cuișoarele.
Introdu tava în cuptorul încălzit și lasă feliile de dovleac la copt timp de 75 până la 90 de minute. Din când în când, întoarce bucățile de dovleac și toarnă peste ele sosul dulce care s-a format în tavă.
Tot din bucătăria orientală, descoperă și o rețetă de hummus cu dovleac copt, aromat și frumos colorat.
Cum servești dovleac copt după rețeta turcească
După ce scoți tava din cuptor, unge feliile de dovleac copt cu puțină miere. Dacă consideri că va fi prea dulce, mai reduci din cantitatea de zahăr adăugată la început. Însă, mierea are rolul ei în timpul servirii dovleacului.
Peste miere, presari nuci mărunțite, semințe de dovleac coapte și fructe uscate. Acestea se vor lipi frumos de miezul dovleacului datorită stratului de miere. Savurează dovleacul copt cât este cald. Va fi delicios.
Ce beneficii are dovleacul copt
Dovleacul copt are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Are un conținut bogat în vitamine, minerale și fibre, ceea ce ajută la îmbunătățirea digestiei și întărirea sistemului imunitar. În plus, dovleacul stimulează activitatea rinichilor, are acțiune diuretică și favorizează eliminarea apei în exces din organism. Te poate ajuta și în lupta împotriva kilogramelor în plus, fiind sărac în calorii.
Dovleacul copt conține antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi, combat inflamația și pot ajuta la prevenirea unor boli cronice.
Consumul regulat de dovleac copt poate regla nivelul glicemiei și al colesterolului, prevenind diabetul și afecțiunile inimii. Substanțele active din dovleac pot îmbunătăți circulația sangvină periferică și previn agravarea unor afecțiuni cardiovasculare degenerative.
Acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante beneficii ale consumului de dovleac copt. Dacă te-am convins să-l introduci în alimentația ta, poți prepara cu succes dovleac copt după rețeta turcească.
Dacă dorești să testezi și alte rețete de preparate în care să folosești dovleacul copt, îți recomandăm rețeta de pumpkin bread. Este rețeta celui mai simplu chec cu dovleac.