Checul este alegerea perfectă pentru atunci când îți dorești un desert simplu și ușor de preparat. Nu necesită ingrediente complexe, le ai tot timpul la îndemână și nu necesită tehnici de preparare laborioase. În plus, poți personaliza rețetele de chec după propriul gust. Poți adăuga aroma preferată, poți adăuga în compoziția de chec fructe proaspete, nuci, alune, sau migdale, chiar și fructe confiate. Însă, de cele mai multe ori, checurile simple sunt și cele mai delicioase.
Pornind de la rețeta clasică de chec, înlocuiești zahărul cu miere și uleiul cu unt și obții un minunat chec cu o textură densă și culoare apetisantă. Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara acest delicios chec cu care îi poți răsfăța pe cei dragi în zilele răcoroase de toamnă și nu numai.
Rețetă de chec cu miere și aromă de scorțișoară – Ingrediente
- 4 ouă medii
- 250 gr de făină
- 200 gr de miere de albine
- 200 gr de unt la temperatura camerei
- 10 gr de praf de copt
- 50 ml de lapte
- 1 linguriță cu pudră de scorțișoară
- un praf de sare
Rețetă de chec cu miere – Mod de preparare
Începi prin a aduce toate ingredientele pe masa de lucru și a porni cuptorul la 180 de grade Celsius.
Pune untul moale în bolul mixerului și adaugă peste el mierea de albine. Mixează bine toate aceste ingrediente până când ajungi la o compoziție omogenă. Adaugă, pe rând, ouăle și omogenizează compoziția după fiecare ou adăugat.
În alt bol încăpător amestecă făina cu praful de sare, pudra de scorțișoară și praful de copt.
Adaugă, treptat, acest amestec peste compoziția de unt cu miere. La final, adaugă laptele și omogenizează bine compoziția.
Tapetează o formă clasică de chec cu hârtie de copt și întinde compoziția pentru chec cu miere în ea. Niveleaz-o bine la suprafață, cu o spatula de tort sau cu dosul unei linguri.
Timpul de coacere pentru această rețetă de chec cu miere și aromă de scorțișoară este de 30-35 de minute la 180 de grade Celsius, sau până când trece testul scobitorii.
Lasă checul cu miere să se răcească înainte de a-l secționa. Vei obține un chec delicios, cu o textură densă și de culoarea chihlimbarului.
Poți decora checul cu zahăr pudră, dar îl poți lăsa și simplu pentru că este frumos colorat.
Cum faci testul scobitorii pentru a verifica coacerea perfecta a aluaturilor
Atunci când timpul de coacere specificat într-o rețetă este aproape de finalizare, scoate tava cu chec din cuptor și pune-o pe un grătar. Ia o scobitoare și înfige-o în centrul checului, apoi scoate-o imediat.
Trece degetele peste scobitoare și dacă se umezesc, checul mai necesită un timp de coacere. Prelungește timpul de coacere cu 10 minute, apoi mai faci odată testul scobitorii. Scobitoarea trebuie să iasă uscată din aluatul de chec copt.
Dacă te-am convins să prepari rețeta de chec cu miere, pentru următoarea dată când dorești ceva dulce, încearcă și rețeta de chec cu lămâie și iaurt.