Sunt rețete simple și ușor de preparat, într-un timp scurt și cu ingrediente puține. Așadar, dacă vă plac preparatele cu maioneză, iată că și în post vă puteți răsfăța cu ele.
Metoda de preparare a celor două rețete de maioneză vegetală este puțin diferită față de cea de la maioneza clasică. Este diferită deoarece, în loc de mixer, se folosește blenderul vertical.
În plus, toate ingredientele se adaugă în același timp. Scăpăm de metoda picurării uleiului, treptat și economisim timp. Urmăriți mai jos ingredientele necesare și modul de preparare pentru a face și voi maioneză vegetală.
Maioneză de post – Ingrediente
Ingredientele pentru cele două metode de a face maioneză vegetală sunt aproximativ aceleași. Însă diferit este ingredientul de bază, cel care conferă gustul și cremozitatea maionezei.
Ingrediente pentru maioneză din lapte vegetal:
- 150 ml lapte de soia
- 300 ml ulei de floarea soarelui
- 50 gr muștar clasic
- sare și piper
- zeamă de lămâie, după gust
Ingrediente pentru maioneză din avocado:
- 2 buc avocado
- 300 ml ulei de floarea soarelui
- 100 ml apă minerală
- 50 gr muștar clasic
- zeama de la o lămâie
- sare și piper
Maioneză de post – Mod de preparare
Unul dintre avantajele maionezei vegetale este acela că se prepară într-un timp extrem de scurt. Însă cel mai important beneficiu este acela că maioneza vegetală este mult mai sănătoasă: nu mai folosim gălbenușuri crude, iar cantitatea de ulei utilizată este considerabil mai mică.
Cum se prepară maioneza din lapte vegetal
Pentru prepararea acestui tip de maioneză aveți nevoie de un blender vertical. Se adaugă toate ingredientele în recipientul blenderului, dar secretul este să respectați o anumită ordine.
Se pune mai întâi muștarul, apoi laptele de soia, câte un praf de sare și de piper, puțină zeamă de lămâie și la final, uleiul. Se introduce brațul blenderului în recipient până la baza acestuia. Se pornește blenderul și se amestecă ingredientele ridicând treptat brațul. Astfel maioneza se va omogeniza, înglobând treptat uleiul în compoziția care se formează.
La final, se gustă maioneza și se potrivește gustul cu sare, piper și zeamă de lămâie. Delicioasa maioneză de post se va depozita la rece, în borcane de stică închise ermetic. Se poate păstra până la 2 săptămâni.
Cum se prepară maioneza din avocado
Pentru prepararea maionezei din avocado trebuie să acordați o atenției deosebită modului în care manevrați miezul fructului. După ce desfaceți pulpa de avocado, e recomandat ca această să fie stropită imediat cu zeamă de lămâie. Acest pas este esențial pentru a nu oxida.
După ce ați încheiat acest proces, se pune miezul de avocado în recipientul blenderului. Se adaugă imediat muștarul, sare și piper și uleiul. Se pornește blenderul și se amestecă ingredientele urmând pașii prezentați anterior.
La final, se adaugă apă minerală pentru a regla cremozitatea, dar și gustul maionezei.
Maioneza vegetală se poate consuma la fel ca maioneza clasică. Se folosește la diferite salate aperitiv, la burgerii de post etc.