Zacusca este denumirea unei rețete de conservă din legume întâlnită în țările balcanice. Rețeta se prepară din legume coapte și prăjite în ulei. Ingredientele principale pentru rețeta clasică de zacuscă sunt vinetele și ardeii copți. La acestea se mai adaugă și ceapă călită în ulei de floarea soarelui.
De-a lungul timpului, rețeta a suferit modificări, în funcție de gusturile celor care o prepară. Se mai pot adăuga și morcovi, ciuperci, chiar și dovlecei. Însă gustul de zacuscă clasică, așa cum o preparau mama și bunica, rămâne inconfundabil.
Îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu una dintre cele mai îndrăgite rețete de conservă din legume.
Zacuscă de vinete – Ingrediente
- 6 kg vinete
- 4 kg ardei roșu (capia + ardei gras)
- 2 kg ceapă galbenă
- 1 kg bulion de roșii
- 500 ml ulei de floarea soarelui
- sare și piper măcinat, după gust
- zahăr după gust (opțional)
- 2 crenguțe de cimbru.
Rețetă de zacuscă de vinete – Mod de preparare
Începe cu pregătirea vinetelor și ardeilor, care necesită coacere pe grătar sau la cuptor. Spală bine vinetele și șterge-le cu prosoape de hârtie. Procedează la fel și cu ardeii. Dacă ai posibilitatea, coace-le pe un grătar. Sunt mai gustoase pregătite în acest mod. Dar merg foarte bine coapte și în cuptorul de la aragaz.
După coacere, pentru a le curăța ușor și rapid, presară sare atât peste vinete cât și peste ardei. Acoperă-le cu o folie de prospețime și lasă-le 10-15 minute. Legumele se vor înăbuși sub folie, iar coaja lor se va desprinde foarte ușor.
Curăță vinetele și ardeii umezindu-ți mâinile cu apă rece. Nu le curăța sub jet de apă pentru a nu le afecta gustul. Odată cu apa, care trece peste legume, se va scurge și sucul acestora. Vezi aici și un articol cu sfaturi și trucuri despre cum se curăță perfect ardeii copți.
După curățare, pune vinetele și ardeii în site de scurgere. Aruncă sucul de la vinete la chiuvetă, iar sucul de la ardei folosește-l la fierberea conservei. După scurgere, toacă mărunt vinetele și ardeii copți.
Cât timp stau legumele la scurs, pregătește și ceapa. Curăță ceapa, clătește-o cu apă rece și toac-o mărunt.
Cum prepari delicioasa rețetă de zacuscă de vinete
Pune uleiul într-un ceaun sau într-o cratiță mare, cu o capacitate de 7-8 litri. Așază vasul pe flacăra aragazului și lasă uleiul să se înfierbânte. Adaugă ceapa și las-o să se călească până când devine sticloasă. Amestecă ceapa cu o spatulă pentru a nu se arde. Nu o căli în exces pentru a nu căpăta gust de ceapă prăjită. Când începe să se coloreze spre brun, adaugă peste ceapă puțin din sucul de la ardeii copți. Astfel nu vei mai obține acel gust de ceapă prăjită.
După ce s-a pătruns bine ceapa, adaugă vinetele coapte și ardeii copți. Amestecă intens cu o spatulă pentru a se omogeniza bine amestecul de legume. Adaugă și sucul de la ardeii copți și fierbe legumele pentru zacuscă aproximativ 60 de minute. Adaugă și o linguriță de sare, 1/4 linguriță de piper măcinat și crenguțele de cimbru.
Amestecă periodic în zacusca de vinete. Când uleiul începe să se ridice la suprafață, pe marginile vasului, adaugă bulionul de roșii. Din nou, amestecă bine ingredientele pentru omogenizare.
Vezi mai multe imagini cu zacusca de vinete în GALERIA FOTO!
Mai prepară delicioasa rețetă de zacuscă de vinete pentru aproximativ 30 de minute. În acest interval de timp, gustă zacusca și asezonează-i gustul cu sare și piper, dar și cu zahăr dacă adori gustul ușor dulceag.
Pune zacusca fierbinte în borcane sterilizate. Închide borcanele ermetic cu capacele din dotare.
Acoperă borcanele cu pături și lasă-le acolo până când se răcesc complet. Apoi le poți eticheta frumos și așeza pe raftul din cămară. Te vei bucura de gustul delicios al conservei de vinete în sezonul rece sau în perioadele când faci pauză de la preparatele cu carne.
Iar dacă ești în căutarea mai multor rețete de preparate cu vinete, îți recomandăm să încerci și rețeta de vinete la cuptor cu mozzarela și sos de roșii cu usturoi.